Pasirašyta 200 mln. eurų sutartis dėl naujos oro gynybos sistemos NASAMS įsigijimo | Kas vyksta Kaune

Pasirašyta 200 mln. eurų sutartis dėl naujos oro gynybos sistemos NASAMS įsigijimo

Asociatyvi / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pradeda vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos įsigijimo antrąjį etapą. Siekiant efektyviausio šalies oro gynybos sustiprinimo, Lietuvos kariuomenei bus perkama ir toliau plėtojama NASAMS sistema – šią savaitę pasirašyta įsigijimo sutartis su šią sistemą gaminančia Norvegijos įmone „Kongsberg Defence and Aerospace“.

„Reikšmingai stipriname Lietuvos oro gynybos pajėgumus. Sprendimas ir toliau pirkti NASAMS buvo priimtas Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų tarybos nutarimu. Pagrindinis sprendimo argumentas – šiuo metu NASAMS sistema jau yra turima ir sėkmingai eksploatuojama Lietuvos kariuomenės, todėl papildomas NASAMS sistemos įsigijimas nesukels integravimo problemų. Be to, jau turima nemažai patirties dirbant su šia sistema, personalas yra apmokytas ir paruoštas su ja dirbti“, – sako įsigijimo sutartį pasirašiusi krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

KAM pranešime žiniasklaidai pažymima, jog planuojama, kad dalis antruoju etapu įsigytos NASAMS sistemos įrangos pasieks Lietuvą jau 2026 metais.

Pirmąjį NASAMS įsigijimo etapą Krašto apsaugos ministerija pradėjo vykdyti dar 2016 metais, sistema pasiekė Lietuvą 2020 metais, o baigus personalo rengimą sistema į Lietuvos kariuomenę sėkmingai integruota 2022 metais.

NASAMS yra plačiausiai NATO šalyse naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema, ji visiškai atitinka Lietuvos gynybos pajėgumams keliamus reikalavimus. Toliau plėtojant NASAMS sistemą, Lietuva išlaiko ne tik pilną turimos ir įsigyjamos sistemos suderinamumą, bet ir logistinį bei administracinį vientisumą, sistemos komponentų ir personalo pakeičiamumą.

Naujai perkamos NASAMS sistemos vertė siekia apie 200 mln. eurų. Į šią sumą įeina ir įsigyjami sistemos komponentai, atsarginių dalių ir įrankių paketas, operatorių ir techninio personalo apmokymas bei turimos ir įsigyjamos sistemų integravimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA