Sudarytas „juodųjų dėmių“ žemėlapis: Kauno apskrityje tokių vietų daugiausia – Kas vyksta Kaune

Sudarytas „juodųjų dėmių“ žemėlapis: Kauno apskrityje tokių vietų daugiausia

Transporto kompetencijų agentūra (TKA), nustatė 2024 metų „juodąsias dėmes“ valstybinės reikšmės keliuose ir sudarė „juodųjų dėmių“ žemėlapį – šiemet jame pažymėtos 33 „juodosios dėmės“, t. y. 5 „juodosiomis dėmėmis“ mažiau negu praėjusiais metais.

Kiekvienais metais Lietuvos keliuose susiformuoja „juodosios dėmės“ – koncentruotos eismo įvykių vietos. „Juodosios dėmės“ – tai yra kelių ruožai, kuriuose koncentruojasi eismo įvykiai, pagal šiuo metu galiojančią metodiką „juodoji dėmė“ nustatoma jei per 4 paskutinius metus jame įvyko 4 arba daugiau eismo įvykių, kuriuose žuvo žmonės arba patyrė sužalojimus eismo įvykio metu.

„Lietuvoje „juodąsias dėmes“ keliuose nustatome jau daugiau negu 15 metų, kiekvienais metais šis skaičius yra mažėjantis. 2024 m. – ne išimtis. Labai džiaugiamės, kad keliuose pavyko pasiekti „juodųjų dėmių“ mažėjimą. Tikimės, kad valstybinės reikšmės kelių savininkas imsis skubių priemonių šalinant avaringas vietas ir taip sparčiau pasieksime Vizia 0 iškeltų tikslų“, – sako Transporto paslaugų skyriaus vadovas Evaldas Morkūnas.

Kaip pažymima TKA pranešime žiniasklaidai, pavojingi ruožai susiformuoja dėl esamų kelio saugos trūkumų, o eismo įvykiai turi tendenciją kartotis, todėl labai svarbu atlikti išsamius kiekvienos avaringos vietos tyrimus ir kaip įmanoma greičiau pašalinti šių nelaimingų atsitikimų rizikos priežastis. TKA eismo saugos specialistai kasmet atlieka tokius tyrimus ir pasiūlo priemones problemoms pašalinti.

Atlikus tyrimus nustatyta, kad:

– Nustatytose 16 „juodųjų dėmių“ sankryžose ir 17 ruožuose žuvo 12 bei buvo sužeisti 196 eismo dalyviai;

– 13 iš 33 „juodųjų dėmių“ susidarė dėl eismo įvykių, kuriuos sukėlė neblaivūs, neturintys teisės vairuoti arba pasišalinę iš eismo įvykio vietos eismo dalyviai;

– Sankryžose dažniausia eismo įvykių schema (25 proc. visų eismo įvykių) yra susidūrimai sukant į kairę (apsisukant), o ruožuose – 41 proc. sudaro užvažiavimai ant pėsčiųjų arba dviračių;

– Užmiesčio keliuose 87 proc. visų nukentėjusių eismo dalyvių sudaro transporto priemonių vairuotojai ir keleiviai. Gyvenvietėse 45 proc. eismo įvykių įvyksta su pažeidžiamiausiais eismo dalyviais;

– Dažniausiai pastebimi trūkumai pėsčiųjų perėjose, nesaugūs kairieji posūkiai bei visų eismo dalyvių saugumo neužtikrinimas šviesoforu reguliuojamose sankryžose;

2024 m. nustatytose „juodosiose dėmėse“ patirti nuostoliai Lietuvos ekonomikai dėl nukentėjusių eismo dalyvių siekia 10,33 mln. Eur.

Remiantis „juodųjų dėmių“ žemėlapiu, daugiausia jų – 10 – yra Kauno apskrityje, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskrityse – po 4, Vilniaus – 3.

„Juodųjų dėmių“ žemėlapį galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA