Karjeros pradžia dar studijų metu? 5 darbdavio teikiamos naudos, kurių verta dairytis jauniesiems specialistams | Kas vyksta Kaune

Karjeros pradžia dar studijų metu? 5 darbdavio teikiamos naudos, kurių verta dairytis jauniesiems specialistams

Daugelis studentų šiandien sėkmingai derina darbą ir studijas, tačiau kur kas svarbesnis klausimas – kiek iš jų tiesiog dirba nebūtinai mėgstamą darbą dėl papildomų pajamų, o kiek tikslingai pasirenka patinkančias įmones ir pradeda siekti karjeros ar bent įgauna tolimesnėje ateityje išties praversiančių įgūdžių. Tiesa, net kai vis daugiau kalbama apie atviresnę, modernią darbo kultūrą, jaunieji specialistai, nesukaupę nei specifinio žinių bagažo, nei patirties, bijo žvelgti plačiau. Evolution Lithuania – tarptautinės Švedijos B2B internetinių žaidimų įmonės padalinio Kaune – komanda sutiko pasidalinti savo patirtimis ir atskleidė, ko išties iš novatoriškų įmonių gali tikėtis jaunieji specialistai, kur kandidatams reikėtų pasistengti ir kuriose vietose neverta nuleisti darbovietės paieškos kartelės.

1) Svarbiausias darbdavio paieškos kriterijus – inovatyvi ir atvira vidinė įmonės kultūra

Talentų pritraukimo specialistė Darja, Evolution Lithuania ieškanti talentų ir kasdien bendraujantis su jaunais žmonėmis, sako, kad jauniems specialistams itin svarbi įmonės vidinė kultūra, vertybės, požiūris. Kitas klausimas – ar įmonės sugeba tai išgirsti ir įgyvendinti ne tik skambiais darbo skelbimų šūkiais. Pastarasis klausimas turėtų būti kur kas aktualesnis jums, jeigu norite dar studijų metu ne tik „kažką dirbti“, bet realiai pradėti savo karjerą novatoriškoje komandoje.

„Jauni žmonės ieško darbdavio, kuris turi aiškias vertybes, įmonės, kurioje vyrauja draugiška, įkvepianti kultūra. Jie vertina darbovietes, kuriose skatinamos naujovės, kūrybiškumas. Labai svarbi ir darbo bei gyvenimo pusiausvyra – jaunimas siekia darbo ir asmeninio gyvenimo balanso. Jie vertina lankstumą, galimybę derinti darbą ir mokslus, papildomas veiklas, asmeninį gyvenimą“, – pasakoja Darja, kuri patvirtina, kad visa tai galite rasti po vienu modernios įmonės stogu. Svarbiausia, nebijoti pradėti dialogą – tiek darbdaviui, tiek būsimiems kandidatams.

Evolution Lithuania / Evolution nuotr. archyvas

2) Norite X metų patirties pradžiai? Gal pradėkime nuo motyvacijos ir noro augti

Jeigu esate studentas ar studentė, o gal ką tik pabaigėte studijas, tikėtina, po ilgų skelbimų peržiūrų ne kartą pagalvojote – gal paprasčiau būtų pataupyti papildomiems mokymams ir paieškoti „studentiškais“ vadinamų laikinų darbų. Tačiau neskubėkite nuleisti rankų ir galvoti, kad noro ir motyvacijos nepakanka.

Beje, kai kurios modernios įmonės, atrinkdamos kandidatus į daugelį jaunųjų specialistų pozicijų, ieško būtent to – motyvacijos dirbti, augti, keisti. Tą patvirtina ir Darja, kuri skatina tiesiog pasidomėti daugiau ir imtis iniciatyvos – yra darbdavių, kurie pasirūpina sklandžiu startu (mokymais), o toliau viskas priklausys tik nuo jūsų pastangų ir rodomos motyvacijos tobulėti.

Evolution Lithuania darbdavio įvaizdžio ir komunikacijos specialistė Justė antrina ir sako, kad tokiu novatorišku požiūriu Švedijos B2B internetinių žaidimų įmonės padalinys Kaune pritraukė ne vieną jaunąjį specialistą, kuris, vertindamas suteiktas galimybes, viršijo lūkesčius ir parodė išskirtinius rezultatus.

Taip, yra ne viena specialybė, kuriai reikalingos specifinės žinios ir sukaupta patirtis, tačiau ne kiekvienoje pozicijoje tai esminis kriterijus. Pavyzdžiui, jauni žmonės skaitmeninėje bei komunikacijos erdvėje ar naujai sukurtose inovatyviose pozicijose neretai jaučiasi kaip žuvys vandenyje – įmonėms tereikia suteikti šansą ir įrankius žmonėms, o ne jo diplomams.

3) Lankstus darbo grafikas, arba darbo-studijų bei kitų veiklų derinimas

Kitas labai svarbus momentas, kurio turėtų ieškoti studijuojantys, o gal darbą ir kitas veiklas derinti norintys jaunieji specialistai – lankstus darbo grafikas. Pasirodo, jį galima rasti ne tik „studentiškų“ darbų aprašuose, bet ir tarptautinės įmonės biure. Talentų pritraukimo specialistė Darja dalinasi dar vienu Evolution Lithuania priimtu sprendimu – esami ir būsimi darbuotojai gali rinktis asmeninius, lengvai su studijomis ar kitomis veiklomis derinamus darbo grafikus ir galimybę dirbti 20, 30 ar 40 val. per savaitę. Rezultatas? Norintys siekti karjeros tarptautinėje įmonėje neturi aukoti studijų kokybės ar kitos mylimos veiklos vien tam, kad galėtų realizuoti savo karjeros siekius anksčiau.

Evolution Lithuania / Evolution nuotr. archyvas

Žinoma toks lankstumas daugeliu atvejų įmanomas tik tada, kai darbo užmokestis – atspindi lūkesčius, poreikius. Ypač, jei dirbama ne pilnu etatu. Evolution Lithuania darbdavio įvaizdžio ir komunikacijos specialistė Justė sako, kad svarstant apie lankstesnes darbo valandas ir galimybę gauti konkurencingą atlyginimą dirbant nebūtinai pilnu etatu, tam tikrų pozicijų atlyginimai taip pat buvo peržiūrėti ir pakelti. Internetinių žaidimų studijos darbuotojų (pavyzdžiui, internetinių žaidimų vedėjų bei jų asistentų) atlygis neseniai kilo 20–25 proc.

4) Palaikymas: viskas gerai, jei nori siekti daugiau (ir nebūtinai tik čia)

Kalbant apie mylimas veiklas – Evolution Lithuania darbdavio įvaizdžio ir komunikacijos specialistė Justė užsimena, kad įmonėje ne tik studijas, bet ir laisvai samdomą darbą su pareigomis Kauno biure derinantis jaunimas. Iš novatorišką darbo kultūrą palaikančios tarptautinės įmonės galėtų pasimokyti ne vienas darbdavys.

Ypač tie, kurie vis dar mano, kad bet kokia kita papildoma veikla yra kliūtis produktyviam darbui, rezultatams. Justė sako – visai priešingai. Evolution Lithuania galite rasti ir fotografų ir savo e. verslus kuriančių žmonių. Beje, jiems įmonė siūlo ne tik lankstų grafiką, bet ir esant poreikiui bei galimybei, pasiūlyti savo paslaugas ir Evolution Lithuania komandai.

5) Darbo ir laisvalaikio balansas – ne tik skambus pažadas

Natūralu, kad besistengiančių suderinti kelias skirtingas veiklas ar darbą biure ir mokslus gyvenimo ritmas ne pats lėčiausiais. Tad kartais išties sunku atsakyti – kaip kurti darbo ir laisvalaikio balansą? Vienas patarimas – sveikas požiūris į darbą ir kokybišką laisvalaikį turėtų būti ir būsimos darbovietės vidinės kultūros dalis. Kompromisai dėl darbo laiko, ko gero, yra viena esminių sąlygų tiems, kurie derina daugiau veiklų ir mokslus.

Evolution Lithuania / Evolution nuotr. archyvas

Justė pasakoja, kad Evolution Lithuania kokybišką darbo-poilsio balansą stengiasi suteikti ne tik asmeniškai pritaikytais darbo grafikais, bet ir moderniais sprendimais pačiame biure. Pavyzdžiui – įrengtos poilsiui ir pramogoms skirtos zonos, minčių balansą atgauti padedanti terasa, žvelgianti tiesiai į Nemuno vingius. O kur dar įvairūs renginiai ir festivaliai ar aktyvios pramogos, kuriomis trumpam atitrūkstama nuo darbo rutinos.

Nuo perdegimo ir per didelio darbų krūvio apsaugo atvirą dialogą skatinančios tradicijos – pavyzdžiui, ryto aptarimai, kai visos komandos susėda tiesiog kavos puodeliui ir darbų planų aptarimui, diskusijai.

Šiuolaikinė įmonės vidinė kultūra auga kartu su jaunųjų specialistų karta – reiklių, turinčių kitokį požiūrį į darbo kultūrą. Svarbu apie gerąsias įmonių praktikas kalbėti garsiai, o dar svarbiau – paskatinti jaunus žmones drąsiau ieškoti galimybių, net jei rankose (dar) nėra diplomo ar įspūdingos darbo patirties.

Evolution Lithuania talentų pritraukimo specialistė Darja šypsosi – juk ji pati yra kuo puikiausias aukščiau aptartų modernios įmonės vertybių ir galimybių pavyzdys. Pradėjusi nuo internetinių žaidimų vedėjos, Darja šiandien įmonėje pati ieško jaunųjų talentų, su savo komanda dalyvauja didžiausiuose Lietuvos renginiuose.

Beje, reikėtų paminėti ir įpusėjusias studijas, kurias daugeliui jaunųjų talentų pavyzdį rodanti mergina derina kuo puikiausiai: „Pati čia atėjau iškart po mokyklos, tad galiu užtikrinti, kad jaunai širdžiai čia yra visko, ko reikia. O juk jauniems žmonėms svarbiausia augti ir nestovėti vienoje vietoje.“ Tikimės, kad apie savo būsimą darbovietę su tokia motyvacija galėsite pasakoti ir jūs.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA