Seime kelią skinasi draudimas laikyti gyvūnus žiauriai su jais besielgusiems asmenims | Kas vyksta Kaune

Seime kelią skinasi draudimas laikyti gyvūnus žiauriai su jais besielgusiems asmenims

BNS / Milena Andrukaitytė 2022/12/18 15:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seime į priekį juda draudimas laikyti gyvūnus žiauriai su jais besielgusiems asmenims.

Parlamentas šią savaitę po svarstymo pritarė tai numatantiems Gyvūnų gerovės ir apsaugos bei Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimams. Už pataisas balsavo 105 Seimo nariai, prieš buvo vienas ir susilaikė trys parlamentarai. Seimas dar turės balsuoti dėl šių pataisų priėmimo.

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad gyvūnų savininkams ir laikytojams, iš kurių buvo privalomai konfiskuoti gyvūnai, gali būti taikomas draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną nuo dvejų iki dešimties metų. Konfiskavus gyvūną Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka, draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną būtų taikomas privalomai.

Siūloma, kad toks draudimas įsigaliotų nuo kitų metų.

Už draudimo laikyti gyvūną nesilaikymą grėstų administracinė atsakomybė. Pažeidimas užtrauktų baudą nuo 150 iki 300 eurų, už pakartotinį nusižengimą grėstų bauda nuo 300 iki 550 eurų.

Pataisas su kolegomis inicijavusi Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė atkreipia dėmesį, jog šiuo metu įstatymai leidžia paradoksalią situaciją, kai gyvūną kankinęs ar net jį nužudęs asmuo jau kitą dieną gali įsigyti naują.

„Tai apsauga nuo pakartotinų nusižengimų, nes iki šiol mes turėjome tokią paradoksalią situaciją, kad nors asmuo netgi nužudė, žiauriai kankino gyvūną, kitą dieną gali drąsiai įsigyti gyvūną ir tai nebus kažkoks įstatymo pažeidimas. Kad tokių atvejų būtų mažiau, reikalingas papildomas reguliavimas“, – svarstant projektą sakė I. Pakarklytė.

Aplinkos komiteto vadovė konservatorė Aistė Gedvilienė sakė sveikinanti iniciatyvą ir ragino „vienbalsiai parodyti, kad mūsų šalis dėl gyvūnų gerovės neturės problemų ateityje“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA