Dėl pusiaukelės namų protestuojantys Domeikavos gyventojai: NŽT prašo nelegalios veiklos įteisinimo | Kas vyksta Kaune

Dėl pusiaukelės namų protestuojantys Domeikavos gyventojai: NŽT prašo nelegalios veiklos įteisinimo

BNS / Dominykas Biržietis 2024/02/08 11:07
Asociatyvi / Domeikavos gyventojų protestas / R. Tenio nuotr.

Kauno rajone esančios Domeikavos seniūnijos gyventojai ketvirtadienio rytą surengė protesto akciją – aktyvistai prašo neleisti Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) pakeisti pusiaukelės namų sklypo paskirtį į visuomeninę.

Iki 100 Domeikavos gyventojų ketvirtadienį prie Kauno rajono savivaldybės pastato Savanorių prospekte prašė savivaldybės neišduoti žemės sklypo leidimo ir stabdyti Šakių kaime įkurtų pusiaukelės namų veiklą, kol negauta Kauno apygardos prokuratūros nutartis dėl viešojo intereso gynimo.

Protestuotojai kvietė susitikti merą Valerijų Makūną ir tarybos narius.

Sausio 24 dieną Kauno rajono savivaldybėje registruotas NŽT prašymas pakeisti Šakių kaime esančio Stumbro gatvės 3 sklypo paskirtį iš komercinės į visuomeninę. Šią valstybinę žemę patikėjimo teise valdo Lietuvos kalėjimų tarnyba.

Kaip skelbia viešoji įstaiga „Domeikavos vienybė“, pirmadienį Domeikavos seniūnaičių sueiga nepritarė sklypo paskirties keitimui.

„Domeikavos gyventojų susirinkimas prie Kauno rajono savivaldybės yra skirtas parodyti, kad esame nuoseklūs. Tai daugiau ne protesto, bet savivaldybės palaikymo susirinkimas. Tikime, kad savivaldybė atstovauja bendruomenės interesams, kuriuos yra viešai išsakiusi“, – ketvirtadienį BNS teigė Kumpių ir Šakių kaimų seniūnaitė Rima Stabrauskienė.

Pasak jos, atsižvelgusi į visuomenės pasiūlymus, viešųjų erdvių poreikį ir kitus veiksnius, Kauno rajono savivaldybė gali tenkinti NŽT prašymą arba ne.

„Žinoma, pagal teisinį reglamentą paskirties keitimas turi būti svarstomas iki numatant ar pradedant veiklą, bet ne kai ji jau vykdoma nelegaliai. Šiuo atveju NŽT prašo nelegalios veiklos įteisinimo ir siunčia visuomenei žinią, kad galima nesilaikyti įstatymų ir viską įteisinti atgaline data“, – sakė R. Stabrauskienė.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus patarėjas Ruslanas Golubovas BNS nurodė, kad pernai gruodį tarnybos Kauno rajono skyrius gavo investicinio fondo „Ozark Investment Fund“ prašymą nutraukti 2016 metais sudarytą aptariamo valstybinio sklypo nuomos sutartį, kadangi jame esantys pastatai perleisti Kalėjimų tarnybai.

2023-iųjų gruodžio 21-ąją žemės sklypo nuomos sutartis nutraukta.

„Atsižvelgiant į tai, kad pastatus, esančius šiame sklype patikėjimo teise valdo Lietuvos kalėjimų tarnyba, kuri komercinės veiklos nevykdo, NŽT Kauno rajono skyrius gruodžio pabaigoje kreipėsi į Kauno rajono savivaldybę su prašymu pakeisti šio valstybinės žemės sklypo naudojimo būdą: iš komercinės paskirties objektų teritorijos į visuomeninės paskirties objektų teritoriją“, – sakė R. Golubovas.

Jis pažymėjo, kad statinių naudojimo priežiūrą ir naudojimo pagal paskirtį vertinimą atlieka savivaldybės, tad „ar pusiaukelės namai galės tęsti veiklą, atsižvelgiant į sklypo paskirtį, gali atsakyti tik savivaldybės administracija“.

Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas BNS nurodė, kad savivaldybė dar nenusprendė, ar tenkins NŽT prašymą – vyksta konsultacijos su teisininkais.

Pusiaukelės namai Domeikavoje veiklą pradėjo praėjusių metų gruodžio viduryje. Planai atverti pusiaukelės namus šioje vietoje sulaukė gyventojų, Kauno miesto ir rajono savivaldybių pasipriešinimo.

Sausio pabaigoje posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba nutarė siekti Domeikavos seniūnijoje veikiančių pusiaukelės namų pastato perėmimo.

Rajono politikų manymu, valstybei priklausančiame pastate galėtų būti įkurtas Kauno rajono meno mokyklos Domeikavos filialas, dziudo ir jojimo sporto mokykla, atviroji jaunimo erdvė.

Pernai gruodį Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Vesta Muckienė įspėjo Kalėjimų tarnybą nedaryti teisės aktų pažeidimų. Tarnybai nurodyta pradėti pusiaukelės namų veiklą tik pakeitus sklypo naudojimo būdą.

Kalėjimų tarnybos duomenimis, šiuo metu pusiaukelės namuose gyvena dešimt nuteistųjų – dviem daugiau nei veiklos pradžioje. Visi jie dirba, du savanoriauja vietos nevyriausybinėse organizacijose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA