G. Vasiliauskas: ligų prevencijai, o ne vien gydymui, turi būti skirtas valstybės dėmesys | Kas vyksta Kaune

G. Vasiliauskas: ligų prevencijai, o ne vien gydymui, turi būti skirtas valstybės dėmesys

Stopkadras

Fizinis aktyvumas ir sveika gyvensena – sveikatos pagrindas. Tą žino tiek jauni, tiek vyresni, tačiau pažvelgus į Lietuvoje vykdomą sveikatos politiką, paaiškėja, kad visas lėšas nukreipiame vien į ligų gydymą, o jų prevencijai teskiriame menkutę dalį resursų.

Kodėl būtina keisti šį požiūrį „Kas vyksta Kaune“ aiškinasi su visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ nariu, projekto „Judėk sveikai“ iniciatoriumi, miesto tarybos nariu Gediminu Vasiliausku, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatu į Seimo narius vienmandatėje Petrašiūnų rinkimų apygardoje.

„Kas vyksta Kaune“: Kaip reiktų keisti valstybės politiką, kad žmonės būtų sveikesni?

G. Vasiliauskas: Reiktų keisti pačią sveikatos sistemą, kuri šiuo metu orientuota į ligų gydymą, o ne jų prevenciją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasisako, kad Lietuvos sveikatos politikos pagrindu turėtų būti ligų prevencija ir sveikos gyvensenos propagavimas. Skandinavijos šalyse sveikatos profilaktikai, sveikatinimui skiriama iki 90 proc. sveikatos apsaugos lėšų, tuo tarpu Lietuvoje toks procentas atitenka ligų gydymui ir tik 10 proc. – jų prevencijai. Turėtų būti atvirkščiai.

„Kas vyksta Kaune“: Šiuo metu esate Kauno tarybos narys, kokių pokyčių savivaldos srityje galima būtų tikėtis, jei jūsų atstovaujama politinė jėga būtų valdančioje daugumoje?

G. Vasiliauskas: Dar vienas mūsų politinės jėgos tikslas yra stiprinti savivaldos finansinį savarankiškumą bei didinti vietinės valdžios atsakomybę už priimtus sprendimus. Kaip pavyzdį galiu paminėti Kauno atvejį, kuomet po pernai vykusių rinkimų labai sustiprėjo miesto savivalda, prasidėjo esminiai pokyčiai mieste, kuriems anksčiau trūko politinės valios. Stipri savivalda lygu stipri valstybė. Juk savivalda atlieka labai daug funkcijų, kurios tiesiogiai susijusios su žmonių gerove ir gyvenimo kokybe, pasitenkinimu. Suteikta galimybė savivaldybėms savarankiškai disponuoti ne tik miesto, bet ir valstybės skiriamomis lėšomis labai sustiprintų savivaldos pozicijas. Žmonės matytų realius pasikeitimus mieste, žinotų, kad ne „kažkas Vilniuje“, o jų išrinkti politikai sprendžia, kaip elgtis su miestui skiriamais resursais. Stipri ir atsakinga savivalda gali keisti žmonių požiūrį į valstybę, mažinti emigraciją. To ir sieksime.

G. Vasiliauskas yra vienas iš Kaune sėkmingai vykstančio projekto „Judėk sveikai“ iniciatorių, jis turi keletą konkrečių siūlymų, kaip reiktų keisti „išjudinti“ per mažai sportuojantį jaunimą, o ir vyresnius Lietuvos piliečius:

  • Pakeisti kūno kultūros pamokų metodiką mokyklose: dvi savaitės pamokas suplanuoti tą pačią dieną vieną po kitos; per pirmą pamoką vaikai galėtų atlikti bendro fizinio pasirengimo treniruotę ar išklausyti pamoką apie fizinio aktyvumo naudą ir sveiką mitybą; per antrą pamoką vaikai grupelėmis galėtų užsiimti mėgstama sporto šaka. Tai padėtų pritraukti daugiau vaikų, kuriems dabar dėl 45 minučių persirengti sportinę aprangą „neapsimoka“.
  • Kelti kūno kultūros mokytojų kvalifikaciją ir skatinti jų įsitraukimą į pamoką. Mokytojai turi tapti sveiko gyvenimo būdo patarėjai, sporto šakų žinovai, kurie galėtų moksleiviams patarti fizinės rengybos klausimais bei motyvuoti užsiimti viena ar kita sporto šaka.
  • Aktyvinti bendrojo lavinimo mokyklų bendradarbiavimą su sporto mokyklomis. Sporto mokyklų treneriai galėtų rengti išvažiuojamąsias pamokas bendrojo lavinimo mokyklose.
  • Ieškoti finansinių galimybių atnaujinti bendrojo lavinimo mokyklų sporto infrastruktūrą ir inventorių bei įrengti patogias ir saugias persirengimo patalpas.
  • Skatinti mokyklų ir vietos bendruomenių bendradarbiavimą, kad mokyklų sporto infrastruktūra taptų prieinama visiems norintiems.
  • Kauniečių iniciatyvą „Judėk sveikai“ plėtoti ir kitose vietovėse bei skatinti sportuojančių ir aktyvų bei sveiką gyvenimo būdą propaguojančių bendruomenių kūrimąsi visoje šalyje.

Politinė reklama bus apmokėta iš LVŽS rinkimų sąskaitos. Užs. Nr. KV-20160907-1, MB „Kas vyksta“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA