Ramučiuose – 10 metų trunkanti pagalbos drama: vyras pabėga iš laikinų namų ir vėl grįžta prie „Iki“ | Kas vyksta Kaune

Ramučiuose – 10 metų trunkanti pagalbos drama: vyras pabėga iš laikinų namų ir vėl grįžta prie „Iki“

Asociatyvi R. Tenio, skaitytojų nuotr.

Kauno rajone, Ramučių kaimo Centrinėje gatvėje esanti „Iki“ parduotuvė ilgus metus turi neprašytą įnamį. Prie parduotuvės įėjimo neretai buvo galima sutikti benamį, kuris gąsdindavo pirkėjus, surengdavo vis naują „šou“, kaulydavo pinigų. Ramučių bendruomenei iškėlus klausimą, ar benamiai Kauno rajone iš tiesų kam nors rūpi, paaiškėjo, kad asocialiam vyrui įvairi pagalba teikiama jau 10 metų, tačiau gyvenimo šalia parduotuvės jis nekeičia į nieką. Žmogaus atsisakė broliai, sesuo ir vaikai, bet šokdinamos institucijos nenusisuko ir viliasi, kad po žiemos vyras vėl negrįš prie parduotuvės prieigų.

„Šalia Ramučių „Iki“ gyvena benamis, su kuriuo nieko negalime padaryti. Kreipiamės į policiją, greitąją, rajono seniūniją, tačiau arba nebeatvažiuoja, arba pasakoma, kad žmogus neturi dokumentų, todėl negali niekur jo padėti. Kai kurie žmonės jį maitina prie parduotuvės, nuperka jam išgerti. Manome, kad vis dėlto be namų gyvenantis žmogus juk turi kažkur pasidėti, yra tam socialiniai centrai sukurti.

Kam turi rūpėti benamiai? Ar čia tik jų problema, kad jie valkatauja? Šis benamis prie parduotuvės gyvena jau ilgiau nei 3 metus. Kartais voliojasi girtas, išsirengia nuogas. Nebežinome, kaip tam žmogui padėti ir ar jis apskritai kam rūpi“, – spalį į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi Ramučių bendruomenės nariai.

Dar viena Ramučių gyventoja teigė, kad gyvenvietėje, turbūt, nėra asmens, kuris nežinotų apie prie „Iki“ parduotuvės apsigyvenusį benamį.

„Šį žmogų Ramučiuose žino visi. Ėjo kalbos, kad jis atvira tuberkulioze serga, praeinančius žmones vis apkosėja. Kažką visada rėkauja… Nuolat vartosi girtas arba prie pat parduotuvės įėjimo sėdi. Policiją ir greitąją pagalbą jam nuolat kviečia. Kartais ir prie taromato būdavo galima sutikti, žmonės jam savo butelius atidavinėdavo. Žmogui tiesiog patinka ta „Iki“, bet būna ir dingsta savaitei ar kiek, grįžta su švariais rūbais, nesmirdantis ir paskui vėl tas pats…“ – pasakojo Ramučių gyventoja.

Šeima atsisakė

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pavyko išsiaiškinti, kad 2021 m. dėl minėto asmens į Kauno rajono savivaldybę jau yra kreipęsi Kauno rajono policijos pareigūnai. Kauno rajono savivaldybės duomenimis, kuriuos 2021 m. pateikė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kauno rajono policijos komisariatas, nuo 2021-ųjų sausio iki lapkričio 26 d. buvo gauta 160 pranešimų dėl neblaivių ar asocialių žmonių, kurie triukšmavo ir vykdė kitus nusižengimus Centrinėje g. 56., Ramučių kaime. Anot pareigūnų, visi pranešimai registruoti dėl to paties benamio asmens.

Policijos informacinės sistemos duomenimis, kurie rašte buvo pateikti Kauno rajono savivaldybei, nurodoma, kad prie parduotuvės gyvenantis 1964 m. gimęs vyras yra išsiskyręs, nedirbantis, turi du brolius, seserį, sūnų ir dukrą, tačiau visi jie atsisako priimti asmenį gyventi kartu. Vyras ne kartą buvo užregistruotas Užimtumo tarnyboje, tačiau darbo paieška nutraukta jo paties prašymu.

„Kas vyksta Kaune“ pateiktame 2021 m. Kauno rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus rašte pažymima, kad prie parduotuvės gyvenantis vyras gyvena asocialiai. Seniūnijos socialinės darbuotojos ir sesers pagalba vyras ne kartą buvo „koduotas“ nuo alkoholizmo, tačiau savo įpročio neatsisakė. Vyrui ne kartą siūlytos įvairios paslaugos reabilitacijos centruose, tačiau jis pagalbos nepriėmė.

Socialinės paramos skyrius atkreipia dėmesį, kad asmeniui nuolat siūlomos socialinės paslaugos, tačiau be asmens sutikimo – prašymo, paslaugų teikimo organizuoti negalima.

„Kauno miesto socialinių paslaugų centro, kuruojančio nakvynės namus, į kuriuos nuolat atvežamas šis asmuo, darbuotojai šių metų pavasarį buvo jį išvežę į VšĮ „Naujas gyvenimas“ Trakuose, bet jis iš ten pabėgo. Policija jį vežioja nuo „Iki“ prekybos centro, bet jis iš visur ir visada sugrįžta. Toks žmogaus pasirinkimas, todėl sunku kuo nors padėti“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius.

Bando padėti jau 10 metų

Tuo metu Kauno rajono socialinių paslaugų centro Socialinės pagalbos bendruomenėje skyriaus socialinio darbo organizatorė Lidija Morkūnienė pažymėjo, kad benamį Karmėlavos seniūnija puikiai pažįsta ir apie jo gyvenimo būdą žino daugiau nei 10 metų.

„Maždaug prieš 10 metų Karmėlavos seniūnija visais būdais stengėsi padėti šiam asmeniui: jis buvo „koduojamas“ nuo priklausomybių, vežamas registruotis Užimtumo tarnyboje, buvo skiriama socialinė pašalpa. Vyras buvo įdarbintas seniūnijoje, pagal Užimtumo tarnybos programas. Asmuo turėjo nuolatinę gyvenamąją vietą. Gyveno tėvų name, kuris po jų mirties atiteko seseriai.

Sesuo daug metų juo rūpinosi, stengėsi jam padėti. Tačiau vyras nebandė ir nesistengė keisti savo gyvenimo būdo, pastoviai stovėdavo prie „Iki“ parduotuvės Ramučių kaime, prašydavo praeivių pinigų, grįždavo namo neblaivus, keldavo triukšmą, gąsdindavo sesers vaikus, prašydavo pinigų iš jų. Todėl sesuo, neapsikentusi triukšmo, norėdama ramybės, išvarė vyrą iš namų ir jį išdeklaravo“, – pasakojo L. Morkūnienė.

Nuo to laiko minėtas vyras registruotas Kauno rajono savivaldybėje kaip asmuo, neturintis pastovios gyvenamosios vietos.

„Vyras prieš trejus ar ketverius metus buvo susilaužęs koją ir laikinai gyveno slaugos namuose, tačiau neišbuvęs viso laiko iš ten pabėgo. Vėliau jam bandė padėti pažįstamas asmuo, išnuomojo butą, sutvarkė socialinę pašalpą, tačiau jis ten neilgai pagyveno ir vėl grįžo prie „Iki“ parduotuvės, prašydamas iš praeivių pinigų. Ten nusipirkdavo alkoholio, vaikščiodavo neblaivus, triukšmaudavo“, – teigė L. Morkūnienė.

Žmogus ne kartą gydytas nuo alkoholizmo, deja, nesėkmingai / Skaitytojų nuotr.

Praėjusių metų žiemą vyras buvo gydomas priklausomybių ligų centre, tačiau atšilus orams vėl grįžo į savo pamėgtą vietą. Vyras ne vieną kartą buvo pametęs ir asmens dokumentą, kurį iš naujo pasigaminti vis padėdavo Karmėlavos seniūnija.

„Šių metų vasarą bandėme jį įkalbėti važiuoti į savarankiško gyvenimo namus, kur turėtų pastogę. Tačiau asmuo šios paslaugos atsisakė. Šiuo metu, atšalus orams, vyras sutiko važiuoti į savarankiško gyvenimo namus Akmenės rajone, – pasakojo L. Morkūnienė ir pasidžiaugė, kad apie benamį vyrą domisi bendruomenė. – Labai džiaugiamės, kad seniūnija turi tokių pilietiškų asmenų, kuriems rūpi visi joje gyvenantys piliečiai.“

Benamio kurį laiką nebemato

Kaip lapkričio 13-ąją naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, Ramučiuose benamio jau kurį laiką nėra.

„Daugelis mūsų klientų skųsdavosi juo, o mes turbūt kasdien policijai, seniūnijai skambinome. Teiravomės ne kartą, ar tikrai normalu, kad žmogus neturi gyvenamos vietos, niekas juo nesirūpina, o jis gyvena parduotuvės prieigose. Deja, problema nesisprendė kelerius metus. Kai kurie gyventojai nešdavo vyriškiui rūbus, pirkdavo maistą, matyt, irgi matydami tokią beviltišką jo situaciją“, – komentavo „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė V. Budrienė.

Anot jos, vyras parduotuvės inventoriaus negadindavo, tačiau vieną kitą repliką paleisdavo pro šalį einantiems parduotuvės pirkėjams. Tiesa, „Iki“ darbuotojos atsisakydavo vyriškiui parduoti alkoholinius gėrimus.

Šiais metais – 90 pranešimų

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ nurodė Kauno AVPK Komunikacijos poskyris, nuo šių metų pradžios iki lapkričio 14 d. gauta 90 pranešimų dėl Ramučių kaime, Centrinėje g. esančioje parduotuvėje ir jos prieigose trikdomos viešosios tvarkos.

Dažniausi iškvietimai, anot Kauno apskrities policijos, buvo dėl triukšmavimo, įžeidžiamo kibimo prie žmonių bei alkoholinių gėrimų vartojimo viešoje vietoje arba neblaivaus asmens pasirodymo viešoje vietoje.

Paskutinis pranešimas apie tai, kad neblaivus asmuo elgiasi neadekvačiai ir trikdo viešąją tvarką, gautas spalio 30 d., apie 19.10 val. Patikslinti, ar šie iškvietimai buvo dėl ilgamečio Ramučių benamio, Kauno AVPK negalėjo.

„Informacijos apie privačius asmenis neteikiame. Pareigūnai reaguoja į pranešimus, tikrina asmenų blaivumą, esant poreikiui kviečia greitosios medicinos darbuotojus ir suteikia socialinę pagalbą – pristato asmenis, neturinčius gyvenamosios vietos, į nakvynės namus. Tačiau pasitaiko atvejų, kai asmenys savanoriškai bei greitai palieka laikinus namus ir sugrįžta į tam tikrą vietą. Neblaivūs asmenys, kurie viešoje vietoje elgiasi neadekvačiai ir gali kelti pavojų kitiems, pristatomi į laikinas Kauno AVPK sulaikymo patalpas“, – teigiama Kauno AVPK Komunikacijos poskyrio komentare.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA