Bandys nustebinti: Kaune vyks povandeninių imtynių čempionatas | Kas vyksta Kaune

Bandys nustebinti: Kaune vyks povandeninių imtynių čempionatas

R. Tenio nuotr.

Spalio mėnesį Kauno plaukimo centre bus pirmą kartą rengiamos Europos akvatlono varžybos. Dėl geriausio nardytojo ir kovotojo po vandeniu titulo susikaus sportininkai iš daugiau nei 10 pasaulio šalių.

Imtynių po vandeniu čempionatas vyks spalio 23 – 27 dienomis „Girstučio“ plaukimo centre. Šiuo metų yra užsiregistruota 11 pasaulio šalių sportininkų, tačiau iki spalio pradžios sportininkų kiekis dar gali išaugti.

Spaudos konferencijos metu pristatyta akvatlono sporto šaka. Imtynės po vandeniu Lietuvoje yra gan naujas sportas. Sportininkai treniruojami vos šeštus metus, tačiau artėjančiame Europos akvatlono čempionate prognozuojama, jog lietuviai turėtų neblogai pasirodyti.

„Pagrindiniai varžovai yra iš Rusijos ir Ukrainos. Stiprios moterys varžovės yra iš Estijos, o jaunimo grupėje itin pajėgų vyrai iš Izraelio. Nors Lietuvoje ši sporto šaka nėra tokia populiari, jau tačiau turime sportininkų, kurie pretenduoja į prizines vietas. Daug vilčių dedame į Ernestą Kundrotaitę, nes ji yra laimėjusi akvatlono bronzą“ – kalbėjo trenerė Virginija Juodeikienė.

Kas yra akvatlonas?

Pasaulyje ši sporto šaka puikiai žinoma, tačiau Lietuvoje ja užsiima nedidelis kiekis vandens ir nardymo sporto entuziastų. Akvatlonas – tai povandeninės imtynės kai sportininkai ringe, esančiame uždarame baseine, kaunasi dėl geriausiojo titulo. Sportininkai turi pranerti pro lankus, kad patektų į ringą ir tada kuo greičiau nuplėšti juostelę nuo varžovo kojos. Pirmas tai padaręs, laimi kėlinį. Juostelės uždėtos ant abiejų kojų, tačiau nuimti pakanka vieną juostelę. Laimi tas, kuris pirmas iš vandens iškelia varžovo juostelę.

Dalyviai gali grumtis ir po vandeniu ir išnirę į paviršių. Taisyklės leidžia sportininkus laikyti, neleisti praplaukti pro lanką ar neleisti iškilti į paviršių. Tačiau draudžiama kaip nors žaloti priešininką jį kandžiojant, smaugiant ar nuiminėjant apsaugines kaukes.

Ringe vienu metu kaunasi du varžovai. Yra trys kėliniai po 30 sekundžių ir tarp jų yra dešimties sekundžių pertrauka. Atrodo, jog kėlinys trunka labai trumpai, tačiau jei būtų ilgesni, dalyviams pradėtų trūkti oro.

Atranda savo techniką

Akvatloną pamėgusi sportininkė tikina, jog kiekvienas žaidėjas atranda tai, kas jam yra geriausia. Vieni gali greitai sureaguoti ir vikriau nuimti juostelę nuo varžovo kojos, kiti stengiasi trukdyti varžovams per nustatytą laiką įplaukti į ringą ir pan.

„Ši sporto šaka pasirodė išskirtinė, nes visas veiksmas vyksta vandenyje. Žinoma, mėlynių ir nubrozdinimų pasitaiko, tačiau vis tiek smagus sportas. Aš varžydamasi stengiuosi laikyti priešininką virš savęs, nes man tada patogiau paimti juostelę“ – apie savo techniką kalbėjo Ernesta Kondrataitė.

Šioje sporto šakoje praverčia plaukiojimo su plaukmenimis, nardymo ir vikrumo sugebėjimai. Jei žmogus užsiima įprastomis imtynėmis, tai nereiškia, jog jam seksis ir akvatlone, nes po vandeniu neišeis žmogaus permesti per petį ar pritaikyti sausumoje išmoktus judesius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA