Kompensaciją už žalą bus galima gauti net neįrodžius gydytojo kaltės | Kas vyksta Kaune

Kompensaciją už žalą bus galima gauti net neįrodžius gydytojo kaltės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pacientai galės greičiau ir paprasčiau gauti kompensaciją, jei teikiant paslaugas gydymo įstaigoje jiems buvo padaryta žala – šiandien Seimas priėmė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtas Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisas.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šių pokyčių ilgai laukė tiek pacientai, tiek medikų bendruomenė, nes iki šiol veikusi sistema nebuvo efektyvi ir daugeliu atvejų pacientams padaryta žala likdavo neatlyginta.

„Pokyčių, kuriais nuo pacientų pečių nuimama žalos įrodinėjimo našta, teko laukti daugiau nei dešimtmetį, tad džiaugiuosi, kad šiandien pagaliau žengtas svarbus žingsnis pasitikėjimu grįsto medikų ir pacientų bendravimo link“, – SAM pranešime spaudai apie pakeitimų svarbą kalba ministras A. Veryga.

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai, iki šiol galiojusi sudėtinga tvarka iš pacientų, siekiančių, kad būtų atlyginta už sveikatai padarytą žalą, atimdavo daug brangaus laiko. Dėl tokio ilgo ir sudėtingo proceso jie tikrai ne visada ryžosi kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją.

„Svarbu, kad pacientui nebereikės įrodinėti gydytojo kaltės dėl pacientui padarytos žalos, tai vienareikšmiškai palengvins paciento, kuris neretai nėra išsamiai susipažinęs su teisės aktais, situacijos sprendimą ir žalos atlyginimą“, – teigia ministras A. Veryga.

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu nustatomi labai aiškūs žalos atlyginimo kriterijai. Įstaigos nebebus įpareigotos draustis civilinės atsakomybės draudimu, o pacientų patirta žala bus atlyginama iš Vyriausybės įgaliotos institucijos valdomos sąskaitos.

Be to, sutrumpintas prašymų atlyginti žalą nagrinėjimo laikas, patirta žala pacientams bus atlyginama, jei ji atsirado teikiant gydymo paslaugas ir jei jos buvo galima išvengti. Taip pat įstatymo pakeitimais numatyta, jog Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos veiklos ataskaita kasmet bus teikiama viešai, o nustatytos medikų klaidos bus analizuojamos specialioje Žalos pacientų sveikatai prevencijos komisijoje bei imamasi veiksmų užkirsti kelią joms kartotis.

Šiuo metu naujasis žalos be kaltės modelis jau sėkmingai taikomas ir kitose šalyse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA