Daugiausiai Konstitucijos egzaminą laikiusių dalyvių – kauniečiai | Kas vyksta Kaune

Daugiausiai Konstitucijos egzaminą laikiusių dalyvių – kauniečiai

Archyvo / R. Tenio nuotr.

Devintus metus iš eilės Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos kartu su partneriais organizuojamas Konstitucijos egzaminas atskleidė, kurio Lietuvos miesto gyventojai labiausiai rūpinasi savo teisinėmis žiniomis. Šiemet daugiausiai dalyvių susirinko Kaune – šiame mieste Konstitucijos egzaminą laikė 4517 dalyvių. Šiek tiek mažiau aktyvūs buvo vilniečiai ir klaipėdiečiai.

Pirmajame Konstitucijos egzamino etape visoje Lietuvoje Konstitucijos žinias tikrinosi per 31 tūkst. piliečių. Aktyviausioje Kauno miesto savivaldybėje egzaminą laikė 24 piliečiai, mokyklose – 4357 moksleiviai, universitetuose – 117 studentų, o laikinosios sostinės įkalinimo įstaigose žinias tikrinosi 43 nuteistieji.

Antrąją ir trečiąją vietą pagal aktyvumą pasidalino Vilnius ir Klaipėda. Šiuose miestuose Konstitucijos žinias tikrinosi atitinkamai 3577 ir 1367 dalyviai.

Į antrąjį egzamino etapą pateko 810 dalyvių visoje Lietuvoje. Daugiausiai finalininkų užfiksuota Vilniuje – iš šio miesto į antrąjį etapą pateko 113 dalyvių visose kategorijose.

„Smagu matyti, jog dalyvių aktyvumas nebūtinai priklauso nuo miesto dydžio. Konstitucijos išmanymas yra visų Lietuvos piliečių pareiga ir stiprybė, nepaisant to, kuriame mieste jie gyvena. Tikiu, kad piliečių sąmoningumas ir toliau augs, o konstitucinės žinios tik gilės“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Vertinant Konstitucijos egzamino dalyvių kategorijas, aktyviausi iš visų tradiciškai buvo moksleiviai. Jų šiemet dalyvavo 29 080. Iš bendrojo lavinimo mokyklų dalyvių skaičiumi pirmajame etape išsiskyrė Kauno Kazio Griniaus progimnazija (797 mokiniai), o į antrąjį etapą daugiausiai moksleivių pateko iš Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos (21 mokinys).

Konstitucijos egzaminą Teisingumo ministerija šiemet organizavo devintus metus iš eilės. Pirmasis egzamino etapas vyko rugsėjo 29 d., antrasis – spalio 13 d. Visi egzaminą laikę dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus, o moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal klases. Egzaminas buvo laikomas visose Lietuvos savivaldybėse, užsiregistravusiose bendrojo lavinimo ir aukštosiose mokyklose, LR Seime, įkalinimo įstaigose, taip pat internetu portale DELFI ir per mobiliuosius įrenginius.

Antrajame etape geriausiai pasirodžiusius ir laimėtojais savo kategorijose tapusius 29 Konstitucijos egzamino laureatus spalio 26 d. Prezidentūroje sveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras. Jiems bus įteikti diplomai ir organizatorių bei partnerių prizai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA