Šauktinių sąraše – du Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ir grupės „Flying Saucer Gang“ nariai | Kas vyksta Kaune

Šauktinių sąraše – du Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ir grupės „Flying Saucer Gang“ nariai

BNS 2020/01/16 19:42
„Kas vyksta Kaune“ montažas

Į šių metų šauktinių sąrašus pateko penki krepšinio klubų Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“ žaidėjai, du futbolo rinktinės nariai, translytė mergina, valdančiųjų „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio sūnus.

Tarp daugiau nei 38 tūkst. sąrašuose esančių 18-23 metų jaunuolių yra du Kauno „Žalgirio“ krepšininkai – 19 metų Rokas Jokūbaitis ir 22 metų Karolis Lukošiūnas.

„Žalgirio“ atstovas spaudai Almantas Kiveris BNS sakė, kad žaidėjų tarnyba yra atidėta, nes jie yra aukštųjų mokyklų studentai.

„Ryto“ žaidėjai 19-os Deividas Sirvydis, 21-ių Karolis Giedraitis ir 22 metų Martynas Echodas taip pat atsidūrė šauktinių sąraše.

Klubo komunikacijos vadovas Tomas Ganusauskas BNS sakė, kad šie krepšininkai taip pat prašys atidėti tarnybą, bet „jeigu reikės, eis tarnauti“.

„Vaikinų mintys vis tiek pirmiausia yra susijusios su krepšinio aikštele ir susiję su tuo dalykai“, – teigė T. Ganusauskas.

Sąrašuose taip pat įrašytas perspektyvus bėgikas 19-metis Eduardas Survilas, BNS patvirtino Lietuvos lengvosios atletikos federacijos direktorius Rimantas Mikaitis.

Tarp šaukiamųjų pateko ir Lietuvos futbolo rinktinės narys 22-ių Justas Lasickas, rungtyniaujantis Belgrado „Voždovac“ klube, ir to paties amžiaus Marius Adamonis iš Italijos miesto Katancaro klubo „Catanzaro“.

Lietuvos futbolo federacijos atstovas spaudai Antanas Martusevičius BNS nurodė, kad federacija jau ruošia raštą kariuomenei, prašantį atidėti futbolininkų tarnybą.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas majoras Gedeminas Davydovas teigė, kad sportininkai turi galimybę netarnauti, nes garsina Lietuvą kitokiais būdais.

„Kiekvienas gali prašyti atidėti tarnybą, bet turi pagrįstai įrodyti, kad dėl jo tarnybos jam kils žala asmeniškai arba nukentės visuomeniniai interesai“, – BNS sakė karininkas.

„Paprastai tie, kurie atstovauja rinktinėms ar žaidžia tarptautinėse varžybose, atleidžiami nuo tarnybos. Laikoma, kad jie garsina Lietuvą kitais būdais“, – pridūrė jis.

Sąraše – ir translytė

Į šauktinių sąrašą pateko ir užsienyje gyvenanti translytė mergina Zofija Palenta, jos dokumentuose vis dar įrašytas Egidijaus Kroco vardas.

„Trumpam pravirkau, prisidegiau cigaretę, suėmiau save į rankas ir pasakiau sau, kad kaip nors susitvarkysiu, kaip susitvarkau visada. Pateiksiu atšaukimo į kvietimą tarnauti šaliai, kurioje negyvenu ir esu translytė moteris, o ne vyras, formą, o jei reikės – grįšiu iš Londono ir bendrausime su psichologais arba advokatais“, – naujienų portalui delfi.lt sakė Z. Palenta.

„Aš nieko nekaltinu, nes Lietuvos dokumentuose esu užvadinta „vyru“, bet man apmaudu, jog su tuo tenka susidurti tokiems pat žmonėms kaip man, bet jie yra daug jautresni“, – pridūrė ji.

G. Davydovas sakė, kad Z. Palenta, tikėtina, bet kokiu atveju būtų atleista nuo tarnybos.

„Situacija neeilinė. Iki šiol tokių atvejų nebuvo, o jeigu jie buvo, tai jie nebūdavo paviešinami“, – teigė Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas.

Pasak majoro, translytė tikriausiai sugebėtų įrodyti, jog atlikdama privalomą tarnybą patirtų neproporcingą žalą, ji taip pat būtų pripažinta netinkama tarnybai dėl sveikatos.

„Tokiu atveju būtų net nelogiška tikrinti sveikatą tokiu atveju, nes tas medicininis lyties pakeitimas… Ji tikrai nebūtų pripažinta tinkama atlikti tarnybą iš sveikatos pusės“, – sakė G. Davydovas.

„Mažai šansų, kad ji praeitų visus patikrinimo etapus. Kažkuriame etapų ji, jeigu nevengtų tarnybos, tikrai strigtų“, – pridūrė jis.

Šauktinių sąraše atsidūrė ir R. Karbauskio sūnus Mantas. Vaikinas šiuo metu studijuoja Kanadoje, jo tarnyba bus atidėta.

Juose taip pat yra grupės „Flying Saucer Gang“ narys Germanas Daškevičius ir buvęs jos narys Dominykas Ježerys, rašė žiniasklaida.

Iš viso devynių mėnesių tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose šiemet pradės 3828 karo prievolininkai.

Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad ir toliau daugelis jaunuolių į tarnybą ateis savanoriškai, nors privalomai pašaukiamųjų skaičius kasmet didėja.

Nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba atnaujinta 2015 metų pavasarį, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA