Urbanistinės kūrybinės dirbtuvės „Naujamiesčio kodas“ kviečia į viešą diskusiją Kaune | Kas vyksta Kaune

Urbanistinės kūrybinės dirbtuvės „Naujamiesčio kodas“ kviečia į viešą diskusiją Kaune

S. Reičiūnaitės nuotr.

Spalio antroje pusėje kūrybinių dirbtuvių „Naujamiesčio kodas“ dalyviai pradeda intensyvius trijų dienų Naujamiesčio tyrinėjimus. Spalio 23 dieną 17.30 val. juos užbaigs visuomenei atviras aptarimas – diskusija Architektų namuose, Vilniaus g. 22-1A, Kaune. Kviečiame dalyvauti arba stebėti renginio transliaciją „Facebook“ paskyroje.

[galerija kiek=”4″]

Architektai, urbanistai, kraštovaizdžio architektai, sociologai ir menininkai spalio 13 dieną pradėjo urbanistines kūrybines dirbtuves „Naujamiesčio kodas“. Kaip rašoma „Pupa – strateginės urbanistikos“ pranešime žiniasklaidai, dirbtuvių tikslas – pasiūlyti gaires, kaip vystyti, saugoti ir plėtoti Kauno Naujamiesčio teritoriją. Kūrybinių dirbtuvių metu 4 komandos kuria bendrą urbanistinę strategiją.

Dalyvaujančios komandos – „Bauland“, kurios nariai yra Donatas Baltrušaitis, Agnė Dailidaitė ir Paulius Kliučininkas, „Urbanozaurai“ – Linas Tuleikis, Henrikas Gulbinas, Kęstutis Vaikšnoras, komanda „MG-VL-TŠ“ – Vytautas Lelys, Mantas Gipas, Tadas Šarūnas ir ketvirtoji komanda „LAB“, kurią sudaro Akvilė Brazauskaitė, Audinga Andruškevičiūtė ir Linas Ūsas.

Pirmoji dirbtuvių sesija buvo skirta susipažinti su teritorija, jos naudotojais, jų poreikiais, teritorijos vertybių, problemų ir galimybių išgryninimui. Urbanistė ir paveldo ekspertė Sigita Bugenienė dalyviams pasakojo apie integralią paveldosaugą ir darnų vystymąsi, architektas Šarūnas Kiaunė pristatė Laisvės alėjos atnaujinimo projektą ir jo iššūkius.

Gidas Algimantas Grigas lydėjo kūrybinių dirbtuvių dalyvius po Kauno Naujamiestį, parodydamas vietas, geriausiai atskleidžiančias daugiasluoksnę miesto centrinės dalies istoriją. Geriau suprasti bendruomenių poreikius padėjo apskritojo stalo diskusija, į kurią susirinko Naujamiesčio gyventojų ir jame įsikūrusių verslų atstovai bei su centrine miesto dalimi dirbantys vystytojai.

Urbanistinės kūrybinės dirbtuvės / S. Reičiūnaitės nuotr.

Pirmąją sesiją užbaigė viešas tyrinėjimų aptarimas, kurio metu dalyviai pristatė Naujamiesčio privalumų, trūkumų, galimybių bei grėsmių analizes.

Spalio 21-ąją, trečiadienį, prasidėjo antroji dirbtuvių sesija, kurios tema – identitetas. Kauno Naujamiesčio vystymasis nagrinėtas per tris skirtingas prizmes. Pirmoji – Naujamiesčio transformacija į modernų sostinės centrą.

Architektūros istorikė Marija Drėmaitė, nominacinės bylos įtraukti Kauną į UNESCO Pasaulio kultūros vertybių sąrašą darbo grupės vadovė, papasakojo apie Naujamiesčio architektūrinio charakterio formavimąsi. Antroji – Kauno miesto bendrojo plano vizijos vaidmuo Kauno Naujamiesčio vystyme.

Bendrojo plano sprendinius pristatė urbanistė Živilė Šimkutė. Trečioji – Kauno kaip pramonės miesto įvaizdis. Apie savo patirtį kuriant verslą Kaune pasakojo Vytautas Jokužis, aukštųjų technologijų įmonių grupės „Elinta“ įkūrėjas ir vadovas.

Urbanistinės kūrybinės dirbtuvės / L. Juso nuotr.

Trečioji sesija bus skirta nagrinėti, kas lemia Naujamiesčio gyvybingumą ir kaip jį sustiprinti, o penktadienio diena – mąstyti ir diskutuoti apie Naujamiesčio augimą. Penktadienio vakarą Kauno miesto bendruomenė yra kviečiama aptarti kūrybinių dirbtuvių tarpinius rezultatus bei kartu su dalyviais kalbėtis apie Naujamiesčio pokyčius.

„Naujamiesčio kodo“ kūrybinės dirbtuvės vyks spalio – lapkričio mėnesiais, iš viso yra planuojamos šešios dirbtuvių sesijos, trys viešos diskusijos bei galutinis rezultatų pristatymas parodoje gruodžio mėnesį.

Projektą organizuoja: VšĮ Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (kartu su „Pupa – strateginė urbanistika“). Projekto partneriai ir rėmėjai: Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius, Lietuvos kultūros taryba.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA