Pratybose Kaune kariai mokosi ginti miesto teritorijas | Kas vyksta Kaune

Pratybose Kaune kariai mokosi ginti miesto teritorijas

BNS 2015/09/17 14:02
R.Tenio nuotr.

Kaune vyksta pratybos, kuriose Lietuvos kariai mokosi ginti miesto teritorijas. Anot karininkų, mokymuose stengiamasi atsižvelgti į karo Ukrainoje patirtį.

„Kovose tarp Rusijos ir Ukrainos matome, kad kova miesto teritorijose yra viena iš pagrindinių“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė „Geležinio vilko“ motorizuotų pėstininkų brigados vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Pasak karininko, rugsėjo 14-18 dienomis vykstančios pratybos „Sąveika 215 II“ kariams yra neįprasta patirtis, sukurianti netikėtų situacijų.

„Poligonai kariui yra pabodę – praktiškai mintinai žino, kaip nueiti iš vieno krašto į kitą ir ten nėra manevro laisvės. Miestas (…) sudaro realistiškumo jausmą, nes daug yra nežinomų dalykų: atrodo, ant žemėlapio viena situacija, ateini į vietovę, pasirodo, ten priaugę krūmų, yra grioviai, ar atvirkščiai – plynas laukas“, – kalbėjo pulkininkas.

Pratybų metu vykdomas gynybinių operacijų planavimas, vykdymas ir mūšio valdymas. Jos prasidėjo nuo budrumo lygio pakėlimo Gaižiūnų poligone Rukloje, Jonavos rajone. Kariai buvo pakelti aliarmo signalu, susikrovė daiktus ir išvyko.

Iki trečiadienio vakaro batalionų štabai vykdė planavimo operaciją, o ketvirtadienį ryte prasidėjo virtualus mūšis.

Pratybose Kaune dalyvauja apie 400 karių: 380 „Geležinio vilko“ brigados karių bei karo medicinos tarnybos, inžinerijos bataliono, karo policijos ir oro gynybos bataliono kariai.

„Mes kartu treniruojamės ir sąveiką – kaip atskiros tarnybos veiktume kartu“, – sakė R.Vaikšnoras.

Pratybų mieste metu imitaciniai šaudmenys ir kitos pirotechninės priemonės nebus naudojamos. Atlikę užduotis mieste, padaliniai penktadienį grįš į nuolatines dislokacijos vietas.

Viena iš vietų, kur ketvirtadienio vakarą vyks pratybos – Vinco Kudirkos progimnazija Kaune. Ketvirtadienį čia atvykę kariai supažindino moksleivius su savo turima ginkluote ir karine technika.

„Vaikų įspūdžiai dideli, nes kariuomenės mastai yra dideli – mašinos sunkiasvorės, aprangą apsirengia ir vos išlaiko vieną liemenę, o reikia dar kuprinės ir šalmo…“ – kalbėjo mokyklos direktorė Danguolė Bagdonienė.

Pasak jos, tokių renginių metu vaikai mokosi pilietiškumo, o pabendravę su kariškiais jaučiasi drąsesni, jų nebebijo.

Vykstančių pratybų metu kariai prašo vietos gyventojų būti atidiems ir paisyti apribojimų pratybų vietose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA