Iš kauniečio konfiskuotos 34 saugomos laukinės papūgos | Kas vyksta Kaune

Iš kauniečio konfiskuotos 34 saugomos laukinės papūgos

Asociatyvi / Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai š. m. spalio 25 d. pripažino, kad aplinkosaugininkai buvo teisūs iš administracinėn atsakomybėn patraukto fizinio asmens paėmę 34 papūgas. Piliečio skundas teismui buvo atmestas, o paukščiai konfiskuoti ir perduoti gyvūnų globos organizacijai UAB „Nuaras“.

Š. m. kovą Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai Kaune atliko neplaninį patikrinimą, buvo nustatyta, kad daugiabučio gyvenamojo namo bute, neturėdamas Aplinkos apsaugos agentūros išduoto leidimo laikyti nelaisvėje saugomus laukinius gyvūnus ir teisėtą saugomų rūšių įsigijimą patvirtinančių dokumentų, asmuo laikė 34 įvairių rūšių saugomas laukines papūgas.

Aplinkos apsaugos departamento nutarimu fiziniam asmeniui skirta nuobauda už neteisėtą saugomų rūšių laukinių gyvūnų laikymą. Asmuo, nesutiko su priimtu nutarimu ir nutarimą skundė, nurodydamas, kad jis šių paukščių nepaėmė iš laukinės gamtos, jie yra naminiai, išveisti nelaisvėje, yra įvairių spalvinių mutacijų, jis juos įsigijo parduotuvėje, todėl šie paukščiai negali būti laikomi laukiniais saugomais gyvūnais.

Tačiau asmuo nepateikė įsigijimo faktą patvirtinančių dokumentų, rašoma AAD pranešime žiniasklaidai.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai š. m. spalio 25 d. nutartimi skundą dėl minėto nutarimo atmetė ir konstatavo, kad papūgos yra laukinių paukščių rūšis, be to, administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens laikytos papūgos priskiriamos saugomoms rūšims.

Teisės aktai nenumato, jog jų reikalavimai netaikomi spalvinėms rūšių mutacijoms, nenuimami žiedai nėra gyvūnų kilmę patvirtinantys dokumentai, taip pat akivaizdu, kad laikomi laukiniai paukščiai, nuo jų ir nuo jų pašarų į aplinkinius butus plintantys parazitai kenkia aplinkiniams.

Įvertinęs byloje surinktą medžiagą teismas konstatavo, kad asmuo teisingai ir pagrįstai patrauktas administracinėn atsakomybėn už laukinių saugomų gyvūnų laikymą be leidimo ir už dokumentų, patvirtinančių teisėtą šių gyvūnų įsigijimą, neturėjimą.

Teismo nutartis gali būti skundžiama.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA