Ar skolą bankui grąžinęs buvęs sutuoktinis gali reikalauti dalies skolos atlyginimo iš kito sutuoktinio? | Kas vyksta Kaune

Ar skolą bankui grąžinęs buvęs sutuoktinis gali reikalauti dalies skolos atlyginimo iš kito sutuoktinio?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Su sutuoktiniu turėjome butą, kurį įsigijome panaudoję iš banko gautą paskolą. Po santuokos nutraukimo butas liko mums abiem ir likome solidarūs skolininkai prieš banką. Buvęs sutuoktinis su manimi net nepasitaręs grąžino bankui visą paskolą ir dabar reikalauja iš manęs padengti pusę sumos. Ar privalau aš jam nedelsiant sumokėti savo dalį už grąžintą paskolą?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Visų pirma pažymėtina, jog prievolės solidarumas reiškia, kad kreditorius turi teisę reikalauti, jog prievolę įvykdytų tiek visi ar keli skolininkai bendrai, tiek bet kuris iš jų skyrium, be to, tiek ją visą, tiek jos dalį. Solidarioji prievolė skirta kreditoriaus interesų apsaugai, nes vieno bendraskolio nemokumas neturi įtakos prievolės kreditoriui įvykdymui. Esant solidariajai prievolei pareiga neskaidoma į dalis ir, nors yra keletas skolininkų, prievolės dalykas išlieka vientisas, nedalomas, o solidarusis skolininkas yra visos prievolės šalis.

Kitaip tariant, kreditoriui solidarieji skolininkai turi vieną bendrą skolą ir visi (abu), iki bus grąžinta visa skola, turi pareigą ją grąžinti. Taigi, bendraskoliai yra įpareigoti iki to laiko, kada bus įvykdyta visa prievolė. Kai solidariąją prievolę visiškai įvykdo vienas iš skolininkų, tai atleidžia kitus skolininkus nuo jos vykdymo kreditoriui.

Tačiau toks vieno skolininko atsiskaitymas su kreditoriumi nereiškia, kad kiti skolininkai apskritai atleidžiami nuo prievolės vykdymo. Solidariąją pareigą įvykdęs skolininkas turi teisę regreso tvarka reikalauti iš kitų bendraskolių lygiomis dalimis to, ką jis įvykdė, atskaičius jam pačiam tenkančią dalį, jeigu ko kita nenumato įstatymai ar sutartis.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Taigi, Jūsų buvusiam sutuoktiniui grąžinus bankui paskolą visa apimtimi, įvyko prievolės asmenų pasikeitimas, dėl ko sutuoktinis tapo Jūsų kreditoriumi ir įgijo teisę iš Jūsų (kaip bendraskolės) reikalauti lygiomis dalimis to, ką jis įvykdė, atskaičius jam pačiam tenkančią dalį. Tačiau minėtina, kad Jūs turite lygiai tokias pat gynybos priemones prieš naująjį kreditorių (sutuoktinį), kokias turėjote prieš pradinį kreditorių (banką).

Jūsų nurodytos situacijos atveju tai reiškia, kad jeigu pradinis kreditorius būtų galėjęs anksčiau nei kredito sutartimi nustatyti terminai reikalauti piniginių prievolių įvykdymo, tada ir naujasis kreditorius turėtų tokią teisę. Tačiau pradiniam kreditoriui tokios teisės neturint, jos negali turėti ir naujasis kreditorius. Atitinkamai jei kredito sutartyje nebuvo numatyta banko teisė reikalauti įvykdyti prievolę prieš terminą, tokios teisės neturi ir Jūsų sutuoktinis, kadangi Jūs turėjote teisėtą lūkestį, kad prievolę vykdysite dalimis, kredito sutartyje nustatytais terminais.

Šiuo atveju sutuoktinio reikalavimas įvykdyti visą Jums tenkančią prievolę prieš terminą ir iš karto pažeistų ir teisinio tikrumo principą. Tokios pozicijos laikomasi ir teismų praktikoje, kurioje yra ne kartą pažymėta, jog tais atvejais, kai solidariosios terminuotos prievolės vienas iš skolininkų įvykdo šią prievolę nesuėjus prievolės vykdymo terminui, jis regreso tvarka neįgyja teisės reikalauti iš kitų bendraskolių prievolės vykdymo prieš terminą, išskyrus atvejus, kai dėl to su kitais bendraskoliais buvo susitarta.

Taigi, Jūsų sutuoktinis turi teisę gauti prievolės vykdymą iš Jūsų tik tokiomis sąlygomis, kokiomis Jūs, kaip solidarioji bendraskolė, privalėjote vykdyti prievolę bankui. Minėtina, kad solidarieji skolininkai, kurių vienas yra įvykdęs prievolę, gali tarpusavyje susitarti dėl tarpusavio atsiskaitymų, ir juos vykdyti kita tvarka, nei buvo nustatyta pradiniam kreditoriui (bankui).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu [email protected].

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA