Sprendimas Kauno darželyje tėvus privertė sunerimti: pasirinko pigiausią variantą? | Kas vyksta Kaune

Sprendimas Kauno darželyje tėvus privertė sunerimti: pasirinko pigiausią variantą?

delfi.lt / Agnė Keizikienė 2019/09/20 17:52
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ne paslaptis, kad vaiką išleidžiant į darželį, tėvai nerimauja, kaip jam ten seksis, ar pavyks pačiam pavalgyti, apsirengti, ar nenugrius lipdamas ant čiuožyklos ar besisupdamas sūpynėse. Juk auklėtoja viena, o vaikų – keliolika. Būtent dėl to vaikų darželių lauko aikštelių įrenginių reikalavimai itin griežti. Bet panašu, tėvai džiaugiasi ne visomis naujovėmis – Kaune susidarė įtempta situacija tarp tėvų ir darželio vadovybės.

Kaune esančiame darželyje „Tukas“ neseniai lauke buvo pakeista danga. Vienoje iš erdvių vietoj minkštos dangos dabar vaikai laksto per smulkius akmenukus. Tėvai nerimauja, kad mažyliai ne tik gali jais mėtytis, bet ir paimti į burną.

Tėvai nepatenkinti

Mama Kamilė (tikras vardas redakcijai žinomas) pasakojo, kad susirinkimo metu buvo iškeltas klausimas dėl tokios dangos, bet nieko pakeisti kol kas nepavyko.

„Kaip suprantu, higienos normos tokią dangą leidžia, bet šalia tų normų yra dar sveikas protas. Darželyje daug vaikų. Mano vaikas ne kartą jau pasigavo tą akmenukų krušą, tad iki nelaimės reikia labai nedaug. Kaip suprantu, kitų variantų nebuvo net ieškota. Pasirinktas pigiausias būdas. Direktorė pasakė, kad nerado. Bet juk visos miesto viešos aikštelės yra padengtos minkšta danga. Surasti tiekėją nemanau, kad yra sudėtinga. Įsivaizduokite: 20 vaikų, auklėtoja viena, atsakomybė didžiulė. Tai ir keturmetis gali sugalvoti tą akmenuką įsidėti į burną ar paleisti į grupės draugą. Man nesuprantamas toks sprendimas“, – piktinosi pašnekovė.

Jai pritarė ir kita mama. „Visų pirma vaikai labai išsipurvina nuo tų akmenukų. Mažesni pasigriebia juos, mėto vieni į kitus, dar kažkuris ir į burną gali įsidėti. Net ir nukritęs ant jų, gali susižeisti. Manau, kad ir auklėtojos nepatenkintos, juk parsiveda vaikus iš lauko purvinus. Suprantu, kad tokia danga yra pigi, bet argi reikėtų taupyti vaikų sąskaita?“ – retoriškai klausė pašnekovė.

Anot jos, dėl tokio sprendimo su tėvais nebuvo tartasi. „Į mūsų nuomonę nėra atsižvelgiama. Net auklėtojos keičiamos be mūsų žinios“, – tvirtino moteris.

Danga – ne žaidimams

Darželio direktorė Sonata Lažauninkienė, paklausta, kodėl pasirinkta tokia danga, sakė, kad tai tinkamiausias variantas. „2019 m. balandžio 26 d. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie sveikatos apsaugos ministerijos atliko periodinę patikrą. Patikrinimo akte nurodė pasirūpinti, kad akredituota kontrolės įstaiga iki liepos 26 d. atliktų vaikų žaidimų aikštelių metinę kontrolę.

Vadovaujantis šiais nurodymais, akredituota VŠĮ Technikos priežiūros tarnyba gegužės 2-ąją atliko vaikų žaidimų aikštelių patikrą. Patikros kontrolės ataskaitoje nurodyta, jog turi būti įrengta biri, smūgį silpninanti danga, atitinkanti jai keliamus standartus. Apsvarsčius galimus variantus, buvo pasirinkta tinkamiausia danga – žvyras“, – teigė pašnekovė.

Anot jos, atlikus žaidimų aikštelių patikrą nebuvo nueita lengviausiu keliu jas tiesiog išmontuojant. „Atsižvelgiant į patikros išvadas, buvo įrengta biri, smūgį silpninanti danga, t. y. žvyras. Tai leis pedagogams užtikrinti aktyvių veiklų kaitą, nuolat akylai prižiūrint žaidžiančius vaikus“, – pasakojo direktorė.

Ji teigė, kad įstaigos lauko aikštelėse yra įvairių ugdymo(si) priemonių, su kuriomis vaikai gali žaisti, eksperimentuoti, tyrinėti. „Biri danga – žvyras – nėra žaidimo priemonė. Ji atlieka savo esminę žaidimų aikštelės dangos funkciją. Vaikai turi užtektinai priemonių, įrenginių turiningiems ir aktyviems užsiėmimams“, – sakė direktorė.

Pasak jos, atsakomybė už vaikus įstaigoje yra ne tik auklėtojų, bet ir visos darželio bendruomenės rūpestis, ir į tai nuolat žiūrima rimtai bei atsakingai.

„Ankstyvojo amžiaus vaikus į žaidimo aikšteles palydi ir visą numatytą laiką drauge būna ne tik auklėtojos, bet ir auklėtojų padėjėjos. Vyresniojo amžiaus vaikai į žaidimų aikšteles yra palydimi ir pasitinkami auklėtojų padėjėjų. Mes – suaugusieji – turime mokyti vaikus saugiai elgtis buityje, žaidžiant ir judant grupėje, lauke, kelyje. Turime mokyti vaikus gerbti draugą bei mylėti, tausoti ir saugoti mus supančią aplinką“, – teigė pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad viena iš pedagogo darbo funkcijų – saugoti ir stiprinti vaikų sveikatą, garantuoti vaikų fizinį ir psichologinį saugumą grupėje, salėje, kitose įstaigos erdvėse, žaidimų aikštelėse ir kt. „Mūsų įstaigos pedagogai sukaupę ilgametę patirtį, dirba profesionaliai ir visuomet stengiasi užtikrinti šią funkciją. Aukščiausius reikalavimus savo darbe kelsime ir ateityje“, – sakė direktorė.

Sprendimas – ne darželio vadovybės

Dėl šios situacijos DELFI susisiekė su Kauno miesto savivaldybe. „Žaidimų aikštelės dangos keitimas Kauno lopšelio-darželio „Tukas“ teritorijoje buvo neišvengiamas, nes senoji buvo gerokai susidėvėjusi. Tačiau medžiagų pasirinkimą nulėmė ne savivaldybės ar darželio administracijos sprendimas, o šios srities ekspertų pasiūlymai.

Dar šių metų balandį savo atlikto planinio patikrinimo akte pastebėjimus pateikė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai. Jie siūlė pasirūpinti, kad teisės aktų nustatyta tvarka akredituota įmonė atliktų pagrindinę metinę vaikų žaidimo aikštelės kontrolę. Tam buvo pasitelkta VšĮ Technikos priežiūros tarnyba, pateikusi savo išvadas bei rekomendacijas“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Savivaldybė tvirtino pasitikinti šių specialistų kompetencija ir profesionalumu, todėl įrengiant naują žaidimų aikštelės dangą ir buvo vadovaujamasi būtent jų pateiktomis rekomendacijomis.

„Esame tikri, kad lopšelio-darželio „Tukas“ pedagogai išvien su administracija geba tinkamai pasirūpinti kokybišku auklėtinių užimtumu, taip užtikrinant jų turiningą bei saugų ugdymą. Be to, įstaigos teritorijoje gausu įrenginių bei kitų priemonių, skirtų vaikams aktyviai bei žaismingai leisti laiką kieme. Taigi žvyras ir akmenukai šiuo atveju tėra aikštelės danga, bet ne žaidimų objektas“, – teigiama atsakyme.

Kokie yra reikalavimai?

Apie tai, kokie yra vaikų žaidimų aikštelių dangos reikalavimai, smulkiau papasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistė Dalia Slavinskienė.

Kokie yra vaikų žaidimų aikštelių dangų reikalavimai? Ar tokie patys reikalavimai yra tiek viešoje miesto zonoje esančioms aikštelėms, tiek vaikų darželiuose esančiose?

Tinkama žaidimų aikštelių danga yra vienas iš svarbiausių veiksnių, apsaugančių vaikus nuo sužalojimų. Danga po ir aplink įrenginius turi būti pakankamai minkšta ir stora, kad būtų sušvelnintos galimo kritimo pasekmės. Standarte LST EN 1176-1:2008 pateikiamos įprastai naudojamos smūgį silpninančios medžiagos, reikalavimai dėl jų sluoksnio storio. Jei naudojamos medžiagos nenurodytos minėtame standarte, dangos pasirinkimo galimybės nustatomos atlikus tam tikrus bandymus.

Žaidimų aikštelės dangų reikalavimai / NVSC nuotr.

Šie reikalavimai tapatūs tiek viešosioms vaikų žaidimų aikštelėms, tiek ugdymo įstaigose esančioms vaikų žaidimų aikštelėms.

Pagal ką pasirenkama, kurią kloti – minkštąją ar akmenukų?

Vaikų žaidimo aikštelės dangos pasirenkamos pagal įrenginius, atsižvelgiant į galimo laisvo kritimo aukštį.

Ar danga priklauso nuo vaikų, kuriems skirta aikštelė, amžiaus?

Ne, nepriklauso.

Kas yra atsakingas už tai, jei vaikas susižeidžia vaikų žaidimų aikštelėje?

Už žaidimų aikštelių priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys. Savininkams nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA