Ministerijos perkėlimas susilaukia vis daugiau kritikos strėlių | Kas vyksta Kaune

Ministerijos perkėlimas susilaukia vis daugiau kritikos strėlių

BNS 2019/02/17 10:17
R. Tenio nuotr.

Vyriausybės sprendimą Žemės ūkio ministeriją perkelti į Kauną kritikuoja ne tik profesinės sąjungos, bet ir kai kurie ūkininkai.

Žemės ūkio ministerija teigia, kad į Kauną perkėlus ją ir dar dvi jai pavaldžias institucijas, jos bus lengviau pasiekiamos socialiniams partneriams, bus daugiau karjeros galimybių žemės ūkio specialistams.

„Bet kokiu atveju tai yra daugiau centro Lietuva, visiems patogiau bus suvažiuoti (…). Kaunas yra tokioje geografinėje pozicijoje, (…) aplink kurią 50 kilometrų spinduliu yra pakankamai nemažai savivaldybių ir kitų miestų“, – BNS sakė žemės ūkio viceministras Venantas Griciūnas.

Daugiau problemų, nei privalumų

Tačiau kai kurie ūkininkai teigia netikintys, kad jų gyvenimas galėtų kaip nors pagerėti, ministeriją perkėlus į Kauną. Jie įžvelgia rizikų, kad toks sprendimas bus brangus ir neatsipirks.

Apie 3 tūkst. smulkių bei vidutinių ūkininkų vienijančios Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis sako, kad perkėlimo procesui nepasiruošta.

„Nėra jokio konkretaus paaiškinimo, kodėl reikia kelti tą ministeriją, čia tik pati valdžia sau problemų sukuria, nes vistiek reikia bendrauti tarp ministerijų, Vyriausybės posėdžiuose reikia dalyvauti“, – BNS sakė V. Juodsnukis.

103 ūkininkus vienijančios Kauno rajono ūkininkų sąjungos vicepirmininkė Loreta Maldutienė sako, kad ministerijos perkėlimui bus išleista daug lėšų, jos neatsipirks.

„Nematau nieko, kas mums pagerėtų. O pinigų atžvilgiu, perkėlimas per daug brangiai kainuoja, jis neatsipirks. Naudos mes tokios neturėsim“, – BNS sakė L. Maldutienė.

Anot jos, nebūtina, kad ministerija būtų arčiau, nes ūkininkams netenka dažnai lankytis ministerijoje – jiems rūpimi klausimai pirmiausia svarstomi sąjungoje.

„Ūkininkui tikrai daug į ministeriją važiuoti nereikia. Jei jis daro kokį projektą arba iškyla klausimų, jie pirmiausia apsvarstomi ūkininkų sąjungoje. (…) Nėra taip, kad ūkininkas sugalvojo išspręst klausimą ir jis važiuoja į ministeriją. Ko gero, visi supranta, kad taip tikrai nėra. Ir nėra taip, kad kartą per savaitę ar dvi, ar per mėnesį reikėtų nuvažiuoti“, – sakė L. Maldutienė.

Pokyčių regioninei plėtrai neįžvelgia

Ministerija nurodo, kad viena pagrindinių perkėlimo priežasčių – regioninės politikos plėtra. Tačiau Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas sako, kad tokiu atveju ministeriją derėtų perkelti į kitą miestą, kuriame blogesnė padėtis nei Kaune.

„Ta plėtra Kaune tada pati blogiausia, kad reikia kelti į Kauną? Blogesnė padėtis regioninės plėtros Kėdainiuose, tai reikia į Kėdainius kelt. (…) Geografiniame centre, kur iš visų pusių atvažiuot visiems vienodai“, – BNS sakė jis.

Pasak V. Juodsnukio, Kaunas – didmiestis, todėl nei Skuodo, nei Mažeikių ūkininkams jokios naudos nebus.

„Geriau užsiimtų neatidėliotinais veiksmais – Lietuvoje nėra sukurta nei mokymo konsultavimo tinklo, ūkininkai regionuose vargsta. Mes ministrui pristatėm visus pageidavimus, o jis užsiima tokiais šalutiniais darbais, kurie tik apsunkins ministerijos darbą“, – sakė V. Juodsnukis.

Priešinasi ir profesinės sąjungos

Į Kauną iš pradžių ketinta perkelti ne tik ministeriją, bet ir Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) bei Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA), tačiau jų profsąjungoms pasipriešinus, kol kas nuspręsta pirmiausia perkelti tik ministeriją.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys trečiadienį sakė, kad perkėlus ministeriją, kelis mėnesius bus stebima, ar pasitvirtino prognozės dėl regionų politikos, lėšų sutaupymo, ir jei perkėlimas pasiteisins, bus perkeltos ir NMA bei NŽT.

NŽT profesinė sąjunga teigė, kad centrinio jos padalinio perkėlimas – skubotas ir ekonomiškai nenaudingas sprendimas. NMA profsąjunga aiškino, kad perkėlimo veiksmai vykdomi skubotai ir „buldozeriu“, neatsižvelgiant į darbuotojų lūkesčius, esamą situaciją ir galimas rizikas.

Vien ministerijos perkėlimas į Kauną kainuos apie 1,13 mln. eurų, o NŽT ir NMA – dar apie 4 mln. eurų.

Nuo balandžio Kaune turėtų veikti „veidrodinė“ ministerija. Anot V. Griciūno, joje dirbs nuo 30 iki 60 darbuotojų – nauji, arba tie, kurie dirba ministerijoje ir į ją važinėja iš Kauno į Vilnių.

Galutinai ministerija į Kauną turėtų būti perkelta 2020 metų pirmąjį ketvirtį, netrukus ministerija skelbs patalpų nuomos konkursą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA