Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje – žaismingoji operetė „Grafas Liuksemburgas“ | Kas vyksta Kaune

Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje – žaismingoji operetė „Grafas Liuksemburgas“

Operetė „Grafas Liuksemburgas“ / M. Aleksos nuotr.

Pavasaris Kauno valstybiniame muzikiniame teatre prasidėjo smagia Franzo Leharo (1870–1948) operetės „Grafas Liuksemburgas“ premjera. Vakar teatro scenoje sukosi marga publika iš praėjusio amžiaus pradžios Paryžiaus: grafai, grafienės, kunigaikščiai ir kunigaikštienės, linksmi bohemos atstovai, miestelėnai ar net susireikšminę savivaldos klerkai.

Žvilgsnį į daugiau nei prieš šimtmetį sukurtą operetę perteikė aktorius ir režisierius Kęstutis Jakštas. Nuostabiomis melodijomis perpintą ir svaiginančiais valso sūkuriais alsuojančią F. Leharo muziką interpretavo dirigentas Virgilijus Visockis.

Scenovaizdį sukūrė scenografas Gintaras Makarevičius, o retro stilistikos kostiumais ir grimu akį džiugino dailininkė Kotryna Daujotaitė. Operetės veikėjai emocijas šokiu skleidė pagal choreografo Dainiaus Bervingio sumanymą, gausų choro kolektyvą, kuriantį ir gausybę mažučių personažų, paruošė Rasa Vaitkevičiūtė.

„Mūsų užduotis – padėti žiūrovui užsimiršti ir atitolti nuo visų jį aplink supančių negandų. Laikmetis pasaulyje sudėtingas ir negailestingas, esame apsupti gausybe neigiamos informacijos kanalų. Todėl norėjosi, kad žiūrovai į teatrą ateitų džiaugtis ir paliktų visas blogas naujienas už durų, scenoje vyktų linksmi, nuoširdūs dalykai ir nei akimirkai neapimtų noras galvoti apie kažką kitą, o išgalvotas pasaulis scenoje leistų trumpam pabėgti nuo rutinos“, – prieš premjerą lūkesčiais dalijosi režisierius.

Spektaklio dirigento Virgilijaus Visockio mostui sklandžiai paklusęs orkestras atskleidė logišką ir sklandžią operetės muzikinę partitūrą. Spektaklio muzikinis vadovas, beje, kaip ir režisierius, paruošęs net tris skirtingas pagrindinių personažų sudėtis, pasidžiaugė puikia dovana ištikimiausiems teatro žiūrovams – jie galės pamatyti spektaklį su skirtingo braižo jaunaisiais atlikėjais.

Režisieriaus lūkesčius scenoje įgyvendino didelis būrys talentingo teatro jaunimo: pagrindinius vaidmenis operetėje dainuoja jauni, žymūs Lietuvos muzikinės scenos atlikėjai ir šio žanro meistrai: Marija Arutiunova, Gabrielė Bukinė, Ieva Goleckytė, Andrius Apšega, Raimondas Baranauskas, Ramūnas Urbietis, Iveta Kalkauskaitė, Ingrida Kažemėkaitė, Viktorija Zeilikovičiūtė, Martynas Beinaris, Vygantas Bemovas, Nerijus Noreika, komiškojo Bazilovičiaus personažą kaip visad puikiai įkūnijo šios operetės pastatymų senbuvis Gediminas Maciulevičius, anksčiau sukūręs ir grafo Renė vaidmenį, taip pat Giedrius Prunskus, Rita Preikšaitė, Giedrė Juknevičiūtė, ir daugelis kitų.

Scenografas G. Makarevičius operetės scenai parinko nuosaikų ir minimalistinį sprendimą, jį papildė laikmečiui būdingomis art deco detalėmis, panaudojo žinomų Paryžiaus vietų fragmentus. Scenoje pasirodžius gausiam atlikėjų būriui išsiskleidė K. Daujotaitės sukurtų nuostabių retro kostiumų pastelinė paletė.

Kaip visada operetės spektakliuose dailininkė pademonstravo daug išmonės: sukūrė daugiau nei 150 skirtingų, XX a. antrąjį dešimtmetį atspindinčių apdarų.

Nuostabioms merginų ir ponių suknelėms panaudota daugybė metrų skirtingų spalvų natūralaus ir sintetinio šilko, gipiūro, joms puošti – veliūro, liurekso, blizgučių juostų, viskozės nėrinių, tiulio tinklelių, vyriškų kostiumų liemenėms – įvairiaspalvių žakardinių audinių, spalvingų detalių Venecijos karnavalo apdarams. Choreografinėse scenose baleto artistai šoko su įspūdingais kankano ir valso kostiumais.

Operetės siužetas žiūrovus nukėlė į Paryžių, kur vienas pagyvenęs kilmingas turtuolis nori vesti žavią jauną artistę Andželę, bet negali, nes socialinė abiejų padėtis labai skirtinga. Kilmingasis randa išeitį: Paryžiuje gyvena turtus praradęs jaunas grafas – dailininkas Renė fon Liuksemburgas.

Jis už solidžią pinigų sumą turėtų vesti gražiąją Andželę, o po kurio laiko išsiskirti ir dingti. Svarbiausia, kad jaunieji negali pamatyti vienas kito net per vedybų ceremoniją dėl atsargumo ir kunigaikščio pavydo.

F. Leharo operetės „Grafas Liuksemburgas“ pasaulinė premjera įvyko Vienos teatro „Teatr an der Wien“ scenoje 1909 m. lapkričio 12 d. Spektaklis sulaukė jo kūrėjams netikėto pasisekimo – publika prašė kartoti kiekvieną muzikinį numerį.

Po trijų šimtų spektaklių „Grafas Liuksemburgas“ pradėjo triuškinamą žygį po pasaulį. Operetė „Grafas Liuksemburgas“ Lietuvoje pirmą kartą pastatyta 1942 m. ir po poros metų pakartota Valstybės teatre, o vėliau sulaukė dar keturių interpretacijų Kaune – valstybinio muzikinio teatro trupė ją statė 1963, 1985 ir 2002 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA