Į šauktinių sąrašą pateko R. Karbauskio sūnus, tačiau į tarnybą eiti nežada | Kas vyksta Kaune

Į šauktinių sąrašą pateko R. Karbauskio sūnus, tačiau į tarnybą eiti nežada

delfi.lt / Kristina Pocytė 2020/01/15 17:23
R. Karbauskis/ R. Tenio nuotr.

Trečiadienį paskelbus šauktinių sąrašus, jame savo pavardę rado ir Ramūno Karbauskio sūnus. „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, vaikinui nurodyta prisistatyti į Kauno regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių, tačiau LVŽS lyderis teigia, kad jo sūnus nuo tarnybos turėtų būti atleistas.

„Jis studijuoja Kanadoje ir suprantu, pagal tą tvarką, kuri yra Lietuvoje, tie, kurie studijuoja, yra atleidžiami, – teigė R. Karbauskis. – Vyresnysis jau yra vyresnis nei šauktinio amžius.“

Savanoriu į kariuomenę, kaip teigia R. Karbaukis, jo sūnus taip pat neketina eiti. „Tokio amžiaus žmonės pasirenka savo kelią. Jei išvažiavo studijuoti, mokėsi Londone, dabar Kanadoje, jis siekia mokslo srityje kažkokių pasiekimų, žmogus pasirinko tokį kelią“, – tvirtino R. Karbauskis.

LVŽS lyderis teigė, kad būtent dėl to, kad karinė prievolė nebūtų trukdis tiems, kurie kažko siekia savo gyvenime ir jau yra pasirinkę savo kelią, ir buvo nuspręsta sumažinti šauktinių amžių. „Jie pasirinko kitą kelią, bet turime kitą kelią, kurie nesiekia, nesimoko, – teigė R. Karbauskis. – Jei nutartumėme, kad turime pašaukti visus, kurie mokosi ir nesimoko, jų būtų ne trys tūkstančiai.“

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad tokiu atveju, jei reiktų tarnauti visiems, tarnautų ir jo sūnūs. Vis dėlto, jo teigimu, jo sūnus – jaunas ir gabus vyras, kuris Lietuvai gerų darbų dar padarys kitose srityse.

Beje, R. Karbauskio teigimu, patriotizmą galima rodyti labai skirtingai. „Mano brolis Mindaugas patriotizmą rodo statydamas Ivaškevičiaus spektaklius Maskvoje, – įvardijo R. Karbauskis ir pridūrė. – Kiekvienas savaip rodo patriotiškumą.“

„Tai nėra patriotizmo požymis – ar jis tarnavo, ar ne. Aš net savo vaikams nesakyčiau, kad jūs ne patriotai, nes jūs neinate tarnauti savanoriais. Čia nėra to išraiška, – kalbėjo politikas. – Vieni supranta, kad jie nori su šautuvu pratybose sudalyvauti, aš dirbu su vaikais, kiekvienas savaip.“

Kalbėdamas apie patriotizmą R. Karbauskis prisiminė ir Sausio 13-ąją. Jo teigimu, pastaruoju metu į viešumą kyla nuomonė, kad jei Sausio 13-ąją nebuvai Vilniuje, tu – ne patriotas. „Jei man pradeda sakyti, kad aš ne patriotas, nes nebuvau toje vietoje tą naktį. Nebuvau. Aš ne vilniškis esu. Aš dėl to kaltas? Sitkūnuose buvau kažkurią iš tų dienų“, – tvirtino R. Karbauskis.

DELFI primena, kad sąrašuose – apie 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Iš jų į tarnybą planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus. Skelbiami Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus regiono sąrašai, tačiau kiekvienas 18–23 metų jaunuolis gali pasitikrinti ne ieškodamas savęs sąrašuose, o suvedęs savo vardą, pavardę, gimimo datą ir paskutinius asmens kodo skaičius.

Jei asmuo pakviestas, prie jo pavardės bus prirašyta informacija, iki kada ir kur jis turi prisistatyti bei kokius dokumentus pateikti.

Pirmą kartą į sąrašus įtraukti aukštųjų mokyklų studentai, tačiau, jei jie bus pašaukti, galės apsispręsti patys: sustabdyti studijas ir atlikti devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą arba nenutraukus studijų pasirinkti jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kurie vyksta trejus metus savaitgaliais, arba studijuoti ir trejus metus tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Jei studentai nepasirinks nė vieno iš galimų variantų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas būtų pratęsiamas, kol jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienus metus po studijų baigimo.

Į sąrašus nepatekę asmenys – ir merginos, ir vaikinai nuo 18 iki 38 metų – galės toliau teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją tarnybą. Karo prievolininkų sąrašas sudarytas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterine programa.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA