Įsibėgėjus bandomiesiems narkotikų prevencijos projektams, fiksuojami vienetiniai pažeidimai | Kas vyksta Kaune

Įsibėgėjus bandomiesiems narkotikų prevencijos projektams, fiksuojami vienetiniai pažeidimai

BNS / Greta Zulonaitė 2024/04/15 20:01
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Pradėjus vykdyti bandomuosius narkotikų prevencijos projektus trijose Lietuvos savivaldybėse, per pusmetį fiksuojami vienetiniai teisės pažeidimai, susiję su narkotinėmis medžiagomis, sako policijos atstovai.

„Tose mokyklose, kadangi jų kriminogeninė situacija yra taip pat stebima individualiai, per visus 2022–2023 metų mokslo metus ten teisės pažeidimų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, nebuvo registruota“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Policijos departamento atstovas Mindaugas Akelaitis.

„Per šį praėjusį pusmetį nuo piloto vykdymo pradžios tokių nusižengimų arba teisės pažeidimų jau yra registruota“, – pridūrė jis.

Pažeidimai, anot M. Akelaičio – vienetiniai.

„Tačiau nuo nulio iki vieno tai jau irgi yra žingsnis“, – kalbėjo jis.

Pasak policijos atstovo, išaugęs šių pažeidimų skaičius rodo, kad mokyklų bendruomenės, tėvai ir patys moksleiviai aiškiau suvokia narkotikų vartojimo problemą ir apie tai informuoja atsakingas institucijas.

Projektą, kuriame dalyvauja Vilniaus, Alytaus miestų ir Klaipėdos rajono savivaldybės, inicijavo Vidaus reikalų ministerija. Jis vyko nuo pernai gruodžio iki šių metų gegužės 31-osios septyniose pasirinktose šių savivaldybių mokyklose.

Anot vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, šio bandomojo projekto tikslas yra turėti standartizuotų priemonių paketą, kurį būtų galima taikyti visose šalies mokyklose.

„Tikimės, kad apibendrinus rezultatus mes galėsime turėti tokią sistemą, kuri leis mums padidinti mūsų mokinių saugumą mokyklose, taip pat formuoti teisės pažeidimams atsparią aplinką mūsų ugdymo įstaigose“, – kalbėjo ministrė.

Taiko kietąsias ir minkštąsias priemones

Projekte dalyvaujančios Klaipėdos rajono savivaldybės vicemeras Vytautas Butkus sakė, kad jame buvo taikytos kietosios ir minkštosios priemonės.

Pasak jo, kietosioms priemonėms – kameroms ir tvorai – vienoje mokykloje Gargžduose buvo skirta 100 tūkst. eurų.

„Mes rajone matome, kad yra įšvešėję platinimo tinklai, kuriuose dalyvauja ir jiems vadovauja nebūtinai suaugę, pilnamečiai. Tie patys aštuntokai, septintokai, devintokai turi savo platinimo tinklą, yra sustatyta visa piramidžių sistema“, – sakė vicemeras.

Jis kalbėjo manantis, kad šiame rajone moksleivius gali pasiekti didesnis narkotikų kiekis, nes į uostamiestį patenka daugiausiai narkotikų.

Anot Vilniaus vicemerės Simonos Bieliūnės, trijose sostinės gimnazijose vykdomas projektas pagrįstas Islandijoje taikomu modeliu.

„Mes planuojame priemones ne tiesiog tas, kurios mums atrodo veiksmingos, bet tos, kurias iš duomenų matome, kad turėtumėme pritaikyti“, – kalbėjo vicemerė.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis sakė, kad siekiant kovoti su narkotikų vartojimo problema, mokyklose įrenginėjamos kameros, stebėjimo sistemos, perkami detektoriai.

„Alytus bus tas miestas, kuris išstums narkotines priemones iš mokyklų, tačiau ar iš gyvenimo, aš nežinau“, – kalbėjo politikas.

„Jeigu vyks prekyba ne mokykloje, tikėtina, kad ji vyks kažkur kitur“, – pridūrė jis.

Bandomasis projektas pradėtas pastebint nepilnamečių narkotikų vartojimo didėjimą. Pernai sausio-rugpjūčio mėnesiais registruoti 75 nepilnamečiai, įtariami padarę nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda. 2022 metais tuo pačiu laikotarpiu – 66 nepilnamečiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA