Politikai patvirtino Kauno gatvių tvarkymo eiliškumą: sužinokite, ar jūsų gatvė bus tvarkoma | Kas vyksta Kaune

Politikai patvirtino Kauno gatvių tvarkymo eiliškumą: sužinokite, ar jūsų gatvė bus tvarkoma

Remonto darbai Kauno gatvėse

Vasario 13-ąją vykusiame posėdyje Kauno taryba svarstė klausimą „Dėl Kauno miesto gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų 2024–2026 metų prioritetinio sąrašo patvirtinimo“, kuriame numatyta remontuoti beveik 200 Kauno gatvių. Politikai Kauno gatvių tvarkymo eiliškumą patvirtino – tvarkys dešimtis gatvių.

Patvirtintas Kauno gatvių tvarkymo eiliškumas

Į sąrašą pateks ir nebaigti projektavimo, remonto darbai bei tęstiniai kapitalinio remonto ir rekonstravimo projektai. Artimiausių metų planuose – ir Vilijampolės transporto mazgo projektas, padėsiantis dar efektyviau išlaisvinti senamiesčio prieigas nuo rytinio bei vakarinio piko spūsčių. Sprendimo projektą parengė Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Gedgaudienė.

Kaip nurodoma projekto aiškinamajame rašte, projekto tikslas yra „užtikrinti vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą, taisymą, tiesimą, saugaus eismo organizavimą, bei vadovaujantis Finansavimo lėšų, skirtų Kauno miesto savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, rekonstruoti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti, naudojimo ir skirstymo, objektų eiliškumo nustatymo tvarkos aprašu, patvirtintu Kauno miesto savivaldybės tarybos 2021 m. birželio 22 d. sprendimu Nr. T-272, patvirtinti Kauno miesto gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų 2024–2026 metų prioritetinį sąrašą (toliau – Sąrašas).“

2024-2026 metų darbų prioritetų sąraše įrašytos 189 Kauno gatvės, kuriose bus atlikti projektavimo, rekonstravimo, remonto darbai. Visų gatvių remontui numatyta 138 mln. 53 tūkst. Eur, kurie bus paskirti iš biudžeto, LAKD ar Europos sąjungos lėšų.

Sąraše Rokų gatvė staiga smuktelėjo žemyn

Kaip jau skelbėme, šį antradienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje, pristatant politikams patvirtinti Kauno miesto gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros prioritetinių darbų sąrašą, valdančiajai „Vieningo Kauno“ daugumai nepriklausanti politikė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovė Vaida Pranarauskaitė jau ne pirmą kartą pasidomėjo, ar teisingai sudėliojamas minėtas prioritetinis sąrašas.

Apie tai ji praeitą savaitę Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje jau teiravosi Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio. Politikei abejonių sukėlė realus faktas: Rokų gatvės rekonstravimas 2024–2026 metų prioritetiniame sąraše nukrito iš 50 į 52 vietą, lyginant su 2023-2025 metų prioritetiniu gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų sąrašu.

„Tai – gatvė, dėl kurios net mes, miesto tarybos nariai, sulaukėme ne vieno prašymo padėti, nes ši judri gatvė – intensyvaus eismo, ja važinėja ir viešasis transportas. Daug kas Rokų gatve važiuoja į mokyklas, darbovietes ir atgal iš jų namo. Ji yra viena iš jungiamųjų grandžių, norint iš Kauno miesto nuvažiuoti į Prienus. Apie šios gatvės remonto reikalingumą liudija ir gyventojų apklausa, vykusi 2023 metų rudenį „Kas vyksta Kaune“ „Facebook“ paskyroje.

Tad kodėl kai kurios Kauno gatvės, kuriose yra kur kas mažesnis eismo intensyvumas ir jomis nevažiuoja viešasis transportas, kuriose nėra įsikūrusių ugdymo ar gydymo įstaigų, gavo daugiau balų ir jos bus remontuojamos pirmiau, belieka tik spėlioti…“ – aiškaus atsakymo neišgirdusi komiteto posėdyje, V. Pranarauskaitė savo klausimą pakartojo Didžiojoje miesto savivaldybės salėje, girdint visiems kauniečių išrinktiems tarybos nariams.

Vaida Pranarauskaitė / M. Patašini nuotr.

Tvarkys dešimtis gatvių

Antradienį Kauno miesto savivaldybės išplatintame pranešime žiniasklaidai ambicingai skelbiama, kad Kaunas nestabdys. Galima suprasti, kad galbūt sparčiau vyks ir gatvių remonto darbai. Suprask – gyventojai net nespės pasiskųsti, o gatvė jau bus sutvarkyta.

Kaip pranešime skelbia miesto savivaldybė, per šiuos metus planuojama užbaigti tvarkyti Romainių, Marių, Studentų ir Alšėnų gatves. Čia iš pagrindų atnaujinama važiuojamoji danga ir takai. Kai tik leis oro sąlygos, darbai tęsis ir likusioje Laisvės alėjos atkarpoje – didžiąją dalį jos tikimasi rekonstruoti iki metų pabaigos.

Žadama, kad dar šiemet dėmesio sulauks Vandžiogalos plentas, B. Brazdžionio ir Bitininkų gatvės.

„Rangovai plušės ir Tunelio gatvės atkarpoje nuo Dainų slėnio iki Breslaujos gatvės – bus įrengtas naujas šaligatvis. Jeigu viskas klostysis pagal planą, vasarą prasidės H. ir O. Minkovskių gatvės rekonstrukcija. Čia numatyta ne tik atnaujinti požeminius tinklus su asfalto danga ir įrengti naujus takus.

Lygiagrečiai pokyčių sulauks šviesoforinė sankryža M. K. Čiurlionio tilto prieigose – ją numatyta perdaryti į žiedinę, taip užtikrinant didesnį transporto pralaidumą. Šiais metais paprastojo remonto sulauks Piliakalnio, M. Gimbutienės, Gailutės, Minties Rato, Gėlių Rato ir V. Lašo gatvės. Griunvaldo gatvę planuojama paversti pėsčiųjų alėja“, – skelbia Kauno miesto savivaldybė.

Be kita ko, planuojama, kad antroje metų pusėje pokyčiai turėtų pasiekti ir Rotušės aikštę – prasidės šios reprezentacinės senamiesčio erdvės rekonstrukcija. Projektai taip pat parengti Mokolų ir Aukštažio, Lubinų, Biržiškų ir Vėjo gatvių atnaujinimui.

Darbus vykdys pagal prioriteto sąrašą

Kaune gatvių remonto ir priežiūros darbai vykdomi pagal parengtą 2024–2026 metų prioritetinį sąrašą. Pasak Kauno savivaldybės, kasmet sutvarkoma dešimtys kelių, atsižvelgiant į kategoriją, eismo intensyvumą, visuomeninių bei medicinos įstaigų, darželių ir mokyklų kiekį, išsidėstymą, užstatymo intensyvumą ir svarbą miestui funkciniu požiūriu.

„Pastaraisiais metais, sutvarkę didžiąją dalį centrinių gatvių, vis labiau darbų apimtis plečiame į atokesnius mikrorajonus. Remonto sulauks visos miesto seniūnijos“, – patikino Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Savivaldybė primena, kad kauniečiai turi galimybę konkrečių gatvių tvarkymo procesus paspartinti, teikdami prašymą ir prisidėdami savo lėšomis. Platesnė informacija teikiama el. paštu: miesto.tvarkymo.skyrius@kaunas.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA