Šeimos gydytoja paaiškino, kaip reikėtų pasirūpinti sveikata skiepo dieną | Kas vyksta Kaune

Šeimos gydytoja paaiškino, kaip reikėtų pasirūpinti sveikata skiepo dieną

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaunietė šeimos gydytoja Rasa Isevičienė atsakė į dažniausiai žmonėms kylančius klausimus, kaip pasirūpinti savo sveikata prieš ir po vakcinacijos. Gydytoja pripažino, kad labai padaugėjo pacientų, kurie kreipiasi konsultacijos dėl skiepų nuo COVID-19, tačiau aptarnauti visus norinčius šeimos gydytojai yra nepajėgūs.

„Vienas dažniausių klausimų yra apie vakcinos pasirinkimą“, – sako gydytoja R. Isevičienė. Ji pabrėžia, kad šeimos gydytojas negali patarinėti, kurią vakciną pasirinkti, nes visos vakcinos, kurios šiuo metu naudojamos, yra mediciniškai patvirtintos ir saugios. Tiesa, ji atkreipia dėmesį, kad jei žmogus pasiskiepijo nuo kažkokios kitos ligos, pavyzdžiui erkinio encefalito, reiktų, kad po to skiepo būtų praėję ne mažiau, kaip 14 dienų.

R. Isevičienė perspėja, kad skiepytis nereiktų, jei tą dieną sukarščiavote, sergate kita bakterine ar virusine liga. Šeimos gydytoja rekomenduoja pasitarti su gydančiu gydytoju, jei vartojate vaistus, esate stipriai alergiškas. „Tačiau visi asmenys, kurie gerai jaučiasi ir neturi ūmių sveikatos sutrikimų, skiepytis gali be papildomų konsultacijų, nes šeimos gydytojai tiesiog nebepajėgūs pakonsultuoti visų norinčių“, – sako medikė.

Šeimos gydytoja teigia nieko nenustebinsianti pasakiusi, kad daliai pacientų po skiepo gali pasireikšti nepageidaujamos reakcijos. „Po vienų vakcinų jos dažnesnės po pirmojo skiepo, po kitų – po antrojo. Tačiau tai rodo, kad mūsų imuninė sistema patiria krūvį ir į tai, planuojant veiklas skiepo dieną bei kelias dienas po to, reiktų atsižvelgti“, – sako gydytoja.

R. Isevičienė rekomenduoja skiepo dienomis vengti svaigiųjų gėrimų, didelio fizinio krūvio, pataria laikytis griežtesnio darbo ir poilsio režimo.

„Žinoma, dalis žmonių jausis visiškai įprastai ir net nepastebės jokių sveikatos pokyčių, bet daliai žmonių po vakcinacijos gali pakilti temperatūra, atsirasti skausmai, nuovargis, mieguistumas“, – sako šeimos gydytoja. Todėl jos patarimas būtų, jei leidžia situacija, pasiplanuoti bent vieną dieną po skiepo daugiau ilsėtis, mažiau dirbti.

Ji atkreipia dėmesį, kad kaip ir eilinio persišaldymo metu, o būtent tokias nepageidaujamas reakcijas gali sukelti skiepas, patartina vartoti pakankamą kiekį vandens ar kitų skysčių, laikytis dietos, t.y. vengti sunkaus, sūraus, riebaus maisto.

Pasak šeimos gydytojos, pakilusios temperatūros skubėti mušti nereikėtų, o pirmas vaistas rekomenduojamų sąraše – paracetamolis. „Priklausomai nuo žmogaus savijautos, mažinti temperatūrą vaistais rekomenduojama, jei ji pakyla aukščiau 38 laipsnių, daliai žmonių ir 38,5 yra dar ta riba, iki kurios jie jaučiasi pakenčiamai“, – sako R. Isevičienė.

Paracetamolis gali būti vartojamas ir esant stipresniam galvos, raumenų skausmui. „Tačiau jokiu būdu nereiktų paracetamolio gerti profilaktiškai, t.y. prieš skiepą, nes tai gali sutrukdyti natūraliam imuninės sistemos atsakui į vakciną, kurio metu gaminami antikūnai“, – sako gydytoja. Taip pat ji pabrėžia, jog nėra rekomendacijos profilaktiškai prieš skiepą vartoti kraują skystinančius preparatus, nebent jums skirta tokius medikamentus vartoti dėl kitų ligų.

„Stresas ir įtampa slopina imuninę sistemą, todėl, jei galite tas kelias dienas, kai suplanuota vakcinacija, leisti sau mažiau dirbti, daugiau miegoti, ilsėtis – tą ir padarykite“, – pataria šeimos gydytoja R. Isevičienė.

Artėjant masinei vakcinacijai dauguma Kauno šeimos gydytojų susirūpinę dėl juos užgulusio darbo krūvio, todėl prašo pacientų kreiptis į gydytojus tik būtinais atvejais bei vadovautis bendromis Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA