Kaunas švenčia Kultūros dieną: sukurti šeši turiningi maršrutai pėsčiomis | Kas vyksta Kaune

Kaunas švenčia Kultūros dieną: sukurti šeši turiningi maršrutai pėsčiomis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien, balandžio 15-tą, simbolinį, penkioliktą kartą minint kultūros dieną, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” komanda, sveikindama visas kultūros organizacijas bei miestiečius, kviečia šią dieną praleisti kultūringai, atrandant vis kitas Kauno miesto vietas bei žvilgtelėti į rajoną.

Pažinti miestą iš naujo ar atgaivinti senus prisiminimus padės „Kaunas 2022” projekto „Atminties vietos“, savanorių, „Kaunas IN“, VDU menų galerijos „101“ ir kitų organizacijų specialiai sukurti maršrutai pėsčiomis.

Maršrutai sudėlioti taip, kad apimtų vis kitą Kauno istorijos, architektūros, meno, nepažintų vietų aspektą, o visumoje – atvertų visai kitokį, nestandartinį, laisvo ir iš praeities kompleksų išaugusio Kauno paveikslą, rašoma „Kaunas 2022” pranešime žiniasklaidai.

„Kaunas 2022“ jaunimo programa „Kauno iššūkis“ sukūrė ištvermės reikalaujantį, bet tuo pačiu ir netikėtas miesto panoramas atveriantį maršrutą, vedantį žinomiausiais Kauno laiptų takais. Maršrutas veda per 13 populiariausių – Fryko, Juozapaičio, Kauko, Vytauto parko ir kitus laiptus bei kviečia pasinerti į jų ir aplink esančių vietovių istorijas.

Kultūriniai maršrutai / „Kaunas 2022” nuotr.

„Kaunas 2022” savanorių kultūristų sukurtas maršrutas leis žvilgtelėti į kultūros sostinės jau paliktus ženklus mieste bei susipažinti su savanorystės programa, aplankant šios programos atsiradimui svarbias vietas. Maršrutas taip ir vadinasi – „Kultūristo gidas“. Jį sukūrė kultūristai, baigę specialius lyderystės mokymus ir pasiryžę tapti savanorių grupių koordinatoriais.

„Kultūristo gidas“ prasideda prie Eigulių piliakalnio, veda per miegančio Žvėries instaliaciją Kauno senamiestyje, supažindina su TEMPO erdve, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ biuru, Jurgio Mačiūno aikšte ir kitomis, Europos kultūros sostinei svarbiomis vietomis.

Dar vienas maršrutas leis pažvelgti į vietas, be kurių Kaunas – jau ne visai Kaunas. Praeitį su dabartimi suvienijantis maršrutas „Gatvės menas ir atmintis“, veda per visus svarbiausius, miesto centre esančius gatvės meno kūrinius ir atskleidžia skirtingų čia gyvenusių asmenybių ir vietų istorijas.

Kultūriniai maršrutai / „Kaunas 2022” nuotr.

Šio maršruto pažibos – „Kaunas 2022” Istorijų festivalio palikimas – freskos bei grafičiai Ramybės parke, litvakų istoriją Kaune pasakojantis Lėjos Goldberg piešinys ant pastato sienos, Kauno žydams dedikuota freska Mickevičiaus gatvėje ir kiti kūriniai. Maršrutą sukūrė „Kaunas IN”.

Prisiminti Kauno ir Kauno rajono istoriją kvies dar trys maršrutai. Pirmasis – „Kaunas 2022“ projekto „Atminties vietos“ sukurtas maršrutas kvies pasidaryti po Kulautuvą – inteligentų uostą ir buvusį prabangų vasaros kurortą, kur vykdavo paradai, didžiausios šventės ir suvažiuodavo visa Kauno „grietinėlė“.

Antrasis, VDU Menų galerijos „101” studentų sudarytas maršrutas, nusives per bohemiškąją Laisvės alėją. Įdomiausi šio maršruto „taškai“ – legendinė kavinė „Tulpė“, kur atskiromis valandomis filosofuodavo bohemos atstovai, rinkdavosi politikai ir Kauno ponios, „Metropolis“, „Karininkų ramovė“, „Orbita“, o ten kartais dainuodavo tada mažai kam žinoma Ala Pugačiova. Trečiasis, alternatyvus gidas „Dingęs meninis Kaunas“, pasakos apie menininkų gyvenimą Kaune.

Išsamius maršrutų aprašymus, žemėlapius ir trukmes galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA