Viešbučiui Kaune grimztant, jėzuitų gimnazija ir „Perkūno namai“ kaltina vienas kitą | Kas vyksta Kaune

Viešbučiui Kaune grimztant, jėzuitų gimnazija ir „Perkūno namai“ kaltina vienas kitą

BNS / Goda Vileikytė 2023/09/02 15:41
Archeologiniai kasinėjimai Daugirdo gatvėje 2017 metais / R. Tenio nuotr.

Kauno jėzuitų gimnazijai miesto senamiestyje pradėjus naujos mokyklos statybas ir šalia esančio viešbučio „Daugirdas“ pastatui pradėjus grimzti, abi bendrovės dėl to kaltina viena kitą, o ginčas persikėlė į teismą, kuris laikinai sustabdė statybas.

Viešbutį valdančios bendrovės „Perkūno namai“ savininko Vytauto Gusto teigimu, gimnazija neteisingai suprojektavo statinį, kurio į gatvę išeinančiame rūsyje neįrengė atraminių polių – dėl to šiuo metu dumba šalia esanti gatvė, skyla viešbučio sienos.

„Vieną paveldo objektą saugant nereikėtų kito griauti. (..) Šiuo metu turime problemų su gretimybėje vykstančiomis statybomis, nes ten nėra įrengta atraminės sienos“, – BNS sakė V. Gustas.

„Mūsų jau trys sezonai – šaltis, karštis, Nemuno potvyniai visi pavasarį, mums sėda pamatai ir mes sienose turim įtrūkius“, – pridūrė jis.

Tuo metu Kauno jėzuitų gimnazijos plėtros vadovė Edita Zarembienė teigia, kad viešbučio savininkų teiginiai, jog dėl Lietuvos jėzuitų provincijos pasamdytų rangovų ir projektuotojų klaidų dumba šalia esanti gatvė, sminga viešbučio pamatai, yra neteisingi ir niekuo nepagrįsti.

„Šalia esančios gatvės įdubimas ir viešbučio pamatų smigimas įvykę ne dėl Lietuvos jėzuitų provincijos vykdomų statybos darbų. Teisme vykusioje byloje ekspertų buvo įvertinta ir nustatyta, kad viešbučio konstrukcijų pažeidimus lėmė visai kitos priežastys, t.y. paties viešbučio netinkamas suprojektavimas ir netinkamai atlikti statybos darbai“, – komentare BNS nurodė E. Zarembienė.

„Bet to, iš viešbučio yra leidžiamas vanduo į gatvę, kas taip pat įtakoja gatvės įdubimą ir pamatų smigimą“, – pridūrė ji.

Anot jos, viešbučio savininkai jau ne pirmą kartą kreipėsi į teismą dėl galimai patirtos žalos atlyginimo.

„Pirmą kartą prašė žalos iš statybos rangovų ir archeologų, vykdžiusių darbus Lietuvos jėzuitų provincijos sklype. Ginčą užbaigusi taikos sutartimi, kurios pagrindu išsireikalavo ženklios sumos sumokėjimo, dabar kreipėsi į teismą dar kartą, prašydama nuostolių atlyginimo dar kartą už tą pačią žalą, bet jau iš kitų asmenų, tai yra iš statytojo Lietuvos jėzuitų provincijos ir projektuotojų“, – teigė E. Zarembienė.

Bendrovės „Perkūno namai“ savininko teigimu, šiuo metu šalia vykstantys statybos darbai sustabdyti, tačiau Kauno jėzuitų gimnazija atlikdama tvarkybos darbus galimai bandė paslėpti projektuotojų ir rangovų padarytas klaidas.

„Statybos šiuo metu sustabdytos, tik buvo tvarkybos darbai vykdomi, bet po tvarkybos darbais prisidengiant tvarkomi ir statybos darbai nepadaryti, tai mes su Apeliaciniu teismu sustabdėm, kad nebūtų paslėpti įkalčiai“, – sakė V. Gustas.

Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 24 dieną tenkino „Perkūno namų“ prašymą ir Kauno jėzuitų gimnazijai laikinai uždraudė teritorijoje vykdyti statybos ar tvarkybos darbus.

„Teismas sutinka su atskirojo skundo argumentais, kad statybos proceso pagal apeliančių kvestionuojamus statybos dokumentus sustabdymu bus užkirstas kelias galimai žalai atsirasti ar jai padidėti“, – nutartyje teigė teismas.

„Viešbučio savininkų elgesys parodo ne ką kita, kaip siekį nepagrįstai pasipelnyti ir trukdyti Lietuvos jėzuitų provincijos vykdomiems statybos darbams judėti į priekį, tokiu būdu apribojant provincijai įgyvendinti siekį pagerinti švietimo infrastruktūrą“, – komentare BNS nurodė E. Zarembienė.

V. Gusto teigimu, žala viešbučiui viršija 100 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA