Atsako advokatė: ar įmanoma priimti palikimą be skolų? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar įmanoma priimti palikimą be skolų?

R. Tenio ir DELFI nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas kreipėsi į redakciją, siekdamas išsiaiškinti dėl skolų paveldėjimo priimant palikimą.

„Mirė artimas šeimos narys, turėjęs nemažai ne tik nekilnojamojo turto, tačiau ir įvairių skolų – kreditą bankui, skolų antstoliams bei kitiems asmenims. Ar priimant turto palikimą paveldėsiu ir visas šias mirusio artimojo skolas?“- plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė:

Paveldėjimo samprata yra įtvirtinta LR Civiliniame kodekse – tai yra mirusio fizinio asmens turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimas jo įpėdiniams pagal įstatymą arba (ir) įpėdiniams pagal testamentą. Skaitytojo atveju pabrėžtina, kad kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas yra paveldimas kartu su mirusio asmens turtinėmis prievolėmis – finansiniais įsipareigojimais, skolomis ir pan.

Nepaveldimos yra asmeninės neturtinės ir turtinės teisės, neatskiriamai susijusios su palikėjo asmeniu: teisė į garbę ir orumą, autorystė, teisė į autorinį vardą, į kūrinio neliečiamybę, į atlikėjo vardą ir atlikimo neliečiamybę, teisė į alimentus ir pašalpas, mokamas palikėjui išlaikyti, teisė į pensiją. Vis tik kiekvienu atveju įstatymai numato įvairių išimčių – nors teisė į pensiją, t.y. išmokų gavimą yra nepaveldima, tačiau paveldimas gali būti pensijos fonduose iki asmens mirties sukauptas turtas.

Visų pirma, rekomenduotina išsiaiškinti, koks konkretus turtas yra paveldimas, kreipiantis į notarą, vykdantį paveldimo turto administravimą.

Sužinojus paveldimą turtą bei nustačius, kad miręs asmuo turėjo ir finansinių įsipareigojimų, įsivertinkite savo finansinę būklę, šeimyninę situaciją ir kitas reikšmingas aplinkybes.

Nusprendus priimti palikimą, tokiu atveju procedūra gali būti vykdoma bendrąja tvarka, o priėmęs palikimą asmuo už skolas bei kitus finansinius įsipareigojimus atsakys ne tik paveldėtu turtu, tačiau ir savo asmeniniu turtu.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Svarbu pažymėtina ir tai, kad gali būti priimamas arba atsisakomas priimti tik visas, t.y. negalima savo ruožtu priimti vien kilnojamo ir nekilnojamo turto, tačiau atsisakyti priimti finansinius įsipareigojimus.

Verta akcentuoti, kad jei sužinote ar turite informacijos apie velionio dideles skolas, reikia turėti omenyje, kad šios gali viršyti paveldimo turto vertę – tokiu atveju rekomenduotina svarstyti ar vertėtų atsisakyti priimti tokį palikimą. Atsisakius priimti palikimą, jį gali priimti kiti įpėdiniai, o to nepadarius, turtas yra perleidžiamas valstybei.

Neturint pakankamai informacijos apie paveldimą turtą, teisinėje sistemoje yra įtvirtintas paveldėtojo teises nuo paveldimo turto vertę viršijančių skolų ar įsipareigojimų saugantis instrumentas – turto apyrašas.

Įpėdinis, priėmęs palikimą pagal antstolio sudarytą turto apyrašą už palikėjo skolas atsako tik paveldėtu turtu. Jeigu bent vienas įpėdinis priėmė palikimą pagal turto apyrašą, tai ir visi kiti įpėdiniai laikomi priėmusiais palikimą pagal turto apyrašą.

Turto apyrašas rekomenduotinas, jei norite apsisaugoti nuo vėliau, po palikimo priėmimo, paaiškėjusių mirusio artimojo skolų, kurios itin apsunkintų jūsų kaip paveldėtojų finansinę padėtį ar apskritai viršytų finansines galimybes.

Turto apyrašas paveldėtojo prašymu sudaromas kreipiantis į notarą, kuris išduoda vykdomąjį pavedimą dėl turto apyrašo sudarymo. Ne vėliau kaip per dvi savaites nuo jo išdavimo asmuo su vykdomuoju pavedimu turi kreiptis į antstolį, sudarantį turto apyrašą. Turto apyrašas taip pat gali būti privalomas tais atvejais, kai įpėdinis yra nepilnametis ar įpėdinis yra atstovaujamas įgalioto asmens.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA