Domeikavos gyventojus šiurpina nauja kaimynystė: protestuotojai netilpo salėje | Kas vyksta Kaune

Domeikavos gyventojus šiurpina nauja kaimynystė: protestuotojai netilpo salėje

R. Tenio nuotr.

Už milijoną iš privataus asmens nupirktas pastatas Šakių kaime, Domeikavos seniūnijoje. Suplanuotas įstaigos atidarymas ir paviešinti darbo skelbimai. Tik gyventojams apie kaimynystėje steigiamus pusiaukelės namus nepranešta. Kilus didžiuliam bendruomenės pasipriešinimui, trečiadienio vakarą apie specifinę bausmės atlikimo vietą domeikaviškiams aiškinosi Lietuvos kalėjimų tarnybos (LKT), rajono savivaldybės atstovai.

Nors traukė iš kišenės įvairius argumentus, nepanašu, kad gausią minią pavyko įtikinti. 300 salėje susirinkusių ir keliskart tiek lauke susitikimą stebėjusių ovacijomis sutiko politikų pareiškimus, kad pusiaukelės namų Domeikavoje nebus, ir švilpė mero bei LKT vadovų remarkoms, kad viskas daroma teisėtai ir saugiai.

Esminė pusiaukelės namų koncepcija – sudaryti galimybę nuteistiesiems bausmę užbaigti įstaigoje, kuri yra netoli jų gyvenamosios aplinkos, artimųjų, ir taip palengvinti integraciją. Nuteistieji čia turi mokytis arba dirbti, yra nuolat prižiūrimi įstaigos darbuotojų.

Nerimauja dėl vaikų

Domeikavos seniūnijos bendruomenės ir valstybės institucijų atstovų susitikime išsakytas pasipiktinimas dėl to, kad LKT nepaklausė bendruomenės sutikimo prieš įsigyjant pastatą ir pradedant planuoti tokią veiklą.

„Čia užtenka ministerijos patvirtinimo ir norvegų pinigų? Nupirko, nes kitų patalpų nerado, nebuvo atlikta jokia analizė. Informacijos nebuvo, viskas tyliai“, – priekaištus įvardijo susitikimą moderavęs aktorius Ridas Žirgulis.

Ar viskas tvarkoje, jeigu tais pačiais autobusais į pusiaukelės namus keliaus ir probacijos tarnybos klientai, ir domeikaviškių vaikai? Kaip pasikeis socialinė aplinka ir kriminogeninė situacija Domeikavoje sukūrus šią įstaigą? Kodėl pamiršti vaiko teisių apsaugos įstatymai ir JTO konvencija? Tokius klausimus pusiaukelės namų steigėjams kėlė bendruomenė.

Kaip pridūrė R. Žirgulis, artimiausia policijos nuovada Lapėse – už 6 km, Mastaičiuose – už 21 km. Gyventojai nuogąstavo, ar prireikus pareigūnai atvyktų operatyviai, ypač piko metu.

Domeikavos gyventojų protestas
Domeikavos laisvalaikio salė buvo visiškai užpildyta, susitikime tvarką prižiūrėjo pareigūnai / R. Tenio nuotr.

Siūlo įkurti darželį ar mokyklą

Domeikavos gyventojų išsakyti siūlymai – prieš steigiant pusiaukelės namus atsižvelgti į visuomenės interesą, susitarti su bendruomenėmis, ugdymo įstaigomis. Taip pat atlikti poveikio aplinkai analizę, pagalvoti apie LEZ, pramonės teritorijas, kur yra darbo vietų. Probacijos tarnybą kurti ne užmiesty, o mieste, kur geras susisiekimas, nuteistiesiems lengviau patekti tarkim į Užimtumo tarnybą.

Žmonės ragino bendradarbiauti su savivaldybėmis, įtraukti jas į projekto įgyvendinimą. „Nuo to reikėjo pradėti. Mes jums radome vietą Jonavos gatvėje, o Domeikavoje įkurkime vaikų darželį ar mokyklą, kurių trūksta“, – bendruomenės poziciją dėstė R. Žirgulis.

Pagrindinė susitikimo žinutė buvo „išgirskime vieni kitus“, bet minia kur kas labiau palaikė politikų lozungus stabdyti projektą visiškai ir suteikti pastatui ugdymo funkciją. Tokią ateitį žadėjo Viktoras Pranckietis, Vilija Targamadzė, Artūras Orlauskas, bet akivaizdu, kad lengvuoju būdu jos realizuoti nepavyks.

Domeikavos gyventojų protestas
Protestuotojai apeliavo į vaikų ir gyvenamosios aplinkos saugumą apskritai / R. Tenio nuotr.

„Mes kovosim. Tai yra tik pradžia. Pateikėme LKT vadovams rezoliuciją, kuria išreiškiamas pasipriešinimas probacijos namų steigimui“, – teigė bendruomenės pasipriešinimą koordinuojanti Dalia.

Beje, portale peticijos.lt paviešinta Eglės Kuktienės sukurta peticija, kurioje akcentuojama, kad Domeikavos ir aplinkinių gyvenviečių gyventojus pasiekusi žinia apie planuojamus atidaryti pusiaukelės namus šokiravo. Nepritarimą įstaigos kūrimui Domeikavos seniūnijoje trečiadienį, 19 val., buvo išreiškę 4320 asmenų, peticijai skirta 560 eurų paramos.

Žada griežtą atranką ir saugumą

„Žmogiškai nuogąstavimai man yra suprantami. Per kelerius metus steigiant pusiaukelės namus kitose savivaldybėse kildavo lygiai tie patys klausimai, jūsų bendruomenė išsiskiria nebent skaitlingumu, kas rodo vienybę. Pagrindiniai klausimai, kiek girdėjau per šiandien – saugumas, klientų atvykimas, bendruomenės informavimas“, – į gyventojus kreipėsi LKT direktorius Virginijus Kulikauskas.

Pasak jo, nuogąstavimai dažnai kyla iš nežinojimo. Šis projektas ir jo modelis esą yra pats sėkmingiausias kalėjimų sistemoje, kadangi pusiaukelės namus praėję nuteistieji naujų nusikaltimų nepadaro. 9 proc. jų sugrįžo į kalėjimą už probacijos sąlygų pažeidimus ir nė vienas nepadarė nusikaltimo pusiaukelės namuose.

Šiuo metu Lietuvos laisvės atėmimo įstaigose, V. Kulikausko pateiktais duomenimis, kalinami 4650 asmenys, iš jų 500 atlieka bausmes atviro tipo įstaigose, bet tai, LKT direktoriaus žodžiais, kas kita nei pusiaukelės namai. Septyniuose jau veikiančiuose pusiaukelės namuose užimta tik maža dalis vietų, kadangi vykdoma labai stipri asmenų atranka, bet kas nepatenka. Tik 3 proc. nuteistųjų atitinka sąlygas.

„Padarysime išimtį Domeikavos pusiaukelės namams kartu su Lietuvos probacijos tarnybos vadovu patvirtindami specialų įstaigos tvarkos aprašą. <...> Ne tik smurtautojai, bet ir seksualiniai nusikaltėliai čia keliami nebus“, – bendruomenę nuraminti bandė V. Kulikauskas.

Domeikavos gyventojų protestas
LKT direktorius V. Kulikauskas / R. Tenio nuotr.

Paklaustas, ar yra kažkokia tikimybė, kad LKT planą atšauks, „Kas vyksta Kaune“ jis pakartojo šią bendruomenę niekaip neišsiskiriant iš kitų, su kuriomis turėtas toks pat pristatymo formatas atidarant ankstesnius pusiaukelės namus: „Tie patys nuogąstavimai, tie patys mitai ir kiti dalykai. Manau, mes laikomės procedūrų, kaip šiandien girdėjome, tai patvirtino ir meras. Jeigu yra toks ginčas, kuris krypsta į teisinį ginčą, turbūt palikime šį dalyką spręsti teisės institucijoms.“

V. Kulikauskas taip pat pakomentavo apie naujos įstaigos finansavimo šaltinį, pažymėjęs, kad lėšų panaudojimo sąlygos nesudaro LKT jokio spaudimo išskirtinai skubėti.

„Tai yra Norvegijos fondo, kuris Lietuvą pasiekia jau antrą kartą, lėšos. Norvegijos donorai finansuoja tam tikrus bausmių vykdymo sistemos projektus. Vienas iš jų – pusiaukelės namų tinklo plėtra Lietuvoje. Dalis lėšų naudojama įsigyti ir pritaikyti pastatus pusiaukelės namų atidarymui“, – sakė LKT vadovas.

Probacijos tarnyba – prieš nuteistųjų diskriminaciją

Lietuvos probacijos tarnybos direktorius Romas Ostanavičius teigė, kad valstybė pavedė probacijos tarnybai rūpintis asmenimis, kurie nuklydo, buvo nuteisti, sulaukė bausmės.

„Padedame nuteistiesiems integruotis bendruomenėse. Pusiaukelės namuose su gyventojais dirbs du socialiniai darbuotojai ir vienas užimtumo. Iš viso perkeliama 20 darbo vietų“, – kalbėjo R. Ostinavičius.

Anot jo, 50 probaciją atliekančių asmenų jau dabar yra iš Domeikavos, gyvena tarp protestuojančiųjų, tai gali būti kaimynas ar gatvėje sutiktas žmogus.

Lietuvos probacijos tarnybos direktorius kėlė klausimą, ar galima juos vadinti neadekvačiais, kaip buvo daryta susitikime. R. Ostinavičius skatino nekurti socialinės atskirties tarp „normalių“ ir nuteistųjų, kurie sėkmingai reabilituojasi ir integruojasi savo gyvenamojoje aplinkoje. Tikėtina, greitu metu Domeikavoje jų integruosis dar daugiau.

Savivaldybė žinojo, bet tylėjo?

„Klausimas dėl pusiaukelės namų Domeikavos seniūnijoje, Šakių kaime keliamas garsiai. Tai yra pripažinta problema, kurią reikia spręsti. Šitų žmonių integracija mažina nusikalstamumą. Steigėjai pažadėjo, kad šiandien bus išklausyta bendruomenė, kalbėkime ir rasime sprendimus“, – tokią žinią gyventojams siuntė prie mikrofono stojęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Visgi V. Pranckietis pagarsino tarsi skandalingą „neviešą“ informaciją, kad su savivaldybe pusiaukelės namų projektas buvo derintas, tik gyventojų informacija nepasiekė. Esą buvo gerų siūlymų pastato panaudojimui, taip pat darželio variantas. Politikas ragino įkurti probacijos tarnybą rajono savivaldybės pastate, o savivaldybės darbuotojus perkelti į Domeikavą.

Kaip anksčiau skelbė „Kas vyksta Kaune“, Kauno rajono pusiaukelės namuose numatoma sukurti 25 gyvenamąsias vietas nuteistiesiems vyrams ir moterims. Jų atranka bus griežtai vykdoma pagal LR BVK nustatytus elgesio ir motyvacijos kriterijus. Su nuteistaisiais nuolat dirbs trys LKT pareigūnai. Taip pat pastate įsikurs Lietuvos probacijos tarnybos padalinys su 20 ten nuolat dirbsiančių probacijos darbuotojų. Planuota, kad pusiaukelės namai Kauno rajone pradės veikti gruodžio pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Lietuvoje nuo 2015 m. veiklą vykdo 7 pusiaukelės namai: Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje. Iki šiol atvejų, kuomet pusiaukelės namuose bausmę atliekantys asmenys susilauktų nuobaudų kelionės į darbą ar mokymo įstaigą metu, buvę nėra. Taip pat LKT nėra sulaukusi informacijos apie įtaką aplinkinio nekilnojamojo turto vertei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA