Kalėjimų tarnyba keisti sprendimo neketina: pusiaukelės namai Domeikavoje bus įkurti | Kas vyksta Kaune

Kalėjimų tarnyba keisti sprendimo neketina: pusiaukelės namai Domeikavoje bus įkurti bendruomenė ketina kovoti teisme

BNS 2023/11/09 09:29
Asociatyvi / Domeikavos gyventojų protestas / R. Tenio nuotr.

Kalėjimų tarnybai planuojant Kauno rajone, Domeikavoje, įsteigti pusiaukelės namus ir Kauno regiono probacijos tarnybą, bendruomenė teigia apie tai nebuvusi informuota ir ketinanti kovoti teisinėmis priemonėmis, nes įstaigos steigiamos netoli mokyklos ir darželio.

Kalėjimų tarnybos vadovas Virginijus Kulikauskas LRT radijui ketvirtadienį teigė, kad bendruomenės reakcija kyla dėl nežinojimo ir situacijos nesupratimo, o planų keisti neketinama. Pusiaukelės namuose planuojama apgyvendinti 25 nuteistuosius. Probacijos tarnybos darbuotojai, anot jo, kaip tik užtikrins saugumą.

Domeikavos bendruomenės atstovė Rima Stabrauskienė savo ruožtu tvirtina, kad ketinama kovoti teisinėmis priemonėmis ir ginti gyventojų interesus. Anot jos, jau surinkta tūkstančiai gyventojų parašų, kurie nesutinka su šių institucijų kaimynyste.

„Reaguojame blogai, jau kai sako, kad viską padarė pagal reglamentą, niekur nėra apie suderinimą su visuomene, tai neegzistuoja, deja. Jie gali steigti savo kalėjimų įstaigas bet kur. Mes nesitrauksim, mes turime teisinių argumentų, toliau kovosime tuomet teisinėmis priemonėmis“, – LRT radijui sakė atstovė.

Sužinojo pamatę skelbimą

R. Stabrauskienės teigimu, bendruomenė apie steigiamus namus ir probacijos tarnybą jų kaimynystėje sužinojo išvydę skelbimus, kad ieškomi darbuotojai Šakių kaime, Stumbro gatvėje.

Trečiadienį Kalėjimų tarnybos ir kitų institucijų atstovai atvyko į susitikimą su gyventojais, atsakė į jiems rūpimus klausimus.

Pasak jos, į susirinkimą salėje susirinko apie 300 žmonių, daugiau nei 1000 susirinko salėje, dar tiek pat stebėjo transliaciją.

„Jaučiamės tikrai labai blogai. Žmonės rašo socialinėse paskyrose, kad jaučiasi kaip Baltijos kelias ar sausio 13-ąją. Nors Konstitucija įpareigoja vadžios institucijas tarnauti žmonėms, deja, jų nuomonė niekam yra neįdomi“, – sakė Domeikavos gyventoja.

Domeikavos gyventojų protestas


Nerimas kyla dėl nežinojimo

„Tikrai mes jaučiamės labai apgauti, dėl to, kad pradžioj buvo planuojama atidaryti pusiaukelės namus, bet dabar paaiškėjo, kad dalyvaujame pilotiniame projekte, socialiniame eksperimente, kuriame bus atidarytos dvi įstaigos viename, nes nupirktas didžiulis pastatas, kelių aukštų ir (…) jis yra praktiškai daugiabučio kieme, 300 metrų nuo Šv. Kazimiero progimnazijos, 180 metrų nuo darželio“, – teigė R. Stabrauskienė.

Anot jos, salėje, kur vyko susitikimas, žmones pasitiko vaikų piešti plakatai su žinia, kad atviram kalėjimui ne vieta prie jų mokyklos. Išreikštas susirūpinimas, kad įstatymai nereglamentuoja atstumų nuo ugdymo iki kalėjimo įstaigų.

„Mes matom sprendimų iš šitos situacijos, mes ne prieš šitą įstaigą – mes prieš vietą, ji per arti ugdymo įstaigų, nėra tokių ir kituose miestuose. Kauno rajono savivaldybė būtų pasiryžusi perimti šitą pastatą, nes mums tikrai labai trūksta socialinių būstų, galbūt yra ir kitų sprendimų“, – teigė bendruomenės atstovė.

Kalėjimų tarnybos direktorius V. Kulikauskas teigia, kad keisti sprendimo neketinama ir pusiaukelės namai Domeikavos seniūnijoje bus įkurti.

„Mes nuosekliai laikomės procedūrų ir einame tuo keliu“, – teigė jis.

Pasak V. Kulikausko, pastato įsigijimas – tai ne automobilio pirkimas. Pradėjus procedūras nesama garantijų, kad sandoris įvyks, tad informuoti iš anksto bendruomenės neįmanoma. Patalpų anksčiau buvo teirautasi tiek Kauno, tiek rajono savivaldybėse, tačiau jos nieko pasiūlyti negalėjo.

„Domeikavos bendruomenė iš mūsų praktikos neišsiskyrė iš kitų bendruomenių, kuriuose mes atidarėme pusiaukelės namus. Žmogiškai suprantamas nuogąstavimas, įsibaiminimas, bet tai lemia daugiau nežinojimas ir nesuvokimas situacijos, principo pusiaukelės namų veikimo“, – teigė direktorius.

Trečiadienį jis teigia susitikęs su bendruomene, atsakęs į gausiai užduotus klausimus.

„Mūsų kaip pareigūnų matymu, dalies Kauno probacijos darbuotojų įsikėlimas į pusiaukelės namus, tas pilotas toks, kaip tik mes matome, kad pareigūnų buvimas toje teritorijoje, didins saugumą toje vietoje“, – teigė V. Kulikauskas.

Koreguos aprašą

Anot jo, maksimaliai planuojama juose apgyvendinti 25 nuteistuosius, tačiau maksimaliai užpildyta įstaiga visuomet nebus. Jau dabar kituose septyniuose pusiaukelės namuose esama 20 laisvų vietų.

Anot V. Kulikausko, įstatymai neapibrėžia kokiu atstumu nuo švietimo įstaigų turi būti steigiami tokie pusiaukelės namai. Bendruomenei tarnybų atstovai pažadėjo, kad bus pakoreguotas pusiaukelės namų tvarkos aprašas, kuriame bus numatyta, kad greta esant ugdymo įstaigoms bausmės tęsti nebus perkeliami nuteistieji už smurtinius ar seksualinio pobūdžio nusikaltimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA