Liūdnai pagarsėjęs jaunimo mentorius R. Jakštys turės atlikti laisvės atėmimo bausmę | Kas vyksta Kaune

Liūdnai pagarsėjęs jaunimo mentorius R. Jakštys turės atlikti laisvės atėmimo bausmę

R. Jakštys / DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai 2023 m. birželio 9 d. nuosprendžiu kaunietį Remigijų Jakštį nuteisė dėl 7 jam inkriminuotų veikų – dėl jaunesnių negu šešiolikos metų asmenų tvirkinimo, lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo.

Kadangi R. Jakštys visiškai prisipažino padaręs jam inkriminuotas nusikalstamas veikas, o baudžiamoji byla buvo išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, jam apylinkės teismas paskyrė subendrintą ir vienu trečdaliu sumažintą 3 metų 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmę.

Byloje taip pat iš dalies buvo tenkinti nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai, kurių bendra suma – 22 000 Eur neturtinei žalai atlyginti, rašoma Kauno apygardos teismo pranešime.

Nuosprendį apskundęs nuteistasis prašė pakeisti Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nuosprendį – laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidėti arba skirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

Skunde nuteistasis nurodė, kad paskirta reali laisvės atėmimo bausmė yra per griežta. Taip pat jis nesutiko su nustatyta atsakomybę sunkinančia aplinkybe, kad nusikalstamas veikas padarė būdamas recidyvistu.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad reali laisvės atėmimo bausmė R. Jakščiui buvo paskirta pagrįstai ir nėra pagrindo atidėti jos vykdymo.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad R. Jakščiui rizika nusikalsti ir daryti analogiškus nusikaltimus išlieka, todėl būtent su laisvės atėmimu susijusi bausmė leis įgyvendinti bausmės paskirtį: sulaikys jį nuo nusikalstamų veikų darymo, atliks prevencinį tikslą, apribos jam galimybę daryti naujas nusikalstamas veikas, paveiks jį, kad jis ateityje laikytųsi įstatymų ir vėl nenusikalstų.

Tačiau, apeliacinės instancijos teismas nesutiko su pirmosios instancijos teismo nustatyta R. Jakščio atsakomybę sunkinančia aplinkybe, kad jis nusikalstamas veikas padarė būdams recidyvistu, todėl ją pašalino.

Įvertinęs nuteistojo padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, paties nuteistojo asmenybę, atsižvelgęs į tai, kad yra pašalinta atsakomybę sunkinanti aplinkybė, R. Jakščiui pirmosios instancijos teismo paskirtų su laisvės atėmimu susijusių bausmių terminus apeliacinės instancijos teismas sutrumpino ir už visus nusikaltimus paskyrė galutinę subendrintą 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Atkreipiamas dėmesys, kad nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme R. Jakštys visiškai prisipažino padaręs jam inkriminuotas nusikalstamas veikas, baudžiamoji byla buvo išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, todėl jam vienu trečdaliu mažintina 3 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė – jis turės atlikti 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Apeliacinės instancijos teismas nukentėjusiųjų atstovams priteisė iš nuteistojo iš viso 3 121,80 Eur proceso išlaidas už advokato pagalbą.

Kitoje dalyje 2023 m. birželio 9 d. nuosprendis nepakeistas.

Šis nuosprendis įsiteisėja nuo jo priėmimo dienos.

Įsiteisėjusį nuosprendį pateikia vykdyti jį priėmęs teismas ne vėliau kaip per tris dienas nuo nuosprendžio įsiteisėjimo arba nuo bylos grąžinimo iš apeliacinės instancijos teismo dienos. Patvarkymą vykdyti nuosprendį surašo teisėjas ir kartu su nuosprendžio nuorašu išsiunčia bausmės vykdymo institucijai ir nuosprendžio pateikimą vykdyti kontroliuojančiam prokurorui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA