Kauno savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra“ skaičiuoja vis didesnį pelną – Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra“ skaičiuoja vis didesnį pelną

R. Tenio nuotr.

Ir nebūtinai dėl to, kad tenka didesniam kiekiui piliečių suteikti paslaugų (juk pagal statistinius rodiklius, per metus gimsta mažiau žmonių nei miršta). Pajamos auga ir tuomet, kai paslaugų kainos padidėja.

Kauno SĮ „Kapinių priežiūra“ nelaikoma viešojo intereso įmone pagal Finansinių ataskaitų audito įstatymą, todėl jos 2023 metų finansinių ataskaitų auditą atliko UAB „Audito kokybė“. Ataskaitas praėjusią savaitę patvirtino Kauno miesto savivaldybės taryba.

„Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ 2023 m. veiklos rezultatas – 229 776 eurų pelnas (2022 m. – 185 822 eurų pelnas). Įmonės veiklos ekonominį efektyvumą apibūdinantis veiklos sąnaudų lygio rodiklis, t. y. ataskaitinio laikotarpio pardavimo sąnaudų ir Elektroninio dokumento nuorašas 2 bendrųjų bei administracinių sąnaudų sumos santykio su ataskaitinio laikotarpio pardavimo pajamomis dydis (proc.), 2023 m. siekė 31,5 proc. (2022 m. – 30,4 proc.)“. Tai – citata iš savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų parengto miesto politikams Aiškinamojo rašto.

Kaip ten bebūtų, žurnalistė, išgirdusi telefonu nepažįstamosios pasakojimą, kiek brangiai jai, vienišai pensininkei, kainavo palaidoti savo artimą žmogų, neturėjo kuo jos paguosti. Nes daug kam anaiptol nėra aišku, kodėl miesto gyventojų gerove (pomirtine – irgi) pasišovusi pasirūpinti savivaldybės įmonė, teikianti paslaugas, už kurias apmoka mirusiųjų artimieji, ne tik siekia pelno, bet ir šventai saugo „savo valdas“. Ir todėl ji kategoriškai nesutinka į kapines įsileisti nieko, kas, tarkim, sugebėtų, nepadarydamas jokios žalos nei gamtai, nei savivaldybei, dykai iškasti ir papuošti negilią duobutę urnai su kremuotais palaikais palaidoti.

Vieta kapinėse suteikiama nemokamai, o kapinių prižiūrėtojai rūpinasi kapinėse tvarka, švara. Jie gali ir ant kapo pasvirusį medį nupjauti, jei kas paprašo ir… už tai keletą šimtų eurų sumoka. Gerai pagalvojus, visada galima „nemokamą vietą“ apipinti pigiau ar brangiau kainuojančiomis paslaugomis, be kurių laidotuvininkai niekaip neišsiverstų.

Sako, visais atvejais „Kapinių priežiūra“ remiasi įstatymais, ir miesto politikai tam pritaria. Todėl ir saugo kokį savanorį kasėją, kad jis kažkam nesisiūlytų talkinti, nes bekasdamas urnai duobutę, gali pats susižeisti ar ką kitą sužeisti…

Pagaliau, kam savivaldybės įmonei kažkokie konkurentai reikalingi, kurie iškastų kiaurymę jos žemėje urnai patalpinti? Savivaldai nesinori prarasti pajamas? Kapinės, valstybinės žemės plotas – Kauno savivaldybės monopolio teritorija?.. Bet kitais atvejais, pavyzdžiui, ta pati savivaldybė nedraudžia gyventojams tvarkytis kitose teritorijose, pavyzdžiui, gatvėse. Netgi ragina juos tai daryti, nors tvarkyti oficialiai pavesta savivaldybės įmonei „Kauno švara“, kuriai už teritorijų priežiūrą apmokama miesto biudžeto lėšomis.

Įmonės teikiamų paslaugų kainas politikai patvirtino pernai

Moteris, prieš porą savaičių paskambinusi į naujienų portalą „Kas vyksta Kaune“, guodėsi, jog jai pagelbėti kapinėse sutiko jos (amžiną atilsį) vyro buvęs bendradarbis. Bet savivaldybės įmonė (o tai reiškia – pati savivaldybė) neleido, todėl „Kapinių priežiūros“ kasėjo (profesionalo?) paslaugos iškasti ir užkasti urnai duobutę velionio sutuoktinei kainavo daugiau nei 100 eurų. O dar visos kitos išlaidos prisidėjo… Tad pasiligojusiai, menką pensiją gaunančiai moteriai buvo iš tiesų nepakeliama liūdesio bei skausmo kupino atsisveikinimo su artimu žmogumi ir jo palaidojimo bendra kaina. Netgi gavus tokiais atvejais valstybės skiriamą pašalpą, teko lįsti į skolas.

2023 m. spalio 17 d. Kauno miesto tarybos sprendimu buvo patvirtinti savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ teikiamų atlygintinų paslaugų įkainiai. Nuo tada duobės urnai su kremuotais palaikais iškasimas ir užkasimas taip vadinamu šiltuoju metų laikotarpiu (nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos) kainuoja 110 eurų, naujoje kapavietėje – 140 eurų, šaltuoju – atitinkamai 135 ir 165 eurus, papuošimas – 10 eurų. Jei kapavietėje jau yra niša, tai urnos į ją neįstatysi, lyg į kokią knygų lentyną, prieš tai „Kapinių priežiūrai“ nesumokėjęs 10 eurų.

Laidojant palaikus karste, gerokai didesnio ploto nei urnai duobės iškasimas bei užkasimas, priklausomai nuo laikotarpio, įkainotas 150 ir 180 eurų.

Beje, gyvieji, turintys pinigų gali iš anksto rezervuotis amžinojo poilsio vietą. Tiksliau, – šeimos kapavietę Kauno rajone, „Kapinių priežiūros“ administruojamose kapinėse, taip vadinamame Investiciniame kvartale. Tokia paslauga kainuoja 800 eurų. Moki, taip sakant, avansu, tuo pačiu kredituodamas savivaldybės įmonę?..

Be jokių abejonių, brangiausiai kainuoja „pasilaidoti“ prestižinėse Petrašiūnų kapinėse. Jos, nors pastaraisiais metais padidino savo plotą, tačiau oficialiai vartus atveria tik išskirtiniais atvejais. Kai laidojamas miręs Kauno miestui bei Lietuvai nusipelnęs žmogus ar vadinamasis oficialus asmuo.

Žinoma, jei kažkam labai svarbu artimojo amžinojo poilsio vietą turėti Petrašiūnų kapinėse, galima ją oficialiai įgyti laidojant – talpinant urną su kremuotais palaikais kolumbariume. Bet ir į šį, (sutikit, nelabai pagarbiai atrodantį, seno fabriko įrankių spintą primenantį) aprūdijusio metalo „daugiabutį“ be pinigo niekas nepateks. Mokėti teks į savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ sąskaitą.

Pagal Kauno politikų pernai patvirtintus įkainius, pirmosios urnos su kremuotais žmogaus palaikais laikymas Petrašiūnų viešųjų kapinių kolumbariumo nišos II, III ir IV aukštuose kainuoja 1500 eurų, I ir V aukštuose – 1200 eurų, Talpinant dar kitą urną į tą pačią, jau anksčiau apmokėtą nišą, reikės papildomai sumokėti 100 eurų. Kitų Kauno kapinių kolumbariumuose taikomi paslaugų įkainiai yra mažesni nei Petrašiūnų kapinėse.

Nišos priežiūros kolumbariume Kauno viešosiose kapinėse mokestis (25 metų laikotarpiui) – 500 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA