100-mečio Dainų šventė Kaune – ne už kalnų: ar bus suspėta pasiruošti? | Kas vyksta Kaune

100-mečio Dainų šventė Kaune – ne už kalnų: ar bus suspėta pasiruošti?

D. Stankevičiaus, „Infes“ nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ koliažas

Vienas didžiausių šių metų renginių – šimtmečio dainų šventė – įvyks ir Kaune. Jau birželio 29-ąją Kauno Dainų slėnį sudrebins jubiliejinė Dainų diena „Miškais kalnai žaliuoja“. Dainų slėnyje ir šalia esančioje besidriekiančioje Tunelio gatvėje vyksta rekonstravimo darbai, tad kyla klausimas – ar bus suspėta pasiruošti masiniam renginiui birželio pabaigoje?

Dainų slėnyje vis dar verda darbai

Savivaldybė 2022 m. vasaros pabaigoje su rangovais „Infes“ pasirašė sutartį, pagal kurią Dainų slėnio rekonstravimo darbai turi būti atlikti per vienerius metus ir tris mėnesius, šis terminas dar gali būti pratęstas trims mėnesiams.

Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdyje 2024 m. balandžio 23-ąją savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis tikino, jog rangovai žada, kad iki Dainų dienos Kaune birželio 29-ąją darbai bus atlikti, o slėnis pilnai paruoštas jubiliejinei šventei.

Šios šventės svarbą pažymi ir „Infes“: „2024 m. Dainų ir šokių šventei minint šimto metų sukaktį, iš pagrindų atnaujinta erdvė sudarys galimybę deramai paminėti šį svarbų istorinį momentą ir pakviesti miesto gyventojus bei svečius pasinerti į kultūrinį gyvenimą modernioje aplinkoje“.

Dainų slėnio vizualizacija / „Infes“ nuotr.

Dainų dienoje Kaune, kuri tradiciškai atidarys jubiliejinę Dainų šventę, dalyvaus apie 4000 dalyvių. Prie jų prisidės ir kolektyvai iš Latvijos bei Estijos.

„Ko gero, vienas svarbiausių šių metų akcentų – naujai rekonstruotas Dainų slėnis, pritaikytas ne tik šiai šventei, bet ir ateityje vyksiantiems renginiams“, – pastebėjo renginio Kaune režisierė Viktorija Streiča.

Tunelio gatvė – rekonstruojama

Dar šio mėnesio pradžioje skelbėme, kad Tunelio gatvėje tęsiami pernai pradėti remonto darbai.

Kauno savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis balandžio pradžioje komentavo, jog „Čia numatyta atnaujinti važiuojamąją dalį, rekonstruoti kontaktinį tinklą, įrengti naują ir suremontuoti esamą šaligatvį. Taip pat tvarkysime aikštelę prie Dainų slėnio. Prie Breslaujos g. įrengsime papildomą eismo juostą“.

Savivaldybės tarybos posėdžio metu vienam iš tarybos narių paklausus, ar Tunelio gatvės remontas bus pabaigtas iki birželio 29-ąją įvykstančios Dainų dienos Kaune, savivaldybės administracijos direktorius T. Metelionis teigė, jog „gatvė bus suremontuota iki Radvilėnų plento sankryžos“.

Pirmoji dainų šventė prieš šimtą metų vyko Kaune

Būtent Kaune, tuometinėje Petro Vileišio aikštėje, 1924 m. rugpjūčio 23 ir 25 dienomis įvyko pirmoji Lietuvos dainų šventė. Aikštė buvo įsikūrusi prie Ledo arenos dabar esančioje futbolo aikštėje, o Dainų šventės atminimą žymi 1994 m. atidengta Vytauto Naručio skultūra „Šventė“.

V. Naručio skulptūra „Šventė“ / gerve.lt nuotr.

„(…) Kaunas šventės istorijoje visuomet buvo ypatingai svarbus. Nenuostabu, kad susiklostė tradicija Lietuvos dainų šventę pradėti būtent Kaune, surengiant Dainų dieną. Ši Dainų diena – mažesnė, nei renginių savaitę Vilniaus Vingio parko estradoje užbaigsianti Dainų diena, tačiau tokia pat jauki ir jautri. Dainų šventė po šimto meto grįš į pirmuosius namus“, – rašoma jubiliejinės Dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ internetinėje svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA