Prekybos centrų darbo ribojimas: prekybininkai tvirtai laikosi savo pozicijos | Kas vyksta Kaune

Prekybos centrų darbo ribojimas: prekybininkai tvirtai laikosi savo pozicijos

BNS 2018/08/20 08:20
Organizatorių nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovybė su profesinėmis sąjungoms ir prekybininkais pirmadienį aptars siekį Lietuvoje riboti prekybos centrų darbą sekmadieniais ir per šventes.

Šalies profesinių sąjungų atstovai sutaria, kad iš pradžių parduotuvės nedirbtų per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį.

Prekybininkai tam priešinasi – Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas BNS anksčiau kritiškai vertino tokią idėją. Pasak jo, apribojus prekybos laiką, tektų mažinti darbuotojų skaičių, būtų pažeisti pirkėjų lūkesčiai, prekybos centrų darbuotojai nebetektų galimybės daugiau užsidirbti, nes per šventes ir savaitgaliais mokama daugiau.

„Tvarkiečiai“ yra parengę Darbo kodekso pataisą, siūlančią nuo 2019-ųjų uždaryti parduotuves per šventes ir paskutinį mėnesio sekmadienį. Darbo kodekse įrašyta 13 šventinių dienų: Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, valstybingumo datos, Rasos, Žolinė, Motinos ir Tėvo dienos bei kitos.

Lietuvoje diskusijos dėl prekybos centrų darbo laiko kyla nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas. Seime šia tema diskutuota 2007 ir 2010 metais, bet prekybos centrų darbą ribojančios pataisos palaikymo nesulaukė.

Kaimyninėje Lenkijoje nuo šių metų kovo iki metų pabaigos parduotuvėms leista dirbti tik du sekmadienius per mėnesį, 2019 metais – vieną, o nuo 2020 metų darbas sekmadieniais bus uždraustas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA