Nacionalinis Kauno dramos teatras tęsia bendradarbiavimą su Diuseldorfo teatru (foto) | Kas vyksta Kaune

Nacionalinis Kauno dramos teatras tęsia bendradarbiavimą su Diuseldorfo teatru (foto)

Vasario 29–kovo 3 dienomis generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas ir jo pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė lankėsi Diuseldorfo teatre – Dusselforfer Shauspielhaus (D’Haus). Per keletą dienų pavyko apsikeisti kūrybinės veiklos organizavimo patirtimi su šio teatro vadovybe, skyrių ir departamentų vadovais, buvo aptartas R. Wilsono spektaklio „Dorianas“ gastrolių klausimas, sudalyvauta naujo renginio spaudos konferencijoje, pamatyti repertuariniai spektakliai.

Partnerystė su „D’Haus“ teatru užsimezgė 2021 m., prasidėjus Roberto Wilsono premjeros „Dorianas“ pasiruošimo darbams. E. Stancikas ne kartą lankėsi šiame teatre ir visada žavėjosi jo atvirumu, kūrybiniu pulsu, koprodukcijų gausa, atsakingu požiūriu į darbą. „D’Haus“ atstovai į Kauną buvo atvykę stebėti Roberto Wilsono premjeros „Dorianas“, rašoma Nacionalinio Kauno dramos teatro pranešime žiniasklaidai.

Po kelerių metų pertraukos abu teatrus suvedė bendro kūrinio, spektaklio „Dorianas“, gastrolės – išvyka į teatrų festivalį Torunėje, Lenkijoje šių metų gegužę. Šis ir kiti ne mažiau svarbūs teatro veiklų organizavimo klausimai, rinkodaros, komunikacijos, finansų strategijos ir kitos gerosios patirtys aptartos kelias dienas vykusių susitikimų metu.

NKDT generalinis direktorius Egidijus Stancikas ir „D’Haus“ generalinis direktorius Wilfriedas Schulzas diskutavo apie geopolitinės situacijos įtaką teatro kūrybinei veiklai, aptarė teatro valdymo specifiką Vokietijos teatruose. Vadovams pavyko susitarti dėl NKDT darbuotojų stažuotės galimybių Diuseldorfo teatre.

Su dramaturgu ir meno vadovu Robertu Koallu diskutuota kūrybinių darbuotojų užimtumo, taip pat statomų spektaklių meninės kokybės priežiūros klausimais, komunikacijos skyriaus vadovė ir atstovė spaudai Martina Aschmies supažindino su teatro vaidybinėmis aikštelėmis, pristatydama teatro kryptis. Įdomu, kad „D’Haus“ veikia „Pagrindinio teatro“, „Jaunimo teatro“ ir „Bendruomenės teatro“ kryptys.

Įtemptą grafiką paįvairino būsimo futbolo čempionatui skirto spektaklio „Glaube, Liebe, Fußball“ spaudos konferencija vietos žiniasklaidai ir spektaklių žiūrėjimas. Paaiškėjo, kad ir NKDT, ir „D’Haus“ rodoma F. Durrenmatto pjesė „Senos damos vizitas“. Teatro vadovas Egidijus Stancikas, vaidinantis šiame spektaklyje Kaune, turėjo galimybę įvertinti ne tik režisūrinį sprendimą bei vaidybą, bet ir susitikti su tą patį vaidmenį atliekančiu aktoriumi. Kitas spektaklis, kurį matė NKDT atstovai, buvo sukurtas jaunųjų Vokietijos aktorių kurso („Das Sparschwein / Die Kontrakte des Kaufmanns“).

Susitikimai D’Haus / NKDT nuotr.

Vertindama susitikimą su partneriais Vokietijoje, pavaduotoja rinkodarai Agnė Burovienė sakė: „Spektaklis „Dorianas“ Nacionaliniam Kauno dramos teatrui suteikė ne tik išskirtinės kokybės, naujus darbo metodus, pasaulio pripažintą kūrybinę komandą, bet ir partnerius, su kuriais ryšys stiprėja. Įgyvendinant minėtą spektaklį 2022-aisiais, didžiulį įspūdį padarė vieno didžiausių ir kartu vienintelio valstybinio teatro Šiaurės Reino-Vestfalijos regione atvirumas, sklandus teatro kūrybinių procesų organizavimas, teatre tvyranti pozityvi atmosfera, o taip pat gebėjimas perduoti visą spektaklio techninę patirtį pačiu netinkamiausiu laiku – generalinių repeticijų metu.

Tad mintyse liko neatsakytas klausimas, kaip jie visa tai atlieka, nes nebuvo laiko diskutuoti apie bendruosius teatro klausimus. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad viltis grįžti ir susitikti su pagrindine teatro komanda, daugiau sužinoti apie teatro veiklos organizavimą, išsipildė. Be abejonės, esu įkvėpta. Galimybė plėsti akiratį ir perimti patirtis, bendraujant su kolegomis Lietuvoje bei užsienyje (nepriklausomai nuo veiklos srities), turėtų būti kaip reguliari, bent kartą per metus vykstanti profesinė „higiena“, leidžianti įvertinti save, įstaigą ir pasisemti naujų idėjų.“

Pasak Egidijaus Stanciko, didžiausia vertė yra profesinių santykių palaikymas su stipriais partneriais: „Mane žavi šio teatro gebėjimas organizuoti veiklas septyniose skirtingose vaidybos aikštelėse mieste ir išleisti dvidešimt penkias premjeras per metus.

Taip pat jaučiamas ypatingas dėmesys jaunajam žiūrovui ir jaunųjų menininkų kūrybiniam potencialui skleistis – veikia erdvė jauniesiems kūrėjams, kurioje drąsu eksperimentuoti, eiškoti kūrybinio žodžio ir bręsti. Abejingų nepalieka ir šio teatro plati edukacinė veikla, nukreipta į skirtingas amžiaus grupes. Mūsų koprodukcija su Diuseldorfo teatru, pažintis su teatro vadovu, komanda nėra tik vienkartinis projektas. „Doriano“ premjeros klausimai mus labai suartino. Gera turėti bičiulių, kurie atvirai dalijasi savo gerąja patirtimi ir įkvepia naujiems iššūkiams.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA