Senasis Kaunas: žvilgsnis į miestą iš paukščio skrydžio 1919 m. | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: žvilgsnis į miestą iš paukščio skrydžio 1919 m.

Žvilgsnis į Kauną 1919 m. Matyti dalis senamiesčio, centras su Laisvės alėja, Ž. Šančiai./Lietuvos aviacijos muziejaus nuotr.

Pažvelgus į Kauną 1919 m. iš 1 km aukščio matyti, kad miestas neįtikėtinai stipriai pasikeitė: kur plytėjo miškai – dabar stovi pastatai, upėse nebeliko laivų. Nuotraukoje atsiveria vaizdas nuo J. Jablonskio gatvės iki geležinkelio stoties. Matyti senamiesčio pakraštys, centrinė dalis, buvęs žiemos uostas ir tyvuliuojantis Nemunas. 

Žvilgtelkime į kelis svarbius 1919 metų įvykius.

1919 metai Kaunui atnešė vieną didžiausių amžiaus pokyčių: sausio 2 d. iš okupuoto Vilniaus atvyko Laikinoji Lietuvos vyriausybė ir miestas tapo laikinąja Lietuvos sostine (1919-1940). Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpis Kaunui tapo auksiniu: miestas iš provincijos tapo europiniu miestu. Čia buvo pastatyta daugiau kaip 10 tūkst. pastatų.

Tik 1919 m. prie Kauno buvo prijungti iki tol priemiesčiais laikyti rajonai: Žemieji Šančiai, Vilijampolė, dalis Aleksoto ir Žaliakalnio.

Nuo 1919 m. iš Senamiesčio į Panemunę keleivius pradėjo vežioti siaurasis geležinkelis, dar vadintas „kukuška“.

Didelis pokytis žvelgiant iš šių dienų – Senamiestyje nebeliko Žiemos uosto, veikusio Nemuno saloje, kur atplaukdavo šimtai laivų ir virte virė gyvenimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA