Namo administratorius atmeta gyventojų priekaištus: jie patys kalti | Kas vyksta Kaune

Namo administratorius atmeta gyventojų priekaištus: jie patys kalti

Archyvo/ R. Tenio nuotr.

Viename Savanorių prospekto daugiabutyje gyventojai vargsta, nes dėl padaryto broko pradėjo pelyti sienos. Tuo tarpu namo administratorius kaltės nepripažįsta ir tikina, kad gyventojai patys nevėdina patalpų.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ prieš pusantrų metų yra rašęs apie Savanorių pr. 312-ąjį namą. Tuomet gyventojai norėjo pasikeisti namo administratorių iš UAB „Mano būstas“ į UAB „Komunalinį butų ūkį“, tačiau tada kilo įvairios intrigos ir negražios situacijos. Galiausiai, namo vadybininkas, be daugiabučio atstovo, perėjo per butus, surinko parašus ir balsavimas dėl administratoriaus pakeitimo nedavė rezultatų.

Tuomet gyventojai skundėsi, jog nėra aišku, už ką renkami pinigai, kuri jie keliauja. Vienas iš pretekstų, kodėl buvo norima atsisakyti UAB „Mano būstas“ paslaugų, buvo tai, kad gyventojai patys už savo lėšas turėjo remontuotis sutrūkusius vamzdžius ir taisyti administratoriaus padarytas klaidas.

Vietoj sutvarkytų siūlių – pelėsis

Namo atstovė Onutė Balsienė iki šios dienos ieško teisybės ir aiškinasi su UAB „Mano būstas“. Moteris tikina, kad namo vadybininkas Rokas Vaitiekus su ja nesiskaito ir nekreipia dėmesio į namo problemas. Anot O. Balsienės, vadybininkas susirinkimų metu nepateikia išsamios informacijos gyventojams apie planuojamus atlikti darbus, o be to, negali pasirūpinti, kad ir senos įmonės klaidos būtų ištaisytos.

Viena iš rimtesnių problemų – daugiabučio išorės siūlės. Jas dar prieš keletą metų tvarkė UAB „Mano būstas“ darbuotojai, tačiau darbai buvo atlikti nekokybiškai. Tai pripažino ir komisija, surašiusi defektinį aktą, tačiau iki šiol siūlių brokas nėra pataisytas.

Viršutinio buto gyventoja O. Balsienė tikina, kad negana to, kad per sienas dabar košia šaltas vėjas, jos bute pradėjo pelyti sienos. Moteris už savo pinigus atliko papildomus tyrimus, tačiau namo administratoriaus tai neįtikino ir jokių defektų taisymo darbų iki šiol nėra atlikta.

„Pati mokėjau už temoviziją. Ji parodė, kad sienose, kur tvarkytos siūlės, yra dideli tarpai. Be to, viena išorinė siena nuolat pelyja, todėl kelis kartus per metus turiu daryti remontą. Atlikta sertifikuota termovizija įteikta ir administratoriui, tačiau to jiems nepakanka. Tai ką aš dar turiu už savo pinigus padaryti, kad būtų ištaisyti defektai?“, – kalbėjo išrinkta namo atstovė.

Gyventojai patys kalti

Savanorių prospekte namą administruojančios įmonės UAB „Mano būstas“ atstovai portalui „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad paprastai jei padarius darbus iškyla kokios nors problemos, tai rangovai įsipareigoja defektus pašalinti už savo lėšas.

„Visos pastabos (statybos inžinieriaus ir gyventojų) išsakomos iki priimant darbus. Darbų priėmimo metu (jei nėra pastebėtų defektų) pasirašomas priėmimo aktas. Po remonto darbų, pagal Statybos įstatymą, suteikiama 5 metų garantija, o paslėptiems darbams – 10 metų“, – bendrai apie tvarką aiškino UAB „Mano būstas“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis.

Tačiau užsiminus apie konkretų atvejį, atstovas tikino, kad taip negali būti. Atstovas sakė, kad iš minimo buto jie nėra gavę sertifikuotų dokumentų, įrodančių, jog namo siūlių remontas buvo atliktas nekokybiškai. Kadangi kiti namo gyventojai nesiskundžia, galima manyti, kad su pelyjančiomis sienomis susiduria tik 33-ias butas.

„Galbūt siena pas juos buvo pradėjusi pelyti iki tol? Pirmiausiai, reikia tą sieną nusivalyti, jo paskui vykdyti paprasčiausius darbus: tinkamai vėdinti patalpą, nestatyti baldų prie sienų, žiūrėti cirkuliaciją ir pan. Jokių kitų nusiskundimų iš gyventojų mes neturime. Be to, kaip mums žinoti, kad tam bute pelėsio nebuvo prieš tai? O dėl termovizinio tyrimo mes nieko neturime“, – telefonu komentavo P. Ugianskis.

Atstovas patikino, kad jei O. Balsienė pateiks sertifikuotą termovizijos tyrimą, tada bus galima kalbėti, ką daryti toliau. Tad gali susidaryti įspūdis, jog dėl padaryto broko neužtenka, kad būtų specialios komisijos surašytas defektinis aktas ar išleisti savi pinigai tam, kad rangovai ištaisytų klaidas. Ar reikia, kad dėl kiaurų ir pelėsiu aptrauktų sienų kreiptųsi visas namas?

Vadybininko versija – nelegaliai nupjauti radiatoriai

Daugiabučio gyventojų ir namo vadybininko susirinkimo metu buvo užklausta, ar dėl nekokybiškai sutvarkytų siūlių bus kas nors daroma. Vadybininkas R. Vaitiekus pradėjo kaltinti namo atstovę tuo, kad jie nelegaliai nusipjovė radiatorius ir taip pakeitė viso namo šildymo sistemą, ko pasekoje, pas ją pradėjo pelyti sienos.

„Taip, mes keitėme radiatorius, tačiau darbus atliko „Mano būstas“ atstovai. Turiu jų pasirašytus dokumentus. Be to, reikiami dokumentai pristatyti ir vadybininkui, tačiau jei jis juos kur nors pametė, tai kodėl aš turiu dar kartą duoti?“, – stebėjosi O. Balsienė.

Įdomu pastebėti tai, kad susirinkime reikiamo gyventojo kvorumo nebuvo, o kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo UAB „Mano būstas“ atstovas: „Susirinkimą tęsti galima, susirinkimas tampa informacinis diskusijos forma. Tačiau sprendimai nepriimami“, tad ir šį kartą turėjo būti tik pateikiama informacija be jokių siūlymų tvarkyti daugiabutį.

Tačiau kai tie gyventojai, kurie dalyvavo susirinkime, nuėjo į namus, vadybininkas liko su keliais gyventojais ir surengė dar vieną mažąjį gyventojų susirinkimą. Jo metu iš vieno buto gyventojų nuskambėjo siūlymas renovuoti namą nuo viršaus arba vėl tvarkyti namo siūles. Vadybininkas R. Vaitiekus tokiems siūlymams neprieštaravo ir pažadėjo informaciją pateikti visiems gyventojams.

Tad gali kilti klausimas, kas garantuos, kad susirinkime nedalyvavusius žmones pasieks informacija? Be to, ar šį kartą gyventojams vėl teks mokėti už siūles, tačiau garantijos nebus, kad neteks gyventi su pelėsiu, jei po pirmo remonto iki šiol nesugebama ištaisyti defektų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA