Atsako advokatė: ką daryti, jei buvusi antra pusė persekioja ir baugina? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ką daryti, jei buvusi antra pusė persekioja ir baugina?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytoja kreipėsi į redakciją, siekdama išsiaiškinti dėl nuolatinio bauginančio persekiojimo iš buvusio vaikino teisėtumo.

„Prieš mano valią, po išsiskyrimo mano buvęs vaikinas sistemingai mane persekioja – nuolat skambina, siunčia trumpąsias žinutes, persekioja automobiliu, laukia prie gyvenamosios vietos ir kitais būdais baugina. Ar už tokį elgesį gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, ar tokiu pagrindu galima kreiptis į teismą?” – plačiau klausimą advokatei pateikė skaitytoja.

Į klausimą atsako advokatų kontoros „ADVOCATERA“ advokatė Raimonda Lazauskienė.

Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Vertinant skaitytojos situaciją, pažymėtina, kad LR Baudžiamasis kodeksas numato baudžiamąją atsakomybę asmeniui, kuris prieš aiškiai išreikštą kito žmogaus valią sistemingai persekiojo šį žmogų. Tačiau kad toks persekiojimas užtrauktų baudžiamąją atsakomybę, turi būti įgyvendinamos kelios papildomos sąlygos.

Visų pirma, sistemingas, prieš kito asmens valią vykdomas persekiojimas, turi būti be jokio teisėto pagrindo. Sekančiai, sprendžiant dėl asmens persekiojimo neteisėtumo, siekiama nustatyti at dėl šių veiksmų nukentėjęs asmuo buvo priverstas pakeisti gyvenamąją vietą ar darbą, ar mokymosi įstaigą arba buvo padarytas kitoks neigiamas poveikis jo socialiniam gyvenimui ar neigiamas poveikis jo emocinei būsenai.

Pagal baudžiamąjį įstatymą asmens persekiojimo būdai gali būti įvairūs: telefoniniai skambučiai, nuolatinis trumpųjų žinučių ar elektroninių laiškų rašymas, atviras sekimas pakeliui į darbą, gyvenamąją vietą ar iš jų, laukimas vietose, kur nukentėjusysis lankosi, asmeninės informacijos skleidimas tretiesiems asmenims ir pan.

Svarbu nustatyti ir kitus dėl nusikalstamos veikos atsiradusius alternatyvius padarinius, pavyzdžiui, neigiamą poveikį nukentėjusio asmens socialiniam gyvenimui (pvz., susilpnėjusius ar nutrūkusius socialinius ryšius) ar neigiamą poveikį jo emocinei būsenai (baimės, nerimo jausmą), priežastinį ryšį tarp veikos ir padarinių.

Pavyzdžiui, jei skaitytojos buvęs vaikinas be teisėto pagrindo nuolat skambina, siunčia žinutes, persekioja automobiliu ar laukia prie namų, dėl ko mergina buvo priversta pakeisti savo gyvenamąją vietą, sukeltas neigiamas poveikis jos socialiniam gyvenimui ir emocinei būsenai (pvz. turėjo kreiptis profesionalios psichologinės pagalbos), tokiu atveju, tikėtinai būtų inkriminuojamas LR BK 1481 straipsnis dėl enteisėto persekiojimo.

Už šį nusikaltimą asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu arba areštu. Pažymėtina, kad už persekiojimą asmuo atsako tik tuo atveju, kai yra nukentėjusio asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas, prokuroro reikalavimas arba kai ikiteisminis tyrimas pradėtas nustačius smurto artimoje aplinkoje požymių.

Atkreiptinas dėmesys, kad jeigu žinučių ar kitų veiksmų turinys yra bauginamojo pobūdžio, siekiant asmenį įbauginti ir sistemingai asmenį baugina, tuomet inkriminuojama LR BK 145 str. 2 d., numatanti atsakomybę už žmogaus terorizavimą, grasinant susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą gyvybei, sveikatai ar turtui veiką arba sistemingai bauginant žmogų naudojant psichinę prievartą, o už tokius veiksmus yra baudžiama laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA