45-erius metus gyvavęs vienintelis Pantomimos teatras Lietuvoje baigia savo istoriją | Kas vyksta Kaune

45-erius metus gyvavęs vienintelis Pantomimos teatras Lietuvoje baigia savo istoriją

Penktadienį Kauno pantomimos ir plastikos teatro darbuotojai paskutinį kartą susirinko į senamiestyje esantį pastatą, kur pastaruosius dvejus metus veikė Lietuvos pantomimos meka.

Kaip skelbia teatro kolektyvas, Kauno savivaldybės sprendimu šis teatras yra naikinamas ir priverstas nutraukti savo veiklą. Teatro atstovai teigia, kad miesto savivaldybė, prisidengdama reorganizacija ir tariamai prijungiant Pantomimos teatrą prie šokio teatro „Aura“, nebelieka ne tik Kauno pantomimos teatro kaip juridinio vieneto, bet galutinai yra naikinamas pats pantomimos žanras. Aktoriai teigia, kad savivaldybės sprendimu šokio teatre „Aura“ jokia Pantomimos teatro veikla nebus vykdoma, viskas kas buvo investuota į Pantomimos žanro puoselėjimą, naujus kūrybinius planus, jaunųjų pantomimos aktorių, baigusių Teatro ir muzikos akademiją, savivaldybės sprendimu yra sunaikinama.

SIGITO LAUKAGALIO KALBA PER SPAUDOS KONFERENCIJĄ (VIDEO)

Kauno savivaldybės motyvai, kad taip bus sutaupyta lėšų aktoriams skamba neįtikinamai, nes prieš kelis metus savivaldybė pati investavo į pastato, kuriame įsikūręs teatras remontą, o dabar viskas naikinama.

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje teatro aktorius Sigitas Laukagalis sakė, kad nuo pirmadienio teatro dabuotojai turi tapti šokėjais, nes jiems “Auros” teatro atstovai aiškiai kelis kartus yra pasakę, kad šokio teatre jokios pantomimos nebus.

S.Laukagalis apgailestavo, kad Kauno meras, žadėjęs, kad Pantomimos žanras Kaune išliks, savo garbės žodžio neištesėjo.

Pantomimos teatro metinis biudžetas siekė 200 tūkst. lt, didžioji dalis pinigų tekdavo komunaliniams mokesčiams. Pačiai teatro kūrybinei veiklai lėšų likdavo itin nedaug, todėl teatras bus palaikomas tiek čia dirbančių, tiek privačių rėmėjų lėšomis.

Tuo tarpu miesto savivaldybė, vykstant teatro darbuotojų paskutinei spaudos konferencijai, išplatino pranešimą, kad teatras tęs veiklą po šokio teatro „Aura“ vėliava.

Šių metų balandžio 18 d. Kauno miesto taryba priėmė sprendimą reorganizuoti Kauno miesto savivaldybės biudžetinę įstaigą Kauno pantomimos ir plastikos teatrą. Šio teatro direktorius vėliau kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę ir pasiūlė, jog teatro pagrindu būtų įsteigta viešoji įstaiga, kuri turėtų dvi dalininkes – Kauno miesto savivaldybę ir Kultūros ministeriją.

„Kultūros ministerijai sutikus būti vienu iš steigiamos viešosios įstaigos dalininkų, būtų rengiamas Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo projektas dėl viešosios įstaigos „Kauno pantomimos teatras-studija“ steigimo kartu Kultūros ministerija“, – buvo pabrėžta oficialiame Kultūros ministerijai adresuotame rašte.

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybę pasiekė oficialus Kultūros ministerijos atsakymas.

„Informuojame, kad Kultūros ministerija pritaria Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimui reorganizuoti Kauno pantomimos ir plastikos teatrą, prijungiant jį prie Kauno šokio teatro „Aura“ ir neketina tapti viešosios įstaigos „Kauno pantomimos teatras-studija“ dalininku“, – rašoma Kultūros viceministro Dariaus Mažinto pasirašytame atsakyme. Taip kultūros viceministras su Kauno savivaldybės politikai padėjo tašką nelengvame, tačiau kupiname kultūrinių kančių Pantomimos teatro istorijoje, kuris jau daugelį metų keliavo iš vienų patalpų į kitas ir galiausiai tarybos sprendimu buvo sunaikintas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA