Seimas patvirtino 2019 metų biudžetą: stipraus alkoholio akcizas nedžiugins | Kas vyksta Kaune

Seimas patvirtino 2019 metų biudžetą: stipraus alkoholio akcizas nedžiugins

BNS 2018/12/11 15:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas antradienį patvirtino 2019 metų biudžetą. Už balsavo 84 Seimo nariai, prieš – 41 , o 5 susilaikė.

Valdantieji sako, kad jame numatomas darbuotojų mokesčių mažinimas leis padidinti visų žmonių pajamas, paskatins darbo vietų kūrimą. Kritikai teigia, kad dėl reformų ižde atsivers skylė, kuri neleis tinkamai finansuoti viešojo sektoriaus.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad biudžetu siekiama įgyvendinti šią vasarą patvirtintas struktūrines reformas, mažinti skurdą ir kaupti rezervą ateičiai.

Pasak jo, labiausiai išlaidos augs švietimo ir mokslo, sveiktos ir socialinės apsaugos srityse.

Biudžete liko neatskleista dalis išlaidų – išmokos vaikams, įmokos į Europos Sąjungos biudžetą ir skatinamosios įmokos į pensijų fondus. Jas suplanuota apmokėti iš valstybės kitais metais pasiskolintų lėšų.

Kitąmet 20 eurų iki 50 eurų didės vaiko pinigai – tam numatyta 117 mln. eurų, kils pensijos – jų indeksavimui numatoma skirti daugiau kaip 212 mln. eurų. Nuo 2019 metų nutraukiami „Sodros“ mokėjimai į antros pakopos pensijų fondus, todėl „Sodroje“ lieka beveik 200 mln. eurų.

Gyventojams bus leidžiama atskirai skirti dalį pajamų mokesčio profsąjungoms.

Kitąmet nuo 21 iki 9 proc. mažinamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas malkoms ir medienos atliekoms, nuo 9 iki 5 proc. – laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams.

Nuo kovo 10 proc. augs stipraus alkoholio akcizas.

Kitais metais biudžeto pajamos sieks 10,59 mlrd. eurų (įskaitant 1,921 mlrd. eurų Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų), o išlaidos – 11,696 mlrd. eurų (beveik 2,242 mlrd. eurų). Deficitas – 1,105 mlrd. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA