Kaune buvo įvesta komendanto valanda: tikrinti ir civilių automobiliai – Kas vyksta Kaune

Kaune buvo įvesta komendanto valanda: tikrinti ir civilių automobiliai

ELTA, Kas vyksta Kaune 2024/05/08 08:31

Kauno Palemono teritorijoje naktį iš antradienio į trečiadienį įvesta komendanto valanda. Jos metu pratyboms skirtus specialiuosius automobilius stabdė komendantiniai šauliai, o pravažiuojančius civilius tikrino policijos pareigūnai.

Nuo gegužės 7 d., 22 val., iki gegužės 8 d., 5 val. ryto, Kauno Palemono teritorijoje buvo treniruojamasi kaip elgtis įvedus komendanto valandą – komendantiniai vienetai, kartu su Lietuvos policija vykdė teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą.

Pareigūnams sustabdžius civilius asmenis jų buvo prašoma parodyti vairuotojo pažymėjimą, tikrinamas blaivumas, apžiūrimas automobilis. Tuo metu šauliams sustabdžius specialiu ženklu pažymėtus pratybose dalyvaujančius automobilius, prašyta pateikti leidimą būti teritorijoje komendanto valandos metu.

Pratybose dalyvaujančiame automobilyje neva radus ginklų, pasigirdo komendantinių šaulių šūksniai „visi sulaikomi, rasta ginklų, ant kelių“. Tuo metu sulaikytieji dalyviai turėjo klupėti ir laikyti rankas už galvos.

„Šiandien mieste buvo įvesta karo padėtis, komendantūra užtikrina tvarką bei saugumą Kauno mieste. Taip pat šiandien buvo įvesta komendanto valanda Palemono mikrorajone. Dalis karių užtikrino komendanto valandą, kita dalis karių, antrą dieną, yra sustiprinusi svarbių objektų apsaugą. Operacija bus tęsiama tiek, kiek reikės. Taip pat šiuo metu yra vykdoma aktyvaus ir parengto rezervo karių mobilizacija“, – pratybų metu sakė plk. ltn. Gintaras Jaloveckas.

Primenama, kad pratybose „Perkūno griausmas 2024“ Lietuvos kariuomenė ir visos valstybės institucijos treniruojasi perėjimą iš taikos į karo metą.

Saugomi svarbūs objektai

Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų pratybos sostinėje ir Kaune vyksta gegužės 6–8 dienomis. Pratybų metu tikrinamas institucijų, įstaigų ir organizacijų pasirengimas vykdyti mobilizaciją ir sąjungininkų priėmimo užduotis, turto rekvizavimas ir komendanto valandos paskelbimas.

Anot kariuomenės vado Valdemaro Rupšio, Lietuvoje iš viso treniruosis daugiau kaip 20 tūkst. šalies ir sąjungininkų karių.

Dalyvauti pratybose pašaukti 2,5 tūkst. aktyviojo rezervo karių, dar keli tūkstančiai pakviesti trumpai informacijos sutikrinimo procedūrai. Pratybų metu bus testuojama ir komendantūrų sistema.

ELTA primena, kad didžiausias karines pratybas nuo Šaltojo karo laikų NATO pradėjo šių metų sausį. Kaip skelbta anksčiau, pratybos skirtos imituoti NATO atsaką į tokio varžovo, kaip Rusija, puolimą. Jose dalyvaus 50 laivų, 80 orlaivių ir daugiau kaip 1 100 kovos mašinų. Kariniai manevrai vykdomi NATO pertvarkius savo gynybą po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA