160 mln. eurų permoką ESO elektros vartotojams planuoja grąžinti greičiau | Kas vyksta Kaune

160 mln. eurų permoką ESO elektros vartotojams planuoja grąžinti greičiau

BNS 2023/11/04 18:08
Elektros tinklai

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) artimiausiu metu turėtų pranešti naują terminą, per kurį būtų grąžinama beveik 160 mln. eurų elektros vartotojų permoka. Jis bus trumpesnis nei anksčiau skelbti 15 metų, sako bendrovės vadovas Renaldas Radvila.

„Dabar kalbamės su reguliuotoju, kokios yra galimybės grąžinimo anksčiau. Tai manau, kad artimiausiu metu mes pranešime atnaujintą terminą, kuris tenkintų visus“, – šeštadienį LRT radijui sakė R. Radvila.

Anot jo, bendrovė vidutiniškai vienam asmeniui, suvartojančiam 150 kilovatvalandžių elektros per mėnesį, yra skolinga 35 eurus.

Valstybės kontrolė praėjusią savaitę pranešė, kad vartotojai bendrovei ESO 2018–2021 metais permokėjo 160 mln. eurų.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius teigė, kad ši permoka susidarė dėl su reguliuotoju nesuderintų investicijų – įmonė nepakankamai investavo į infrastruktūrą, daugiau lėšų skirdama naujų vartotojų prijungimui ir tinklo plėtrai.

Savo ruožtu R. Radvila anksčiau tvirtino, kad minėtą skirtumą lėmė rinkos reguliuotojo 2021 metais pakeistas ir atgaline data pritaikytas turto bazės skaičiavimas. Jis taip pat teigė, kad vartotojams ilgiausiai per 15 metų grąžintina suma su palūkanomis sieks 200 mln. eurų, o ją numatoma grąžinti iš bendrovės pelno.

Generalinė prokuratūra pranešė vertinsianti Valstybės kontrolės audito išvadas ir tuomet bus sprendžiama dėl viešojo intereso gynimo priemonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA