Lampėdžio ežero apylinkių gyventojai nesiruošia nusileisti vaizdingos pakrantės užgrobėjams (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Lampėdžio ežero apylinkių gyventojai nesiruošia nusileisti vaizdingos pakrantės užgrobėjams (papildyta)

R. Tenio nuotr.

Po šių metų balandžio mėnesį portale „Kas vyksta Kaune“ paviešintos informacijos apie privačių sklypų savininkų užtvertą Lampėdžio ežero pakrantę, tyrimo ėmėsi ir Kauno aplinkos apsaugos pareigūnai. Kol visuomenė laukia atsakymo dėl pažeidimų ir numatytų sankcijų pažeidėjams, kauniečiai fiksuoja naujas užkardas gyventojams, ribojančias piliečių priėjimą prie vaizdingo gamtos kampelio pačiame Kauno mieste.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijos prašymu į Lampėdžio pakrantės tikrinimą gegužę susiruošusius pareigūnus buvo leista lydėti portalo fotografui Rokui Teniui bei drauge fiksuoti situaciją vienoje vaizdingiausių Kauno vietų.

[galerija kiek=”8″]

Informacija pasitvirtino

Iškart po patikrinimo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai portalui patvirtino, kad informacija apie pakrantę užtvėrusį lieptą ir pavėsinę – pasitvirtino. Tai buvo užfiksuota ir fotomedžiagoje.

„Iki tos vietos, kur stovi šis statinys, akivaizdžiai priklausantis ir naudojamas vieno Valdovo Žirgyno gatvėje esančio sklypo gyventojų, praėjimas žmonėms yra paliktas, tačiau šioje vietoje praėjimas tampa nebeįmanomas“, – portalui konstatavo vienas iš inspektorių.

Po atlikto patikrinimo gegužę inspektorius teigė negalįs įvardinti, ar tai yra pažeidimas bei kokio dydžio gręsia bauda galimam pažeidėjui. Jis teigė, kad kol kas yra anksti kalbėti apie sankcijas ir, ar statinys bus nugriautas. Inspektorius teigė, kad dėl šio statinio legalumo taip pat bus kreiptasi ir į statybų inspekciją.

Sklypų ribos – vandenyje?

Vertindamas pakrantės ruožą iki statinio (einant nuo miesto centro pusės), inspektorius buvo įsitikinęs, kad įstatyme numatyto 10 metrų pločio juostos yra paisoma, nors ankstesniuose portalo užfiksuotuose vaizduose buvo matoma, kad minimoje parkrantės juostoje yra ir daugiau statinių (terasų), želdinių ir kt. užkardų.

„Visų sklypų ribos yra nukeltos į vandenį, kas formavo sklypus, tas ir padarė“, – portalo žurnalistams išsitarė inspektorius.

Pasak jo, tokiose situacijose dažnai valstybė įsivelia į teisinį ginčą su pažeidėjais, nes dokumentuose situacija būna kiek kitokia nei realybėje. Inspektorius pripažino, kad už minimo liepto matosi, kad visa pakrantė yra užkardyta atvežtų reidulių krūva, kuri galimai trukdys praėjimui pakrante ir iš kitos pusės, tačiau patikrinimas buvo atliktas tik nuo miesto pusės. Inspektorius sutiko, kad jei nebūtų dirbtinių kliūčių, žmonės galėtų pakrante laisvai keliauti nuo Lampėdžio paplūdimio iki Nemuno ir Nevėžio santakos.

„Įstatymas aiškiai garantuoja piliečiams teisę laisvai pakrante praeiti pro privačią valdą ir ši teisė privalo būti užtikrinama valstybės“, – sakė pareigūnas.

Užfiksavo naujus pažeidimus

Kol visuomenė laukia galutinių inspektorių patikrinimo išvadų, į portalo redakciją kreipėsi netoli aptariamos Lampėdžių ežero pakrantės gyvenantys gyventojai. Jie skundėsi, kad po minėtos publikacijos pakrantėje ne tik kad neįvyko jokių teigiamų pokyčių ir neatsirado laisvo praėjimo, bet atsitiko atvirkščiai – buvo užtvertas dar vienas patekimas prie pakrantės.

„Toje vietoje pakrantėje prasidėjo naujos statybos, greta straipsnyje aprašytų 5 sklypų, buvo užtvertas žmonių dešimtmečiais naudotas priėjimas prie ežero kranto. Pradžioje jį užtvėrė „stopo“ juostomis, o neseniai užkardė statybiniais blokais“, – piktinosi skaitytojas.

„Kalba eina apie vienintelį priėjimą prie Lampėdžio ežero, kuris čia buvo dešimtmečiais, nes kitos vietos patekti prie ežero yra tik už daugiau kaip kilometro. Todėl didžioji dauguma Ramybės, Antagynės, Gėluvos, Žemutinių Kaniūkų, Įkalnės gatvių gyventojų naudojosi vienintele patogia galimybe su vaikais patekti į nedidelį paplūdimį Lampėdžio ežero pakrantėje, kuris neseniai buvo užtvertas“ – portalui rašė gyventojas.

Užtvėrė betono blokais

Pasak jo, pradžioje pernai lapkritį toje vietoje iškirto visus šaltalankio krūmus ir buldozeriu nurėžė visą paviršių su visa žole. O jau šių metų birželio pradžioje staiga tas praėjimas buvo užkaltas mediniais skydais ir apjuostas „stop“ juostomis. „Žmonės po kelių dienų viską atlupo ir toliau vaikščiojo prie ežero, nors ir jau prie grubiai suniokotos pakrantės. Tada tie „užgrobėjai” kirto iš peties – nežinia kaip užvertė betoniniais blokais, net į medį juos įkėlė!“ – teigė vyras.

Kaunietis buvo įsitikinęs, kad praėjimas žmonėms greičiausiai buvo užtvertas  neteisėtai, nes dar lapkričio mėn. buvo matyti sukalti sklypo riboženkliai, kurie rodė, kad praėjimas visuomenei turi likti. Jis atkreipė dėmesį, kad apie galimus viešojo intereso pažeidimus rodo ir riboženkliai pakrantėje, aiškiai signalizuojantys, kad šioje vietoje tik ilgės nepraeinamos pakrantės juosta.

Po keleto dienų portalo redakciją pasiekė nauja informacija apie galimai pažeidėjų savivalės neapsikentusių gyventojų veiksmą – išgriautą jiems priėjimą prie vandens užtvėrusią betoninę užkardą.

Netoli Lampėdžių ežero gyvenantys gyventojai išgriovė jiems kelią pastojusią betono sieną / Skaitytojų nuotr.

Po atlikto patikrinimo Lampėdžio ežero pakrantės Valdovo Žirgyno gatvės sklypuose praėjus dviems su puse mėnesio, portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija liepos 17 d. kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekciją dėl tyrimo išvadų bei papildomų duomenų apie galimus kitus pažeidimus šioje vietoje (užtvertą gyventojų pateikimą prie ežero).  Gavę atsakymus į užklausą – informuosime visuomenę.

Papildyta 2019.07.22 15:00 

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos atstovė ryšiams su visuomene Ieva Krikštopaitytė po straipsnio patalpinimo portale „Kas vyksta Kaune“ informavo redakciją, kad tyrimas dar nėra pasibaigęs, šiuo metu dar renkama reikalinga informacija.

Pas I. Krikštopaitytės, buvo susisiekta su vieno iš sklypų savininku, taip pat toliau susirašinėjama su kitomis atsakingomis įstaigomis. „Tyrimui pasibaigus apie tyrimo išvadas būtinai informuosime“, – užtikrino Aplinkos apsaugos departamento atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA