Kauno miesto ir rajono merai pasisakė apie Domeikavoje planuojamus įrengti pusiaukelės namus | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto ir rajono merai pasisakė apie Domeikavoje planuojamus įrengti pusiaukelės namus

V. Matijošaitis, V. Makūnas / R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Lapkričio 8 d. Domeikavoje įvyko Lietuvos kalėjimų tarnybos (LKT) ir Lietuvos probacijos tarnybos (LPT) atstovų susitikimas su vietos bendruomene, kuriame buvo pristatytas šioje seniūnijoje (Stumbro g. 3, Šakių km., Kauno r.) planuojamų pusiaukelės namų projektas, taip pat kalbėta apie galimybes tame pačiame pastate įkurdinti Kauno regiono probacijos tarnybą. Apie šį planą nuomones išsakė Kauno miesto ir rajono merai.

V. Makūnas prašo paaiškinimo iš institucijų

Kauno rajono mero, Valerijaus Makūno, neredaguotas kreipimasis į LR teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską ir LKT direktorių Virginijų Kulikauską:

„Kauno rajono savivaldybė 2021 m. kovo 24 d. yra gavusi Lietuvos kalėjimų departamento (dabar – Lietuvos kalėjimų tarnyba) prie LR Teisingumo ministerijos prašymą padėti surasti tinkamas patalpas pusiaukelės namams. Išnagrinėję prašymą atsakėme, kad Kauno rajono savivaldybė tokių patalpų neturi.

Mūsų žiniomis, patalpas Stumbro g. 3, Šakių kaime projekto organizatoriai įsigijo iš privačių asmenų.

Pusiaukelės namus planuojama įkurdinti netoli ugdymo įstaigų, todėl gyventojams kilo nerimas dėl savo, vaikų ir turto saugumo. Po peticija surinkti keli tūkstančiai parašų prieš tokios įstaigos steigimą šioje vietoje.

Trečiadienį vykusiame susitikime su bendruomene projekto organizatoriai į dalį klausimų atsakė, tačiau kai kurie teisiniai aspektai liko neaiškūs, todėl kreipiausi į LR teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską ir Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorių Virginijų Kulikauską, prašydamas juos paaiškinti situaciją.

• Koks planuojamų steigti pusiaukelės namų teisinis statusas ir pavadinimas?
• Ar pusiaukelės namai bus steigiami kaip atskira Lietuvos kalėjimų tarnybos įstaiga, padalinys ar kita?
• Koks teisės aktas (-ai) (įskaitant Teisingumo ministro įsakymus, direktoriaus įsakymus ir kt. priimtus teisės aktus) reglamentuoja pusiaukelės namų steigimo procedūras ir tvarką?
• Kokie reikalavimai nustatyti pusiaukelės namų steigimui? Ar šiuo atveju buvo laikomasi nustatytų procedūrų?
• Ar pusiaukelės namų projektas privalo būti derinamas su bendruomene, jei taip, kokios procedūros tam numatytos ir kada jos turi būti atliktos? Ar visuomenė buvo tinkamai ir laiku informuota apie šį projektą?•
• Ar reikia savivaldybės pritarimo (sutikimo) įgyvendinant pusiaukelės namų projektą?
• Kokios paskirties pastate (-uose) pusiaukelės namai gali vykdyti savo veiklą, ar tik specialiosios paskirties pastatuose, ar ir kituose? Ar Lietuvos valstybei nuosavybės teise priklausantis ir Lietuvos kalėjimų tarnybos valdomas pastatas Stumbro g. 3, Šakių k. Domeikavos sen. yra specialiosios paskirties pastatas?
• Ar rengiant ir įgyvendinant planuojamą projektą buvo atliktas teisinio reguliavimo poveikio vertinimas, ar buvo vertinamas pusiaukelės namų poveikis vietos bendruomenei, socialinei aplinkai ir kitoms sritims, įvertinant galimas rizikas ir sukuriamą naudą?“

V. Matijošaitis laikosi kategoriškos pozicijos

Apie situaciją pasisakė ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, kurio teigimu, tokiai įstaigai gyvenamųjų kvartalų teritorijoje ne vieta:

„Kauno miesto savivaldybė negavusi jokios oficialios informacijos apie sprendimą Domeikavoje steigti pusiaukelės namus. Tik prieš kelis mėnesius administracijos buvo neformaliai teirautasi dėl galimybės įkurti šią įstaigą Kauno pakraštyje. Į tai žodžiu atsakyta, jog miestas tikrai nepritaria.

Kategoriškos pozicijos tvirtai laikomės ir toliau: tokioms veikloms – ne vieta gyvenamųjų kvartalų teritorijoje, vos už kelių šimtų metrų nuo mokyklos, darželių. Miestas nuolat auga, jo ribos plečiasi – ten jau dabar gyvena kauniečiai.

Devintus metus dirbu meru. Per tą laiką iš Vyriausybės ir kitų vis sulaukdavau patarimų, kad dėl visko reikia tartis su bendruomenėmis. Kitus mokyt paprasta, bet patys matom, kaip elgiasi patys. Dabar galim tik apgailestauti, kad šie Teisingumo ministerijos ir Kalėjimų departamento planai nebuvo iš anksto aptarti, derinti nei su miestu, savivalda, nei su vietos žmonėmis – Domeikavos ir Sargėnų gyventojais.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA