Senasis Kaunas: Panemunės, Aleksoto ir Slabados tiltai | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Panemunės, Aleksoto ir Slabados tiltai

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Sausio 29-ąją 1926-aisiais „Lietuvos žiniose“ pasirodė pranešimas apie Panemunės, Aleksoto ir Slabados tiltus.

„Kaunas, 27. I. (Elta) Plentų ir vandens kelių valdyba susirūpinusi Panemunės, Aleksoto ir Slabados tiltais, kurie jau paseno ir kuriuos reikia greit keisti naujais, nes ilgiau kaip trejus metus nebeišlaikys. Valdyboj tuo reikalu jau buvo pasitarimas ir numatyta net vieta naujam Aleksoto tiltui, būtent ties Kanto gatve. Toj vietoj tiltas nors brangiau kainotų, bet susisiekimo atžvilgiu būtų patogiau. Tas nusistatymas dar bus suderintas su miesto valdybos projektu ir duodamas atatinkamiems valdžios organams tvirtinti, bet kadangi iš niekur griežto priešinimosi tam nusistatymui nenumatoma, tai plentų ir vandens kelių valdyba jau pradėjo tam tikrus tyrinėjimus, kurie dabar ledui esant labai patogu daryti.

Slabados tiltas bus statomas greta esamojo, kad juomi galima būtų palaikyti susisiekimas, kol bus pastatytas naujas.

Panemunės tiltui reikalinga pakeisti medinės paramos mūrinėmis. Tas darbas labai skubus, nes esamosios medžio paramos papuvusios ir ilgai negalės išsilaikyti.

Naujai statomieji tiltai bus geležiniai arba gelžbetoniniai. Projektams paruošti šią vasarą numatoma paskelbti konkursas.

Iš anksto pasirūpinus medžiaga ir pasiruošus statybai, jei bus leisti reikalingi kreditai, tiltų statymas prasidės 1927 metais. Sausio 26 d. tam tikra komisija, į kurią įeina pirmininku inž. Murza, nariais inž. Stanaitis, plentų ir vandens kelių valdybos direktorius inž. Jankevičius, sauskelių tarnybos v-kas inž. Kiškinas, geležingelių valdybos atstovas inž. Pistolkorzas. Kauno miesto v-bos inž. Jokimas, valstybės kontrolės sus. rev. d-to direktorius Račkauskas ir vidaus reikalų min-jos atst. techn. Selenekas apžiūrėjo Eigulių tiltą, norėdama patirti, ar jis remontuotinas ir atidarytinas judėjimui, ar likviduotinas. Eigulių tilto remontas kainotų apie 300.00 lt. Komisija po kelių dienų priims galutinį sprendimą del tilto likimo.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA