Kauno rajono meras apie Domeikavos pusiaukelės namus: reikėtų eiti teisiniu keliu | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono meras apie Domeikavos pusiaukelės namus: reikėtų eiti teisiniu keliu

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nors dėl pusiaukelės namų steigimo Šakių kaime (Domeikavos sen.) teisėtumo dar vyksta ginčai, tačiau nekeisti žemės sklypo Stumbro g. 3 paskirties nėra teisinio pagrindo. „Kauno rajono savivaldybės bendrasis planas toje vietoje leidžia visuomeninės paskirties sklypų naudojimą, todėl privalėjome tenkinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) prašymą, priešingu atveju mūsų veiksmai būtų užginčyti teisme“, – susidariusią situaciją aiškino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Meras tvirtino, kad sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į visas aplinkybes, vietos bendruomenės ir visuomeninių organizacijų nuomonę. Jis pastebėjo, kad VšĮ „Domeikavos vienybė“ kreipimasis dėl pusiaukelės namų steigimo bei veiklos teisėtumo ir sklypo paskirties keitimas yra du teisiniai aspektai, kurie negali būti sutapatinami ir nesudaro pagrindo netenkinti NŽT prašymo, rašoma Kauno rajono savivaldybės internetinėje svetainėje.

V. Makūnas dar praėjusių metų lapkritį kreipėsi į Teisingumo ministerijos ir pusiaukelės namų projektą įgyvendinančios Lietuvos kalėjimų tarnybos vadovus, prašydamas paaiškinti, kokiu teisiniu pagrindu steigiama įstaiga ir ragino užtikrinti vietos bendruomenės saugumą.

Kauno rajono savivaldybės taryba taip pat siūlė sprendimą, kuris būtų atliepęs Domeikavos bendruomenės lūkesčius – kreipėsi į LR Vyriausybę, prašydama pastatą Stumbro g. 3 perduoti savivaldybei.

„Buvome pasiryžę jį pritaikyti meno mokyklos reikmėms, deja, gavome Vyriausybės kanceliarijos atsakymą, kad šiuo metu tokių galimybių nėra. Tarptautinėje sutartyje įrašyti įsipareigojimai Norvegijos vyriausybei neleidžia penkerius metus įsigyto turto perleisti kitiems asmenims ir naudoti kitoms funkcijoms, išskyrus nuteistųjų resocializaciją“, – sakė V. Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės meras taip pat sulaukė „Lietuvos Caritas“, nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“, teatro prodiuserių bei režisierių, dirbančių su įkalintais asmenimis, prašymų nekurti kliūčių Domeikavos pusiaukelės namų veiklai.

„Caritas“ nuolat stebėjo ir palaikė pusiaukelės namų plėtrą, nes juose nuteistieji ruošiami gyvenimui už įkalinimo įstaigos ribų: dirba, palaiko ryšį su artimaisiais, su jais dirba socialiniai darbuotojai“, – tvirtinama „Lietuvos Caritas“ generalinės sekretorės Deimantės Bukeikaitės pasirašytame rašte.

„Lietuvos Caritas“ vadovė pastebi, kad Domeikavos pusiaukelės namų steigimo procese trūko aiškios ir laiku pateiktos komunikacijos iš Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos, tačiau pabrėžia, kad šie nesklandumai neturėtų paneigti projekto reikalingumo, nes jis suteikia pusiaukelės namuose gyvenantiems nuteistiesiems galimybių pasitaisyti ir tapti visaverčiais visuomenės nariais.

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicijos „Galiu gyventi“ direktorės Jurgitos Poškevičiūtės rašte atkreipiamas dėmesys, kad nėra užfiksuota jokių pagrįstų faktų apie pusiaukelės namų grėsmę ir nesaugumą vietos bendruomenėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA