Prieš savaitgalį Saulė apdovanojo Žemę plačiu „šypsniu“: štai kas mūsų laukia | Kas vyksta Kaune

Prieš savaitgalį Saulė apdovanojo Žemę plačiu „šypsniu“: štai kas mūsų laukia

delfi.lt 2022/10/28 17:44
NASA SDO nuotr.

Saulė praėjusią parą šyptelėjo atsisukusi tiesiai į Žemę – bent jau taip gali pasirodyti naujausioje NASA SDO nuotraukoje. Tačiau šis šypsnis Žemei nieko gero nežada – po apgaulinga Saulės šypsena slypi artėjanti geomagnetinė audra.

Iš dėmių Saulės paviršiuje išsiskiria plazmos pliūpsniai, o su Saulės vėju atkeliavusios įkrautos dalelės, atsitrenkusios į Žemės atmosferą, sukelia geomagnetines audras. Laimei, šį kartą audra, kuri prognozuojama, nebus stipri.

Trys Saulės dėmės, kurios šiuo atveju suformuoja įsivaizduojamą šypseną, pratrūko ir į kosmoso erdvę paleido plazmą. Šių dalelių greitis kosmose siekia apie 3 mln. km/val. Dėmės yra tamsesnės, nes tuose regionuose Saulės paviršiaus temperatūra yra žemesnė, o magnetinis laukas itin stiprus.

Anot JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA), Saulė iš šių trijų dėmių spjovė vainikinės masė pliūpsnius, nukreiptus į Žemę. Geomagentinė audra, nors ir nestipri (G1 klasės), Žemę pasieks šį savaitgalį – šeštadienį arba sekmadienį. Todėl galimi nedideli ryšio, elektros perdavimo sutrikimai, taip pat turėtų pasireikšti ir Šiaurės pašvaistė.

Pastaruoju metu Saulės dėmių, tuo pačiu ir geomagnetinių audrų Žemėje pasitaiko vis daugiau – tai parodo didėjantį Saulės aktyvumą. Skaičiuojama, kad Saulės aktyvumo ciklo maksimumas bus pasiektas 2025 metais, po to Saulė turėtų rimti. Saulės aktyvumo ciklai trunka maždaug kas 11 metų.

Stipresnių geomagnetinių audrų metu gali pablogėti žmonių savijauta, paūmėti ligos. Saulės dalelės, pasiekusios Žemę, gali sukelti reikšmingų ryšio, komunikacijos įrenginių trikdžių, paveikti palydovų, navigacijos įrenginių darbą, taip pat galimi elektros tiekimo sutrikimai.

Teigiama, kad iki šiol žinoma stipriausia geomagnetinė audra vyko 1859 metais, vadinamo „Carringtono“ incidento metu. Tuo metu visame pasaulyje sutriko telegrafo veikla, fiksuoti didžiuliai elektros perdavimo tinklų sutrikimai, o Šiaurės pašvaistė buvo tokia galinga ir ryški, kad buvo matoma tropiniuose kraštuose, pavyzdžiui, Bahamose.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA