A. Paleckio teismas Kaune: prorusiškas veikėjas rengėsi dirbti rusų žvalgybai, juodino partizanus | Kas vyksta Kaune

A. Paleckio teismas Kaune: prorusiškas veikėjas rengėsi dirbti rusų žvalgybai, juodino partizanus

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/02/28 16:27

Liūdnai pagarsėjęs veikėjas, už rengimąsi šnipinėti Rusijai nuteistas 52 metų Algirdas Paleckis trečiadienį stojo prieš teismą dėl kitų jam inkriminuojamų nusikaltimų – viešo pritarimo SSRS nusikaltimams prieš Lietuvą ar jos gyventojams, jų neigimo arba šiurkštaus menkininimo bei Seimo nario Lauryno Kasčiūno šmeižimo.

Kauno apylinkės teisme surengtame posėdyje A. Paleckis dalyvauja nuotoliniu būdu iš įkalinimo įstaigos.

Pasak kaltinimą palaikančio prokuroro Tomo Stelionio, prieš jį yra surinkta pakankamai svarių įrodymų.

Byloje nukentėjusiuoju yra pripažintas Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, tačiau, sprendžiant iš tyrimo medžiagos, A. Paleckis ypatingai „pasižymėjo“, niekindamas pokario laikų Lietuvos partizanus.

A. Paleckis pakartotinai į teisėsaugos akiratį pateko, kuomet 2022 metų rugsėjo 30 dieną, jau būdamas nuteistas už rengimąsi šnipinėti Rusijai, Kauno kalėjime telefonu kalbėjo su prorusiškus naratyvus skleidžiančio portalo „ekspertai.eu“ įkūrėjų Audriumi Naku.

Valstybės saugumo departamentas portalą „ekspertai.eu“ priskyrė prie prorusiškos informacijos skleidėjų Lietuvoje.

A. Nakas šioje byloje yra pripažintas liudytoju.

A. Paleckis tąsyk A. Nakui dėstė, jog parlamentaro L. Kasčiūno vadovaujamas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas neva yra nacistinis, o jo paties veikla siejama su nacistine ideologija.

Teisėsaugos duomenimis, A. Nakas įkėlė šį pokalbį į „ekspertai.eu“ kanalą socialiniame tinkle „Youtube“.

A. Nakas / DELFI / T. Vinicko nuotr.

Juodino partizanus

Antras epizodas užfiksuotas 2023 metų spalio 25 dieną, kuomet A. Paleckis tam pačiam kanalui taškėsi purvais pokario partizanų atžvilgiu.

„Bėgo, nes prišaudė žydų vaikų, senukų, moterų“, – taip žeminančiai ir nepagrįstai apie miškuose už Lietuvos laisvę kovojusius pokario ginkluotos rezistencijos dalyvius atsiliepė A. Paleckis.

„Pasisakydamas apie pokario ginkluotą rezistenciją, A. Paleckis menkino jos dalyvius, priskirdamas jiems tik neigiamus kovos motyvus ir nutylėdamas kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę“, – teigiama kaltinamajame akte.

A. Paleckis savo kaltės nepripažįsta. Jei jis bus pripažintas kaltu, buvimo belangėje laikas jam gali pailgėti iki 2 metų.

Lrytas.lt / M. Patašiaus nuotr.

Veikė prieš Lietuvą

Aukščiausiojo teismo sprendimu A. Paleckis už rengimąsi šnipinėti Rusijai yra nuteistas kalėti 5 metus ir 6 mėnesius.

Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, A. Paleckis ir verslininkas Deimantas Berkauskas, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos žvalgybos pareigūnais, nuo 2017 metų vasario 16 dienos iki 2018 metų spalio 10 dienos vykdė Rusijos Federalinės saugumo tarnybos užduotį – jiems už pinigus ir kitokį atlygį buvo pavesta rinkti RF žvalgybą dominančią informaciją apie Lietuvos teisėjus ir prokurorus, susijusius su Sausio 13-osios ir kitų baudžiamųjų bylų dėl Sovietų Sąjungos agresijos prieš Lietuvą 1990–1991 metais nagrinėjimu, taip pat rinkti kitus duomenis.

D. Bertauskas buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes padėjo atskleisti informaciją apie priešiškos Lietuvai Rusijos žvalgybos ardomąją veiklą mūsų valstybėje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA