Dovana Kaunui – trys išraiškingi gatvės meno piešiniai | Kas vyksta Kaune

Dovana Kaunui – trys išraiškingi gatvės meno piešiniai

Gatvės meno koliažas./ R. Tenio nuotr.

Šeštadienį, švenčiant 613-ąjį Kauno gimtadienį, mieste pristatyti 3 nauji gatvės meno piešiniai, skirti Kauno kultūros švyturiams: kultūros ir meno žurnalui „Nemunas“, Kauno miesto simfoniniam orkestrui bei šokio teatrui „Aura“. Iš anksto viešai neskelbti piešinių pristatymai su muzikiniais intarpais privertė stabtelti ne vieną praeivį.

Projekto „Kaunas 2022“ atstovė Irutė Tumaitė pasakojo, kad sugalvojus gimtadienio proga miestą pradžiuginti piešiniais buvo svarstytas ilgokas sąrašas, kol galiausiai atrinktos trys organizacijos – miesto simboliai. „Tai vieni labiausiai atpažįstamų Kauno simbolių, nors jų turime nemažai. Šiuos simbolius pagerbėme gatvės piešiniais, kuriuos kurti ėmėsi žinomi Kauno gatvės menininkai”, – pasakojo I. Tumaitė.

Atidengti tris gatvės piešiniai dedikuotus menui
K. Grubio-Dėžutės kūrinys ,,Ateitis”, skirtas kultūros ir meno žurnalui ,,Nemunas”./ R. Tenio nuotr.

Apie 11 val. Nacionalinio Kauno dramos teatro kiemelyje, ant pastato Kęstučio g. 62 vyko Karolio Grubio-Dėžutės piešinio „Ateitis“, dedikuoto žurnalui „Nemunas“, pristatymas. Renginio metu vyko improvizuotas reperio Freestarz pasirodymas, po jo sekė trumpas orkestro ,,Ąžuolynas” koncertas su šokėjų trupe. Vėliau orkestras pradžiugino Laisvės alėjos praeivius.

Karolis Grubis-Dėžutė pasakojo, kad įkvėpimas sukurti kūrinį ,,Ateitis” atėjo diskutuojant su ,,Nemuno” kūrėjais, redaktoriais. ,,Jie pasakojo apie žurnale spausdinamus tekstus, kuriuos rašo dirbtinis intelektas, tad man kilo idėja perteikti dirbtinį intelektą vizualiai. Piešinyje galima įžvelgti, kad dirbtinis intelektas tuoj pradės kurti fotografijas. Visgi, nors dirbtinis intelektas siekia perimti žmogaus veiklą, bet kol kas jis tik įsitraukia ir mokosi iš mūsų”, – kalbėjo menininkas K. Grubis-Dėžutė.

Atidengti tris gatvės piešiniai dedikuotus menui
T. Vincaičio-Plūgo piešinys ,,Ritmas”, skirtas Kauno miesto simfoniniam orkestrui./ R. Tenio nuotr.

Vidurdienį prie A. Mickevičiaus g. 28-to pastato buvo surengtas Kauno miesto simfoninio orkestro koncertas, sulaukęs nemažai pro šalį einančiųjų ir važiuojančiųjų dėmesio – kol degė raudona, dalis vairuotojų atsidarė langus ir šypsodamiesi mėgavosi koncertu. Klasikinė muzika į lauką išviliojo ir vietinius gyventojus – jie išlindo pasigėrėti koncertu iš balkonų.

Ant A. Mickevičiaus g. 28-to namo Tadas Vincaitis-Plūgas nupiešė šiam orkestrui skirtą piešinį „Ritmas“.

,,Kauno miesto simfoninis orkestras man iš pat pradžių asocijavosi su dirigentu, tad piešinyje išreikštos dirigento rankos ir jose laikoma batuta. Man buvo svarbu, kad piešinys nedisonuotų su Naujamiesčio aplinka, norėjosi perteikti emociją, bet kartu išlaikyti solidumą”, – sakė T. Vincaitis-Plūgas, pridūręs, kad mėgsta Kauno miesto simfoninio orkestro muziką, lankosi jų koncertuose. Piešinį menininkas nupiešė per tris savaites.

Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas Algimantas Treikauskas džiaugėsi parodytu dėmesiu miesto orkestrui. ,,Piešinys pasitarnaus orkestro žinomumui. (…) Šis laikotarpis muzikos atlikėjams nebuvo lengvas, tačiau džiaugiamės, kad šiandien turime tris pasirodymus, vasarą laukia įvairūs festivaliai, rudens sezonas irgi aktyvus. Vėl pasirodyti publikai po ilgos pertraukos – neįtikėtinas jausmas”, – kalbėjo A. Treikauskas.

Atidengti tris gatvės piešiniai dedikuotus menui
L. Kaziulionio piešinys ,,Šokėjas”, skirtas šokio teatrui ,,Aura”./ R. Tenio nuotr.

Popietę Nemuno g. 20A pristatytas paskutinis piešinys – „Šokėjas“, jis skirtas šokio teatrui „Aura“. Piešinio autorius – Linas Kaziulionis. Kūrinys atspindi šokio teatro „Aura“ spektaklį ,,Norėčiau būt paparčio žiedu“. Piešinio pristatyme dalyvavo „Auros“ šokėjai, atlikę ištrauką iš minėto spektaklio.

L. Kaziulionis kūrinį nupiešti užtruko trumpiau, nei savaitę. ,,Kūriniu siekiau perteikti šokio judesį, šokio teatro dvasią, jaukumą ir tarsi žiūrovo žvilgsniu pažvelgti į išraiškingą liniją”, – teigė menininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA