Prioritetiniame gatvių tvarkymo sąraše Rokų gatvė staiga smuktelėjo žemyn | Kas vyksta Kaune

Prioritetiniame gatvių tvarkymo sąraše Rokų gatvė staiga smuktelėjo žemyn

Skaitytojų nuotr.

Nors šios gatvės iš Kauno miesto savivaldybėje sudaryto prioritetiniu vadinamo remontuotinų gatvių sąrašo niekas neišbraukė, bet vietoj to, kad sąraše ji kiltų aukštyn, deja, smuktelėjo žemyn.

Portalas „Kas vyksta Kaune”, remdamasis skaitytojų skundais, jau ne vienerius metus rašo apie blogą šios Kauno miesto gatvės būklę, bet žurnalistai ir šiandien neturi galimybių pranešti gerų žinių ta pačia tema.

Rokų teritorija Kauno mieste užima 873,56 ha. Kadangi ji tik praėjusio amžiaus pabaigoje buvo prijungta prie miesto, padalinant Rokų kaimą tarp Kauno ir Kauno rajono, tai į šiaurinę kaimo dalį remontininkai neskuba, nors rajono teritorijoje gatvės būklė ne kartą buvo gerinama. Tik miestas vis dar neapsisprendžia, ar Kauno pakraščio gatvė verta būti prestižiniame remontuotinų gatvių sąraše, ar ilgai kapitalinio remonto laukusi, gali jo dar palaukti.

Šį antradienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje, pristatant politikams patvirtinti Kauno miesto gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros prioritetinių darbų sąrašą, valdančiajai „Vieningo Kauno” daugumai nepriklausanti politikė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovė Vaida Pranarauskaitė jau ne pirmą kartą pasidomėjo, ar teisingai sudėliojamas minėtas prioritetinis sąrašas. Apie tai ji praeitą savaitę Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje jau teiravosi Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio. Politikei abejonių sukėlė realus faktas: Rokų gatvės rekonstravimas 2024–2026 metų prioritetiniame sąraše nukrito iš 50 į 52 vietą, lyginant su 2023-2025 metų prioritetiniu gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų sąrašu.

Kauno tarybos narių ir mero priesaika
Vaida Pranarauskaitė / R. Tenio nuotr.

„Tai – gatvė, dėl kurios net mes, miesto tarybos nariai, sulaukėme ne vieno prašymo padėti, nes ši judri gatvė – intensyvaus eismo, ja važinėja ir viešasis transportas. Daug kas Rokų gatve važiuoja į mokyklas, darbovietes ir atgal iš jų namo. Ji yra viena iš jungiamųjų grandžių, norint iš Kauno miesto nuvažiuoti į Prienus. Apie šios gatvės remonto reikalingumą liudija ir gyventojų apklausa, vykusi 2023 metų rudenį „Kas vyksta Kaune” „Facebook” paskyroje.

Tad kodėl kai kurios Kauno gatvės, kuriose yra kur kas mažesnis eismo intensyvumas ir jomis nevažiuoja viešasis transportas, kuriose nėra įsikūrusių ugdymo ar gydymo įstaigų, gavo daugiau balų ir jos bus remontuojamos pirmiau, belieka tik spėlioti…”, – aiškaus atsakymo neišgirdusi komiteto posėdyje, V. Pranarauskaitė savo klausimą pakartojo Didžiojoje miesto savivaldybės salėje, girdint visiems kauniečių išrinktiems tarybos nariams.

Jei atvirai, tai nė vienas iš jų nerodė susidomėjimo dėl Rokų gatvės perspektyvų, juolab, neminėjo ir kitų, gal prioritetinių darbų sąraše „apeitų” gatvių. Matyt, ten, kur dauguma politikų gyvena, gatvių būklė jokių problemų nekelia?

Kauno mieste, anot A. Pakalniškio, yra 1600 gatvių, Rokų gatvė papuola į 4 proc. anksčiausiai tvarkytinų gatvių grupę. Ir bus tvarkoma, nes yra pakankamai aukštai pagal prioritetų eilę. Kada numatyta ją sutvarkyti? Skyriaus vedėjo nuomone, ilgai laukti gyventojams neteks – na, gal kokius trejus metus.

Kauno savivaldybės taryboje – 41 narys. Tarybos posėdžių darbotvarkę sudarantis ir jiems pirmininkaujantis miesto meras nėra tarybos narys. Anksčiau minėtas 2024-2026 metų prioritetinis gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų sąrašas posėdyje patvirtintas 34 tarybos narių balsais.

Ironiškas, žinoma, būtų patarimas dažniau ar rečiau važiuojantiems Rokų gatve autotransporto priemonių vairuotojams šauktis Rokų globėjo – Švento Roko. Dėl viso pikto, kad mašinos „nepagautų”duobės kelyje. O ką tokiu atveju patarti, pavyzdžiui, gyventojams Kalkinės ar kurios nors kitos Kauno gatvės, kurios ir 21-am amžiui įsibėgėjus, antrajame pagal didumą Lietuvos mieste vis dar neturi šaligatvių?

Kaip žurnalistei pasakojo vienas garsus gydytojas iš Kalkinės gatvės, kažkada jis, išleisdamas savo vaiką į mokyklą, vis bijodavo, kad mokinukas kelkraščiu eidamas, nepakliūtų po mašina. Dabar gydytojo sūnus jau savo dvi atžalas į mokyklą tuo pačiu „maršrutu” iš namų išlydi. Per keliasdešimt metų gyventojai, nors ne kartą skundėsi, bet taip ir neprisišaukė į savo gatvę remontininkų…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA