G. Landsbergis dėl galimo „Vičiūnų“ sankcijų apėjimo tikisi V. Matijošaičio atsakomybės | Kas vyksta Kaune

G. Landsbergis dėl galimo „Vičiūnų“ sankcijų apėjimo tikisi V. Matijošaičio atsakomybės

BNS / Dominykas Biržietis, Jūratė Skėrytė 2024/04/11 14:13
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis teigia, kad galimus „Vičiūnų grupės“ prekybos su Rusija režimo pažeidimus turi vertinti institucijos, jis tikisi verslą iš dalies valdančio Kauno mero Visvaldo Matijošaičio atsakomybės.

„Kadangi jau yra konkretūs faktai, kurie leidžia daryti prielaidą, kad galbūt yra (…) pažeidžiamas sankcijų režimas, tai turi įvertinti sankcijas prižiūrinčios institucijos“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, į šiuos klausimus turi atsakyti Muitinės departamentas.

„Jeigu taip yra, Lietuvoje galiojantys įstatymai numato atsakomybę už sankcijų apeidinėjimą“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Žurnalistų paklaustas, ko tikisi iš mero Visvaldo Matijošaičio, kuriam priklauso pusė „Vičiūnų grupę“ valdančios „VG Holding“ akcijų, G. Landsbergis teigė „atsakomybės, galų gale. Nors vieną kartą.“

LRT Tyrimų skyrius antradienį paskelbė, kad V. Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomai „Vičiūnų grupei“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ nuo karo Ukrainoje pradžios į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes.

Anot žurnalistų, penkis kartus sankcionuotos prekės į Rusiją gabentos po to, kai konkretūs jų kodai buvo įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai, taip pat kitos dvejopos paskirties prekės.

„Vičiūnų grupė“ pripažino vežusi tokias prekes, tačiau tikino apie sankcijas nežinojusi – esą šis techninis eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas. Prekių gavėjas buvo Kaliningrado srityje, Sovetske veikianti gamykla „Viciunai-Rus“.

Klaipėdos prokuratūros pavedimu Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyrius antradienį pradėjo aiškintis, ar bendrovė nepažeidė tarptautinių sankcijų Rusijai.

Pirmadienį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Sovetske esančią gamyklą „Vičiūnų grupė“ parduoda pirkėjui, susijusiam su dideliu Rusijos žuvies ir jūros gėrybių importuotoju „Unifrost“.

Rusijos vyriausybinė komisija leidimą gamyklos Kaliningrade pardavimui davė šių metų vasario pradžioje, rodo „Viciunai-Rus“ finansinė ataskaita. Bendrovė BNS šios informacijos nekomentavo, su V. Matijošaičiu susisiekti nepavyko.

„Vičiūnų grupė“ nuo invazijos Ukrainoje pradžios 2022 metais skelbė bandanti parduoti verslą Rusijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA