Pasiūlymas savaitgaliui: nuo šios vietos atsiveria neįtikėtinas kraštovaizdis | Kas vyksta Kaune

Pasiūlymas savaitgaliui: nuo šios vietos atsiveria neįtikėtinas kraštovaizdis

R. Tenio nuotr.

Greičiausiai dar ne visi bus spėję aplankyti įstabaus grožio Kauno rajone, Samylų gyvenvietėje, stūksantį archeologinį paminklą – Samylų piliakalnį. Pasak istorikų, naudotą dar I-ajame tūkstantmetyje.

Atvykusieji apžiūrėti šią vietą, gali užlipti ant piliakalnio viršaus, siekiančio 20 m aukštį, nuo kur atsiveria neįtikėtinas kraštovaizdis, tarp jo ir už 150 m tyvuliuojančios Kauno marios.

Prie Samylų piliakalnio įrengtos pavėsinės, suoliukai ir laužavietės poilsiautojams.

Piliakalnio šiaurės ir rytų papėdėse rasta gyvenvietės užuomazgų, brūkšniuotosios, grublėtos ir lygios keramikos, akmeninių trintuvų. Bylojama, kad seniau prie piliakalnio stovėjo pagonių šventykla, o II tūkstantmečio pradžioje, esą, veikė vyresniųjų sodybos ar slėptuvės.

Kaip vertingosios šio objekto savybės, išskiriama žemės ir jos paviršiaus elementai – reljefas: kalva, dauba. Piliakalnio augmenija gan įprasta – lapuočiai, eglės ir krūmai.

Samylų piliakalnis su gyvenviete nuo 2005 m. saugomas valstybės, tad lankant šį objektą dera laikytis griežtesnės tvarkos ir pasergėti šlaitus.

Siūloma aplankyti ir kitus piliakalnius

Dešimties kilometrų spinduliu išsidėstę dar šeši piliakalniai: Dubravų (3 km), Rumšiškių (5 km), Pakalniškių (6 km), Dovainonių (7,5 km), Vainatrakio (9 km) ir Aukštųjų Šančių (10 km).

Tad poilsiaujantys kauniečiai raginami susiplanuoti kelionę ir vienu ypu aplankyti visus netoliese įsikūrusius piliakalnius.

Kaip rasti

Važiuojant nuo Vaišvydavos pasukti kairėn į Žiegždrius vedantį kelią nr. 1902. Privažiavus už 3,5 km esančią Šlienavos gyvenvietę pasukti dešinėn, po to už 3 km nusileisti nuo kalno ir dešinėje pusėje bus Samylų piliakalnis. Beje, Samylų piliakalnį galima lengvai pasiekti 46 autobusu, išlipus stotelėje „Šlienava”.

Keliaujant su kompasu, vadovautis šiais duomenimis: 54°51′14.3″N 24°6′45″E.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA