A. Monkevičius: koronaviruso plitimas mokymo įstaigose kelia nerimą | Kas vyksta Kaune

A. Monkevičius: koronaviruso plitimas mokymo įstaigose kelia nerimą

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2020/10/22 17:50
Asociatyvi / DELFI nuotr.

COVID-19 plitimas Lietuvos mokyklose kelia nerimą, sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. Todėl, pasak jo, ir nuspręsta vyresniųjų klasių moksleiviams savaitei po rudens atostogų pereiti prie nuotolinio mokymo.

„Lietuvoje pandemija plėtojasi labai sparčiai ir sveikatos specialistai ne tik siūlo, bet ir kategoriškai teigia, kad reikėtų tos pauzės dviejų savaičių, nes mokyklose padėtis iš tikrųjų kelia nerimą“, – žurnalistams ketvirtadienį Kaune sakė ministras.

„Skaičiai nėra dideli: yra apie 250 mokinių – nuo daugiau kaip 300 tūkst. tai nėra daug, bet tai vis tiek yra jau susirgę mokiniai ir turime apie 150 mokytojų susirgusių – tai irgi kelia nerimą“, – pridūrė jis.

Dar apie 4,5 tūkst. mokinių ir apie 500 mokytojų šiuo metu yra izoliacijoje dėl turėtų rizikingų kontaktų su sergančiaisiais.

Jis vylėsi, kad dviejų savaičių pauzės gyvame mokyme pakaks ir po jų moksleiviai vėl galės grįžti į klases, o nuotolinis mokymas bus taikomas tik tose įstaigose, kur registruojami židiniai.

A. Monkevičius teigia, kad nuo pavasario buvo daug padaryta, kad mokyklos galėtų dirbti nuotoliniu būdu: pirkti papildomi kompiuteriai, rengtos mokymo programos.

„Daugybė dalykų yra surikiuota taip, kad kiekviena mokykla būtų pajėgi nuotolinį ugdymą vykdyti sėkmingai“, – sakė jis.

Pasak jo, nors sunku pasakyti, ar pasiruošusios yra visiškai visos mokyklos, bendraujant su jų vadovais susidaro įspūdis, kad daugumoje mokyklų pedagogai yra apmokyti ir nuotoliniam darbui pasiruošta.

Po moksleivių atostogų ikimokyklinis, priešmokyklinis bei pradinis ugdymas, profesinis mokymas vyks įprasta tvarka, užtikrinant nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas sąlygas.

Pasak A. Monkevičiaus, pradinukai ir ikimokyklinukai į ugdymo įstaigas po atostogų grįš tiek todėl, kad juos itin sunku ugdyti nuotoliniu būdu, tiek todėl, kad su jais namuose privalėtų likti ir tėvai, o tai būtų didelis smūgis tiek verslui, tiek valstybei.

„Labiausiai tai atsižvelgta į sveikatos specialistų ir tėvų pageidavimą, kad tuo metu tikrai tie vaikai būtų ugdomi. Nes priešingu atveju ir tėvai turėtų visiškai atsitraukti iš darbų, tikrai būtų sutrikdyta darbo rinkos situacija ir tuo labiau, kad tai būtų jau nebepakeliama našta, tikriausiai, labai staigi, Sodrai, kuri turėtų mokėti nedarbingumo išmokas“, – kalbėjo ministras.

Neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas taip pat turės būti vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA